"Letos budeme hrát všechny kategorie od přípravky po muže," věří Petr Tomis

Tomáš Salamon, 12.05.2017 Petr Tomis v rozhovoru pro náš web z pozice šéftrenéra mládeže zhodnotil uplynulou sezónu ve všech kategoriích a nastínil plány pro tu nadcházející. Hlavním cílem v oblasti mládeže je naplnit všechny kategorie, aby v Orlové byl po letech kompletní klub s návazností od přípravky až po A mužstvo. V roli hráče pak krátce nastínil letní přípravu mužů a z postu viceprezidenta klubu lehce nakousl i téma druhé ligy. Zásadnější informace ohledně finančního zabazpečení druholigové sezony však přineseme až příští týden v rozhovoru s Danielem Maroszem.

Ještě než se pustíme do povídání o nadcházející sezóně, dlužíme fanouškům hodnocení uplynulého ročníku po stránce mládeže. Můžete tu sezónu komplexně shrnout a popřípadě přidat nějaké meziroční srovnání?

Velký posun nastal hlavně u mladšího dorostu, který má za sebou úspěšnou sezonu. Probojoval se do nástavby o postup do extraligy. Je to jedna z mála sezón, kdy se to tady v Orlové povedlo. A také se nám povedlo stabilizovat tým, takže v této kategorii hodnotím sezonu velmi kladně.

Co se týče mladších kategorii, tak mladší žáci dopadli daleko lépe, než ti starší. Ale bylo jich také mnohem víc. Každopádně herně podávali velmi slušné výkony a dokázali držet krok s mančafty zvučného jména, což je dobrý příslib do budoucna.

U dětí ze třetí a čtvrté třídy bych to výsledkově hodnotit nechtěl. U takto malých dětí jsou úplně jiné priority a jsem velice rád, že ty se nám podařilo splnit, protože jejich dovednosti šly meziročně hodně nahoru.

U přípravky to bylo obdobné. Ovšem s tím, že tam byl hlavním cílem nábor nových dětí, který se nám v rámci možností také dařil ale už teď vymýšlíme nové akce pro nejmenší hokejisty.

Všechny tyto věci nám daří plnit hlavně díky kvalitní práci našich trenérů. Už jenom když se podívám kolika školení a seminářů se za loňský rok účastnili, tak to mluví samo za sebe, že nastolená cesta je správná.

Došlo ke zlepšení i co do počtu nově přijatých dětí?

Meziročně vyloženě ke zlepšení nedošlo, každopádně se nám podařilo udržet ty počty, kterých jsme zintenzivněním náborové činnosti dosáhli v minulých letech.

Připomeňme, co vše klub pro nábor malých hokejistů dělal?

Začali jsme už v létě, kdy jme se účastnili několika společenských akcí tady v Orlové včetně Dne dětí. Tam jsme měli několik stanovišť a fotokoutek, který byl zpestřením k pohybovým dovednostním soutěžím a vzbudil u dětí velký zájem si vyzkoušet hokejovou výzbroj. Dále jsme dětem ve školách rozdávali permanentky, aby mohly zdarma chodit na zápasy mužů a ještě u toho něco vyhrát. Dělali jsme náborovou akci s Radimem Valchařem, který s námi obešel skoro všechny základní školy. Další náborovou akci jsme měli u MŠ Radost, kde jsme pro děti pořádali soutěže. A samozřejmě nemůžu zapomenout na náš největší projekt, kterým je bruslení škol a školek. Letos se ho účastnilo 23 základních a mateřských škol z Orlové, Rychvaldu a Dolní Lutyně – celkem přes 900 dětí, které pravidelně dojížděly našim autobusem na stadion a věnovali se jim profesionální trenéři. Skvělý byl i Týden hokeje, což byla celostátní akce podporovaná ČSLH. Akce se velmi vydařila a přilákala přes padesát nových dětí, které strávily krásné odpoledne s našimi trenéry, zasportovaly si a k tomu ještě dostaly pěkné dárky.

Jak se dařilo utužovat tradici pořádání mládežnických turnajů?

Čtyři turnaje jsme měli před sezónou pro kategorie od přípravky až po mladší žáky. A dva turnaje se nám povedlo udělat po sezóně. Jeden byl pro přípravku a druhý pro čtvrtou třídu na velké hřiště. Ten byl navíc dvoudenní, takže se nám povedlo to, co jsme avizovali na konci loňské sezóny. A svědčí to o tom, že soupeři zjistili, že to tady děláme dobře a je o naše turnaje stále větší zájem. Hodláme v tom pokračovat a začneme hned v srpnu. Pokud tedy bude namražený zimní stadion, což doufám, že bude.

