"Uděláme vše, aby se v Orlové druhá liga hrála," slibuje Daniel Marosz

Tomáš Salamon, 20.03.2017 Jak jistě víte, Orlová si vybojovala účast ve druhé lize. O tom, zda je reálné do soutěže skutečně nastoupit, jsme si popovídali s prezidentem klubu Danielem Maroszem. Ten mluvil věcně, neschovával se za prázdné fráze a na rovinu vylíčil situaci takovou, jaká je. Padla konkrétní suma, kterou je třeba sehnat, pro zajištění druholigové sezóny, a termín, ve kterém je nutné ji získat. Řeč padla i na umořování starých dluhů nebo skládání druholigového kádru. Podrobnosti naleznete v článku.

Myslím, že po sportovní stránce nemáme co řešit. Tipuji správně, že panuje spokojenost?

My jsme si na začátku sezony řekli, že to chceme vyhrát. Tam jiná varianta nebyla. V první polovině sezony se to dařilo, tam není co vytknout. V závěru sezony už to nebylo kolikrát úplně ono. Na druhou stranu třeba ten poslední zápas s Bohumínem kluci hráli naplno, ale jejich gólman chytal výborně a nedali jsme tutovky, takže jsme prohráli. Ale někdy to přijít muselo. Bohumín byl přece jen druhý a pravděpodobnost, že první pokaždé porazí druhého, je malá. Z čeho jsem byl ale smutný, byl domácí zápas s Horním Benešovem. Ta prohra mě hodně naštvala, ale na druhou stranu opravdu asi nejde pokaždé vyhrát a to, že kluci prohráli jenom čtyři zápasy za celou sezonu, je hodně dobré.

Potom v play-off si myslím, že to bylo jasné. Všechny série jsme prošli bez porážky. Krnov nás sice potrápil, ale Krnov nehrál hokej. To byla katastrofa. V jedné třetině třicet vyhozených puků přes celé hřiště, jenom za účelem se ubránit. Jsem rád, že jim ta taktika nevyšla a nezkomplikovali jsme si to.

Co Bohumín? Přesto, že měli několik hráčů hodně zvučného jména, tak jsme je dokázali v pěti zápasech z šesti porazit. Bolo to šířkou kádru?

Já myslím, že základ je, jak jste naznačil, v tom, že my máme tři vyrovnané lajny a k tomu čtvrtou, která je schopná bez problémů hrát. V přeboru se bohužel na čtyři lajny moc hrát nedá, protože to nemá takové tempo. To je pro ty kluky trošku škoda, protože jinak bychom mohli používat čtyři vyrovnané řady. Tam je ten hlavní rozdíl, protože když to řeknu v nadsázce, tak Bohumín to hraje skoro celé tři třetiny na dvě lajny a ten zbytek moc prostoru nedostane. A když tam někdo zůstává čtyři minuty v kuse, tak to může být klidně Jarda Jágr, ale stejně to nemůže ubruslit. Tam není co řešit.

Další věc, kterou si moc lidí neuvědomuje, je, že v Orlové je ten mančaft nějakou dobu ustálený a je tam perfektní parta. To jde poznat v těch zápasech, kdy jde o všechno a ten tým se dokáže stmelit. Kluci hrajou jeden pro druhého a hecujou se v šatně. Když někdo hráče sbírá všude možně a ještě se tam mezi sebou hádají, tak to potom mají těžké.

Všiml jsem si, že jste měli dopředu pro celý tým připravená trička s nápisem „Mistři“. Nepropadali jste pověrčivosti a neměli trochu strach, že se přehnaná sebedůvěra vymstí?

Z mé strany pověrčivost určitě byla. Moc jsem to nechtěl, ale nakonec jsem s tím souhlasil. Klukům jsem věřil. Ale mohlo se stát něco nepříjemného. Nikdo třeba neví, že jsme ve finále měli zraněného gólmana. Michal Gleich šel zraněný už do toho prvního finálového zápasu. V tom zápase si ten kotník pochroumal úplně. Pak čtyři dny nebyl na ledě a šel rovnou do zápasu. Takových nepříjemností tam bylo víc a nikdy nevíte, co se stane. Ale, jak říkám, věřili jsme, že to dobře dopadne, a tak se taky stalo.

Jaké byly oslavy?

(Směje se). Jak jsem už naznačil, tak ten kolektiv je opravdu silně stmelený a oslavy byly...byly...jak to říct (smích)...hodně slušné.

