"Fanděte a my vám to na ledě vrátíme," vzkázal Petr Tomis fanouškům

Tomáš Salamon, 22.09.2016 Nová sezona už klepe na dveře, ale léto bylo dlouhé a v jeho průběhu bylo třeba na našem stadionu udělat velký kus práce. S viceprezidentem klubu, šéftrenérem mládeže a obráncem A mužstva jsme si popovídali o čtyřech turnajích pro deti, které klub na přelomu srpna a zíří pořádal, mládežnickém hokeji celkově a ambicích A mužstva v rořníku 2016/2017

Orlová má za sebou čtyři mládežnické turnaje. Jak byste je shrnul po organizační stránce? Najdou se rozdíly v přípravách turnajů pro různé kategorie?

Rozdíly určitě byly, protože každý turnaj byl pro jiný počet družstev. Organizačně nejobtížnější byly turnaje pro 3. a 4. třídu, protože se jich účastnilo po 10 týmů. Bylo náročnější vytvořit harmonogram tak, aby vše proběhlo hladce. Navíc po turnaji třetí třídy se hrálo utkání mužů, takže bylo důležité přesně dodržet časový harmonogram, což se povedlo. Po sportovní stránce hodnotím všechny turnaje kladně, jelikož naše družstva odehrály spoustu zápasů, které jim pomohou v dalším hokejovém růstu.

Měli jste i ambici uspořádat vícedenní turnaj. Proč to nakonec nevyšlo?

Tahle ambice byla a do budoucna určitě zůstává. Turnaj čtvrtých tříd klidně dvoudenní být mohl, ale po komunikaci s ostatními týmy jsme se domluvili, že to zvládneme v průběhu jednoho dne, aby účastníci měli menší náklady spojené s ubytováním.

Proč to nevyšlo u mladších žáků?

Bylo to z toho důvodu, že se nám na poslední chvíli odhlásily dva týmy, které nedaly dohromady dostatečný počet hráčů, takže nemělo smysl protahovat to na dva dny. Ale jinak jsme v této kategorii byli připraveni ten dvoudenní turnaj uspořádat bez ohledu na výše zmíněné náklady účastníků na ubytování. Bohužel to nevyšlo, ale jsme připraveni vícedenní turnaj uspořádat v nejbližším možném termínu. To znamená, že někdy koncem března, až skončí všechny svazem pořádané soutěže. Ale je to ještě daleko, takže uvidíme, jaká bude situace.

Co je pro takový turnaj potřebné zajistit a jak dlouho dopředu musí přípravy začít?

Začít se musí několik týdnů, ne-li měsíců dopředu. Je důležité oslovit týmy včas a domluvit dostupný termín, aby všichni dorazili a neměli v tu dobu už jiné plány. Dále je třeba zajistit ceny, poháry, medaile, pitný režim, stravování a další. I v případě jednodenních turnajů jsme museli řešit ubytování, protože některé týmy přijely už den dopředu. Dále musíte zajistit obsluhu časomíry, rozhodčí, zdravotnický personál, ledovou plochu a podobně. Je toho docela dost a přípravy musí být důkladné.

Z čeho jsou všechny tyto věci financovány? Vystačí vám peníze vybrané na startovném nebo musíte mít i jiné zdroje?

Určitě bychom to nepokryli jen ze startovného, takže jsme rádi, že máme spolupráci s městem Orlová, bez kterého bychom ty turnaje nebyli schopni uspořádat. A to ať už se jedná o zaplacení části cen nebo možnost mít k dispozici ledovou plochu už v tomto termínu. Jsem velmi rád, že se nám povedlo najít společnou řeč a zprovoznit ledovou plochu už v měsíci srpnu. Je to totiž důležité i pro celou sezónu a budoucí růst dětí, protože bez kvalitní letní přípravy se nedá nikam posunout.

Čím si vysvětlujete, že orlovské děti letos nenavázaly na loňské perfektní výsledky?

Už jsme se s trenéry bavili, čím to může být, ale ještě to budeme detailněji analyzovat, takže to zatím říkat nebudu. Každopádně, a teď se možná budu opakovat, pro děti v tomto věku je důležité, aby trénovaly a zde na turnajích získávaly zápasové zkušenosti. Pro mě je podstatné, že spousta těch zápasů končila o gól nebo o dva a nehrálo se jen před jednou bránou. I přes prohry to byly vyrovnané zápasy a to je důležité proto, aby si kluci z toho něco do budoucna vzali a měli herní praxi. Neříkám, že výsledky nejsou v těchto kategoriích podstatné, ale nejsou dle mého názoru měřítkem toho, jestli turnaj byl úspěšný nebo nebyl. Nikdo se nezranil a všechny týmy hrály velkou spoustu zápasů, takže pro mě byly ty turnaje úspěšné všechny.

Ještě bych se vrátil k tomu tréninku. Ten musí být důkladný, ale nejen na ledě. Nejde o to dát dětem brusle a říct: „Od teď jste hokejisté a budete jen bruslit.“ Důležitá je právě ta všestrannost a příprava na jiných sportovištích. Proto budeme chodit pravidelně do tělocvičny, přes léto chodíme například plavat, aby se děti vyvíjely ve všech směrech a měly základní pohybové dovednosti.