Jaká je situace okolo zmíněného zamražení ledové plochy v srpnu? Loni totiž byly jisté komplikace. Změnilo se v tomto něco?

Podávali jsme žádost o to, abychom mohli trénovat na ledové ploše od začátku srpna. Protože všichni víme, že každá kategorie potřebuje 4-5 týdnu před zahájením mistrovských utkání být na ledě, aby se adekvátně připravila na start nové sezóny. Zatím k této žádosti nemáme oficiální vyjádření. Ale pravděpodobně všechno zřejmě znovu směřuje k tomu, že nastane stejná situace jako loni a klub bude muset v srpnu platit ledy nad rámec smlouvy, kterou má.

Co čeká mládežnické výběry v nejbližších měsících než zase skočí na led?

Od 2. května všechny kategorie zahájily letní přípravu, která potrvá až do 30.6. a v jejím průběhu všechny kategorie navíc absolvují soustředění, abychom to dětem trošku zpestřili a stmelili kolektiv. Potom bude krátká pauza. Věřím, že vše dobře dopadne ohledně termínu zamražení plochy a 1. srpna už budeme moct vyjet na led. Během suché přípravy budeme využívat samozřejmě prostory na ZS, tělocvičnu na ZŠ Mládí, umělou plochu, posilovnu a střílnu, kterou v ní máme.

Jaká je obsazenost těch kategorií dětí? Co ročníky, které už nemůžete doplnit náborem a musíte spoléhat na pomoc okolních klubů? Daří se to?

Oproti loňsku bychom na tom s počtem dětí v jednotlivých kategoriích měli být výrazně lépe. Početnější ročník 2005 se nám posune do starších žáků a ta kategorie tak bude mnohem lépe obsazena než loni. To stejné platí i o mladších žácích, které doplní rovněž početnější ročník 2007. U mladšího dorostu máme příslib, že pár hráčů z okolních klubů doplní tým ještě v průběhu letní přípravy, ale hlavně také potom v průběhu srpna. Co se do počtu hráčů týče, tak by měl být ještě vyšší, než loni u této kategorie. Pracujeme hlavně na navýšení počtu hráčů staršího dorostu. Moc si přeji, aby ta kategorie letos hrála, protože hráči ročníku 2001 jsou na velmi slušné úrovni. Když se nám to povede, tak bychom v Orlové měli zase kompletní mládežnické kategorie s návazností od přípravky až do A mužstva. Ta návaznost, že dítě začne v přípravce a může pokračovat až do mužů je podle mě velmi důležitá. Proto jednáme nejenom s okolními kluby z Havířova, Poruby a Vítkovic, ale také ze zahraničními hráči, aby se nám tuto kategorii povedlo vhodně doplnit. Pevně věřím, že na konci srpna, bude počet takový, abychom mohli důstojně hrát 1.ligu staršího dorostu. A poté neuplyne dlouho a opět uvidíme naše odchovance nastupovat za ,,A“ mužstvu.

Říkáte kompletní hokejový klub. Ale co juniorka?

Ta už se nehraje. Juniorská liga byla ČSLH zrušena a místo ní bude právě ligový starší dorost, kde bude nyní hrát ještě jeden ročník navíc. Letos ho budou moci hrát hráči ročníků 1999, 2000 a 2001.

Přípravu už zahájil také A tým. Jak ji můžete zatím po prvním týdnu coby člen prvního mužstva zhodnotit? Přibližte fanouškům, jak příprava probíhá.

Těžko se mi to hodnotí, protože sám ještě netrénuju. Pořád se dávám dohromady ze zranění, které jsem utrpěl v play-off s Krnovem. Zápěstí ještě není dobré, takže u mě ještě nějaký ten týden potrvá, než se budu moci zapojit do plné přípravy. Kluci se ale už pozvolna rozjíždí. Začali inlajnem, fotbalem a individuální posilovnou. Teď to budeme trošičku zintenzivňovat, protože děláme vše proto, abychom se mohli pustit do druhé ligy. Ale tady bych nechtěl předbíhat. Není to nic stoprocentního a stále máme před sebou spoustu jednání hlavně s městem, které žádáme o podporu. Uvidíme, jak to dopadne a jestli ta druhá liga skutečně bude už letos.