Pojďme si nyní promluvit o postupu do druhé ligy. Na papíře jsme totiž postupující, je ale šance, že se postupujícím týmem staneme i v reálu?

V reálu to bude vypadat asi takto. Čeká nás spousta schůzek. Vyvolám určitě schůzky s panem starostou a s radou města. Na těchto schůzkách je požádám o spolupráci a pokud bude město vstřícné, což věřím, že bude, tak je reálné, že se ta liga bude hrát. Potom nastoupí druhá fáze, kdy budu muset objet všechny firmy v Orlové, Karviné, Bohumíně, zkrátka všude v nejbližším okolí. Budu muset sehnat co nejvíce sponzorů, protože samozřejmě nemůžeme spoléhat jen na město, ale musíme se k tomu postavit čelem a sehnat peníze i z jiných zdrojů.

Já věřím, že jak město, tak i firmy jsou si vědomi toho, že druhá liga je pro diváky daleko atraktivnější. Začalo by chodit mnohem více lidí a Orlová by zase začala žít hokejem, jako kdysi, když se druhá liga hrála pravidelně. Druhá liga, tady patří. Hrávala se dlouhé roky a vždycky byly úspěchy. Takže věřím, že se lidi začnou zase vracet a návštěvnost bude jako kdysi.

Buďme nyní konkrétní. Můžete fanouškům na rovinu říct, kolik peněz je potřeba sehnat, než se budou odevzdávat přihlášky do 2. ligy?

Každý, kdo už tu ligu hrál nebo se o to zajímá a má trochu přehled, si umí spočítat, že minimální částka pro druhou ligu je 2,5 milionu korun. V krajním případě dva miliony, ale pod dva miliony se druhá liga opravdu hrát nedá. Někdo si může myslet něco jiného, ale skutečně je to tak. Když si spočítáte byť jen symbolické platy hráčů, náklady na výstroje, dopravu a další, tak se dostanete na těch dva a půl milionu. A to by nebyla, jak se říká: „žádná hitparáda“. Jsou kluby, které mají rozpočty čtyři a půl milionu a stejně nepostoupí nebo i když hrajou nahoře, tak to není úplně TOP.

Pro upřesnění. Ta částka 2,5 milionu je potřebná pouze pro A mužstvo?

Přesně tak. Tolik stojí sezona ve druhé lize.

Jaký je to rozdíl oproti nákladům na sezonu v krajském přeboru? Jinými slovy, kolik peněz je třeba sehnat navíc k současnému stavu?

Můžu říct na rovinu, že u nás v Orlové hrajou přebor tak dobří kluci, kteří si vyzkoušeli hokej na vyšší úrovni, jen díky tomu, že i na přebor máme velmi dobré podmínky. Máme dobré kustody, maséra, super zabezpečení a vybavení. I když ty jednotlivé položky nejsem schopen takhle rychle z hlavy sečíst na korunu přesně, tak u nás sezona v krajském přeboru stojí určitě přes 800 000 Kč.

Pokud tedy správně počítám, tak musíte sehnat 1,7 milionu korun?

Ano. Minimálně milion a půl.

Lajckým pohledem se nabízí i varianta, že 2. ligu odehrajeme se současným týmem, za současných podmínek a s trochou nadsázky jediné náklady navíc by byly za dopravu ke vzdálenějším soupeřům. Pracuje vedení i s tímto?

Podívejte... (zamyslí se). Tuto variantu jsme samozřejmě zvažovali, ale na rovinu řeknu, že z mého pohledu je to nereálné. Za prvé: Ten tým je na krajský přebor výborný, ale ve druhé lize by to takto nešlo. Za druhé: Ti kluci všichni pracují. Někteří mají směny třeba i do šesti do večera a to se dá s tréninky jen těžko skloubit. Takže i ti, kteří by na to měli výkonnostně, by to nemohli hrát kvůli zaměstnání. Vezměte si, že ve druhé lize se hraje každou středu. Nevěřím tomu, že ti kluci dostanou každou středu volno. A to je základ. V ligové soutěži si nemůžeme dovolit odjet na zápas ve třinácti lidech. Takže na otázku, jestli si myslím, že je reálné, aby vše zůstalo tak, jak to je, odpovídám: Je to nereálné! Museli bychom to doplnit profíkama, kteří můžou jezdit ve středu na zápasy. Samozřejmě jsou hráči, kteří jinde hrajou 2. ligu ve třetí, čtvrté lajně a přišli by i jak se říká za hubičku, jenom aby si zahráli. Ale ta kvalita by byla úplně někde jinde. Jít do druhé ligy s tím, že budeme na posledním místě, jako to udělala předloni Karviná, a strachovat se, jestli to utáhneme, to podle mě nemá smysl. Myslím si, že toto by ani nepřineslo ten zmíněný příliv fanoušků, ale naopak bychom je ještě odradili.