Přesto 3. třída neměla k úspěchu daleko, nicméně okolnosti tomu nepřály. Můžete osvětlit situaci v této kategorii?

Letos jsme přešli na jiný model turnaje než loni, aby byl rozsáhlejší a děti měly více zápasů. Po odehrání skupiny se hrálo klasické play-off, jak znáte z mužů. To znamená, že když třeťáci vyhráli celou skupinu, tak šli na čtvrtý tým ze skupiny druhé. Ten zápas bohužel prohráli v nájezdech a to stejné i v případě zápasu o páté místo. Kdybychom hráli loňský model, tak z prvního místa ve skupině šli rovnou do finále s vítězem druhé skupiny a byli nejhůř druzí. Takhle z toho bylo šesté místo.

Opusťme nyní téma turnajů. Co ostatní aktivity klubu v oblasti mládeže, které klub zavedl v uplynulých letech?

Určitě bychom chtěli zachovat veškeré aktivity, které jsme v minulých letech nastavili. To znamená, že budeme provozovat bruslení škol a školek. V současnosti připravujeme podmínky pro jednotlivé organizace, abychom mohli navázat spolupráci pro budoucí sezonu. Bruslení chceme zahájit v říjnu a probíhat bude až do února.

Udržíme také projekt „lístky do škol“, nicméně letos přicházíme s novinkou. Nebudou to klasické lístky, ale do všech základních škol, se kterými spolupracujeme rozdáme dětské permanentky. Pokud děti budou na tyto permanentky chodit pravidelně, tak budou dostávat i nějaké odměny v podobě drobných dárečků, čímž je chceme motivovat, aby navštěvovaly náš zimní stadion pravidelně. V neposlední řadě nám to také ušetří náklady. Jednak připravovat před 2000 lístků na každý zápas a následně je dopravit do škol bylo velice časové náročné a také tisk vstupenek samozřejmě nebyl zdarma. Takto vše vytiskneme a rozneseme pouze na začátku sezóny a navíc s tím bonusem, který jsem zmínil, že děti dostanou něco navíc.

Dále se také budeme chtít učastnit všech akcí města. Dvacátého září jsme se zúčastnili náborové akce na MŠ Radost, výhledově je v plánu běh za zdravím nebo spolková výstava. V příštím roce opět den dětí a podobné aktivity. Prvního září jsme navštívili první třídy tří orlovských základních škol, kde jsme se setkali jak s dětmi, tak i rodiči. Na toto jsme navázali i v ostatních třídách, kdy jsme rozdávali zmíněné dětské permanentky a využili jsme k tomu i klubovou ikonu Radima Valchaře, který před odletem do Ameriky šel škol s námi, aby dětem ukázal, že i hokejisté z Orlové to mohou někam dotáhnout. Za to Radimovi děkuji.

Jak se tyto aktivity odráží v zájmu orlovských dětí o hokej?

Určitě se odráží pozitivně. Kdybychom to nedělali, tak děti ani neví, že možnost hrát hokej v Orlové mají. Takže v tom určitě budeme pokračovat, abychom neustále rozšiřovali naši členskou základu.

Dá se čísly přesně vyjádřit, kolik dětí například v měsíčním průměru klub rekrutuje z bruslení škol a školek? Příjde mi, že ze začátku byl obrovský boom a poté se ten nárůst dětí v přípravce zpomalil...

Asi máte pravdu, že největší boom byl zhruba před dvěma lety, kdy jsme bruslení škol a školek rozšířili do dalších institucí. Ten příliv tehdy opravdu byl o něco větší, než nyní, ale na druhou stranu je logické, že děti které zájem měly, do přípravky přišly, a na ty další si budeme muset počkat do tohoto školního roku. I proto vyvíjíme další aktivity, abychom oslovili co nejvíce dětí. Snažíme se hlavně rodičům vysvětlit, že hokej v našem podání není vůbec drahý sport. Dokonce bych řekl, že v současném nastavení (zapůjčujeme výstroje, 3 měsíce zdarma, pak jen 200 Kč za měsíc), je jedním z nejlevnějších, které sportovní kluby v Orlové poskytují. Vedeme si záznamy ale kolik dětí průměrně z bruslení škol a školek získáme, bohužel nejsem schopen takhle z hlavy v číslech vyjádřit.

Co starší mládežnické celky? Cílem před touto sezonou bylo doplnit a posílit kategorii mladšího dorostu tak, aby mohl důstojně odehrát soutěž. Povede se to?

Byl to jeden z prioritních úkolů, které jsme si pro toto léto dali. Chtěli jsme poskládat takový tým, abychom v soutěži hráli důstojnou roli a to se nám povedlo i díky spolupráci s okolními kluby. Měli jsme schůzku s rodiči, na které jsme si společně řekli, kteří hráči tady budou hrát a které tady nechceme. Shodli jsme se na tom, že do letošní sezóny s mladším dorostem půjdeme a půjdeme tam i s určitým cílem.

