"Zase mám od gólů na 10 let klid," vtipkoval Radim Goláb

Tomáš Salamon, 16.02.2016 Radim Goláb už neodmyslitelně patři k našemu klubu. A to i přesto, že ze devatenáct let dal v Orlové pouze šest branek. V sobotu přidal sedmou a byla to velká sláva! Za oddanost hokeji si gól totiž zasloužil a na zimáku nebyl kromě hráčů soupeře snad nikdo, kdo by mu euforickou oslavu nepřál.

Tento článek patří k zápasu ORL - NJB 12:4

Když jsme spolu dělali rozhovor před oslavami 85. výročí založení klubu, tak jste vtipkoval, že dáváte jeden gól za deset let. V tomto desetiletí jste tedy kvótu splnil...

(Směje se) Vypadá to tak, že mám na deset let od střílení gólů pokoj, ale rád bych samozřejmě ještě nějaké přidal. Ale v mém případě je to velké štěstí, když ho dám. (Z brusírny volá kustod Jan Zembinský a žertuje: „Vždyť on nedal gól už dvacet roků!“)

Na zakončení jste měl poměrně dost času. Co se vám honilo hlavou, když jste si puk ke střele rovnal?

Říkal jsem si: „Buď v klidu a neunáhli se.“ Naštěstí se to povedlo a trefil jsem to. Jinak bývám při zakončení dost zbrklý.

Co ta originální oslava gólu?

(Smích) To bylo spontánní. Je to takový zvyk z jedné slavné ulice v centru Ostravy, takže bych to raději nerozebíral...

Slyšel jsem takovou perličku, že jste měl v den zápasu na oběd kachnu a poté jste prohlásil, že vám to s plným žaludkem nepůjde. A bylo to přesně naopak. Neměl jste jídelníček změnit trošku dříve?

(Směje se) To jsem radši ani klukům v šatně neříkal, protože by to asi bylo za další basu. Byl to těžký oběd a jsem rád, že jsem to utkání vůbec odchodil na ty čtyři beky. I když soupeř přijel v malém počtu, tak to bylo dost náročné.

Takže to budete mít drahé. Předpokládám, že vás kromě gólu kluci zkasírovali i za asistentské „áčko“ na dresu?

Ano, ano...Byl to drahý zápas. (Smích)

Ale nebyl jste sám, kdo musel sáhnout hluboko do peněženky. Byl tam hattrick, další dva dvougóloví střelci, desátá branka... Zkrátka a dobře po takové kanonádě musí být týmová kasa plná. Jak jste si ten zápas užíval?

Musím říct, že jsem si užíval až tu druhou polovinu. Za stavu 2:3 to byla katastrofa a byli jsme na sebe v kabině sami hodně naštvaní. Dívali jsme se jeden na druhého a řekli jsme si, že to tak dál nejde. Že to musíme zahrát pro diváky, i když jich moc není, protože to je naše vina, že jich chodí tak málo. Takže jsem rád, že jsme dali tolik branek a že si diváci trochu zpravili chuť.

Co jste si přesně řekli, že musíte konkrétně změnit?

Řekli jsme si, že útočníci musí více napadat a dostat je pod tlak a že všichni musíme více bruslit. Na začátku jsme do toho šli s tím, že když nebudeme bruslit a nebudeme si to rychle dávat, tak dostaneme špatný gól a to se taky stalo. Takže jsme to od půlky zápasu začali plnit a naštěstí to začalo jít.

Nechci to zakřiknout, ale titul už je hodně blízko. Myslíte, že to dotáhnete už ve čtvrtek v Rožnově nebo v sobotu ve Studénce?

Bylo by fajn, kdybychom to udělali hned v Rožnově, aby byl klid a moli jsme se připravit na baráž.

Fanoušků sice opět moc nebylo, ale snažili se. Chcete jim něco vzkázat?

Já bych se jim chtěl hlavně omluvit, že ty výkony v posledních zápasech kromě Uničova nebyly takové, jak byli zvyklí. A že budeme dělat všechno proto, abychom potěšili jejich oko.