Takže se vám tento systém před třemi lety neosvědčil?

Ta varianta nebyla úplně špatná. Skončili jsme třetí od konce a udrželi jsme se. Ale po finanční stránce to nemělo další perspektivu, protože peníze tehdy nebyly, tehdejší vedení města nám nepomohlo, sponzoři nebyli... A zadlužit klub by byla hloupost. To neexistuje! Jak víme, tak dluhy z minulosti se do dnes splácejí a vracet se do stejné situace, to prostě NE! Za žádnou cenu.

Když už jsme nakousli to zadlužení, tak jaká je situace nyní? Jaký pokrok se povedlo udělat od doby, co jste klub před šesti lety převzal?

Každému musí být jasné, že to je obrovský boj. Peněz není moc, sponzorů příliš nemáme, takže dluhy se umořují, jak to jen jde, ale bohužel to jde pomalu. Je to pro nás dost složité, ale na druhou stranu, pokud byl dluh oficiálně kolo 5,3 milionu a dneska se pohybujeme okolo milionu, tak je to pro nás úspěch.

Řekněme to tedy fanouškům na rovinu: Finanční zodpovědnost převyšuje ambici hrát druhou ligu, je to tak?

Samozřejmě. Rozpočet musí být předem daný a nesmí být kam uhnout. Musíme vědět, že máme na hráče, na výstroje, na autobusy. Pokud to tak před sezonou bude, můžeme jít do druhé ligy. V žádném případě to nebude tak, že bychom si řekli. Sehnali jsme 700 000, tak to teda budeme hrát a během sezony seženeme zbytek. NE! Pokud nebude zajištěný rozpočet před sezonou, tak do toho nejdeme. Další dluhy riskovat nemůžeme. A tady to říkám otevřeně, ať to každý ví.

Do kdy je třeba to „rozseknout“ a nastane ten termín, že fanoušci budou vědět, jestli se na 2. ligu mohou těšit či nikoliv?

Zhruba v květnu, v červnu začne letní příprava. V té se určitě budeme připravovat na 2. ligu a už v té době bychom chtěli mít alespoň nějakou představu, protože budeme shánět nové hráče. Definitivně jasno musíme mít v srpnu, kdy se jde na led, ale z mého pohledu už v polovině července musíme vědět, na čem jsme. Pokud nám tam ještě v červenci bude lítat sto nebo dvě stě tisíc, tak se to do srpna dá vyřešit, ale v polovině července už by měl být rozpočet na celou sezonu zajištěný. Musíme vědět, jestli na to máme nebo nemáme. Tam bude definitivně jasno.

Říkáte, že letní příprava bude přizpůsobena druhé lize. Takže se bude lišit od posledních dvou let, kdy kluci hráli výhradně in-line hokej?

Když už tam tu in-line plochu budeme mít, tak je hloupost ji nevyužít. Úplně ji vypustit by byla škoda. Ale jinak to samozřejmě uzpůsobíme kondičním požadavkům na druhou ligu. Čeká nás klasická příprava v posilovně, na atletické dráze, zapojíme moderní trendy, kterými jsou různá silová cvičení, která se kdysi až tak nepoužívala. Zkrátka budeme trénovat tak, jak je třeba, a ta in-line plocha bude třeba jenom jednou týdně jako takové zpestření pro hráče a odměna za to, že dřou a trénujou.

Dobře, abychom to povídání nějak uzavřeli. Shrňme pár slovy to nejpodstatnější ohledně účasti ve druhé lize.

Druhou ligu rozhodně hrát chceme! Po letech v přeboru je to příležitost, jak úsilí z posledních let posunout někam dál a přilákat lidi zpět na náš stadion. Přes léto uděláme vše proto, abychom ji mohli hrát. Vše stojí a padá se zajištěním rozpočtu. Pokud se to povede, hrát budeme, pokud ne, nemůžeme riskovat další zadlužení klubu. Čekala by nás tedy další sezona v přeboru a za rok bychom to zkusili znovu. Ale já pevně věřím, že se nám to povede. Fanoušci si to zaslouží.