Jaký cíl to bude?

Původně jsem ho nechtěl takto veřejně říkat, dokud se sezóna pořádně nerozjede, takže nebudu úplně konkrétní, ale chceme hrát hodně nahoře a každé utkání jít vyhrát. V současné době ještě jednáme o nějakém posílení a pokud se to povede, tak našim cílem v základní části bude určitě první trojka.

Jak to vypadá s případnou návazností do staršího dorostu?

O znovuzprovoznění staršího dorostu jsme se pokoušeli už letos, ale bohužel jsme s rodiči a s pár hráči, kteří nám tady v této kategorii zůstali, nenašli společnou řeč. Takže tak jako letos bylo prioritou poskládat mladší dorost, tak příští léto bude prioritou poskládat starší dorost, abychom měli další kategorii a tím pádem i motivaci pro naše kluky, kteří by se v budoucnu chtěli dostat do našeho mužského týmu. Chceme ten kruh pomalu uzavřít, do budoucna obnovit i juniorku a plnit mužskou kategorii vlastními odchovanci. To je jeden z hlavních cílů. Já doufám, že se nám sezona s mladším dorostem povede a kluci tady budou chtít zůstat i další rok, abychom měli také starší dorost.

Jak je na tom tým s věkovým složením? Nemůže se stát, že polovina týmu přes léto dospěje do staršího dorostu, zbytek bude věkově spadat ještě do mladšího a budou zde opět dvě neúplné kategorie? Máte zdroje na to, abyste týmy doplnili?

Ano, přesně tohle v létě nastane. Jedná se o ročník 2001, který bude muset jít do staršího dorostu. Ale věřím, že hlavně díky spolupráci s okolními kluby se nám kategorii staršího dorostu otevřít povede. Mladší dorost pak přirozeně doplníme kluky z nižší kategorie, kteří se věkově do dorostu posunou.

Přejďeme nyní k mužské kategorii. Jaké máte dojmy z letní přípravy?

Myslím si, že kádr byl vhodně doplněn kluky z Karviné. Přišel taky Míchal Gleich z Poruby, který s námi trénuje, ale ještě si zařizuje k tomu práci, takže uvidíme, jak na tom bude časově v průběhu celé sezony. Já doufám, že se mu vše povede a budeme mít dalšího kvalitního brankáře. V současné chvíli si myslím, že budeme určitě silnější než loni a budeme předvádět pohlednější hokej pro oko diváka. I když je to „jen“ krajský přebor, který si kluci jdou zahrát po práci, když už toho mají určitě plné zuby, tak se to hraje hlavně pro diváky a my jim budeme chtít dělat radost. S touhle částí našeho klubu musíme být spokojeni, protože na to, že hrajeme krajský přebor, tak máme rozhodně nadstandardní tým.

Co víte o síle soupeřů? Například Studénka má údajně pořádně natrénováno...

Tady tohle zatím těžko mohu posoudit. Něco by se dalo vytušit na základě přípravných zápasů, ale tohle se opravdu ukáže až v sezóně, jak kdo na tom je. Máme tyhle zprávy o tom, kdo a jak trénoval, ale ať je to jak chce, tak náš cíl nemůže být jiný než loni. Chceme přebor vyhrát.

Co Bohumín? Hráči jako Marek Ivan, David Mikšan nebo Mirek Javín ještě nedávno patřili mezi opory druholigových celků. Věk sice nezastaví, ale řekl bych, že v krajském přeboru pořád převýší minimálně polovinu našeho týmu. Budou pro Bohumín silnou zbraní?

My se na souboje s Bohumínem těšíme. Vždycky to mělo trošku jiný náboj hlavně díky fanouškům, kteří nás povzbuzovali i v Bohumíně. Je tam maličký stadion a díky našim fanouškům tam vždycky byla skvělá atmosféra. Co se týče těch jmen, tak většina naší kabiny se s klukama zná, protože jsme dlouhé roky hráli spolu, takže to pro nás bude určité zpestření. O kvalitách těchto hráčů víme, ale věk nezastavíte. U nás budou hrát mladší a perspektivní kluci i do budoucna. A právě proto si myslím, že náš tým je dostatečně silný na to, aby si s tím poradil.

Na závěr vás poprosím o tradiční vzkaz pro fanoušky...

Chtěl bych je hlavně požádat, aby na stadion chodili, povzbuzovali nás a nebylo tady ticho. Je mi jasné, že tady nehrajeme nijak vysokou soutěž, ale ti kluci, kteří tady nastupují, tomu hokeji dávají hodně. A jak jinak to divák může ocenit, než hlasivkama nebo potleskem? Takže budeme rádi, když budete chodit, fandit nám a my se vám to budeme snažit vrátit výkonem na ledě.

Dále bych už nyní fanouškům chtěl říci, že v této sezóně opět chystáme ples. Loni jsme ho po několika letech uspořádali na tradičním místě pro tuto akci, tedy v DKMO a v tom chceme pokračovat. Termín se budeme snažit upřesnit co nejdříve, ale počítáme s tím, že to bude v den jednoho z posledních zápasů základní části.