"Zkusíme 2.ligu zajistit i bez navýšené dotace města," říká Daniel Marosz

Tomáš Salamon, 27.06.2017 Vážení fanoušci orlovského hokeje, velice si vážíme vašeho zájmu o náš klub i v těchto parných měsících. Jak jistě víte, v uplynulých dnech a týdnech se odehrálo několik důležitých událostí v souvislosti se zabezpečením následující (možná) druholigové sezóny. Ty nejdůležitější vyplynuly z posledního jednání zastupitelstva města Orlové a prezident klubu Daniel Marosz nejen k nim přináší své postřehy. Klub se již do 2. ligy přihlásil, nicméně účast v soutěži stále visí na vlásku. Následující řádky vám však napoví, že ať už bude výsledek ohledně druhé ligy jakýkoliv, měl by během tohoto léta nastat zásadní pokrok v oblasti oddlužování klubu.

O tom, že vedení HC Orlová po skončení úspěšné sezóny nespí a usilovně se snaží svým fanouškům zajistit vytouženou druhou ligu, nás přesvědčil prezident klubu Daniel Marosz, který zároveň seznamuje se všemi kroky, které pro splnění svého cíle klub podníká: "Vážení sportovní fanoušci, celé léto se pokoušíme oslovit firmy nejen v našem městě, ale i v blízkém okolí. Je to mravenčí práce a opravdu nic lehkého. Jelikož nám velice záleží na tom, aby se tady druhá liga hrála, nenechali jsme nic náhodě a hned po sezóně začali činit kroky potřebné k zajištění rozpočtu. Naše práce ale pořád nekončí a nadále hledáme partnery pro novou hokejovou sezónu."

Hned po skončení uplynulého ročníku jsme vás informovali o tom, že k tomu, aby se v Orlové hrála durhá liga, musí klub sehnat minimálně 2,5 milionu korun. Pochopitelně tedy naši redakci zajímalo, jak se situace za necelé dva měsíce vyvinula a kolik procet z této částky se už podařilo zajistit. "Je těžké říct to přesně. Přestože samozřejmě víme, jaké částky se nám již povedlo dojednat, ještě nemáme všechny peníze na účtech. Proto nechci nic říkat veřejně, dokud peníze skutečně nedostaneme, ale nemalá část již přišla," je ve svých prohlášeních opatrný Daniel Marosz, který zároveň upozorňuje, že sehnat sumu potřebnou, k zajištění druholigové sezóny není jediným problémem, který musí vedení před startem ligy vyřešit: "Je důležité si uvědomit, že momentálně neřešíme jen peníze na druhou ligu, ale také úplné oddlužení klubu. To je priorita. Nelze táhnout pořád před sebou dluhy vytvořené minulým vedením a zároveň hrát hokej na druholigové úrovni. Tady musíme otevřeně říci, že druhá liga se bude hrát jen za předpokladu, že se zaplatí dluhy finančnímu úřadu, exekutorské firmě Midesta a zároveň se po celou dobu budou řádně umořovat dluhy. Rád bych připomenul, že současné vedení vložilo částku 1 300 000 na záchranu klubu. Nebýt tohoto kroku, tak se v Orlové již hokej nehraje," doplnil Marosz.

Orlová nepatří k velkým městům, ale přestože portfolio potenciálních sponzorů není příliš široké, klub se snaží vyždímat z minima maximum. Stále se totiž v našem městě a přilehlém okolí najde celá řada schopných podnikatelů ochotných pomoci. "Neřešíme odvětví. Oslovujeme jak velké společnosti, tak i drobné podnikatele. Každé firmě jsme vděční za jakýkoliv obnos," váží si Daniel Marosz všech partnerů a dále zdůrazňuje důležitost těch, kteří si nemohou dovolit příspívat obrovské sumy, ale přesto rádi pomohou: "Po zkušenostech z minulých let moc dobře víme, že je pro nás důležitější mít mnoho malých firem, než jednu velkou, která když náhle ukončí spolupráci, tak nastává problém," připomíná svízelné okamžiky z nedávné doby.

Zásadní roli při tvorbě rozpočtu pro každou sezónu hraje vždy vedení města Orlové. To klubu dlouhodobě poskytuje výraznou podporu, které si nesmírně vážíme. Nad její ráměc klub žádal navýšení dotace pro účely druhé ligy a ligy staršího dorostu. Zde bohužel nepochodil: "Jak již všichni víme, město na svém zasedání zastupitelstva zamítlo navýšení dotace o částku 400 000 Kč, kterou náš hokejový klub žádal na podporu mužů. Je to opravdu škoda, ale musíme se s tím poprat sami," shrnul prezident klubu situaci a připomněl, že rozhodně ne ke všem požadavkům klubu se vedení města otočilo zády. "Na druhou stranu musím poděkovat zastupitelům, kteří odsouhlasili odkoupení VIP prostorů. Tímto krokem nám velice pomohli a jsme schopni uhradit poslední závazky, které máme k cizím subjektům. Tedy k finančnímu úřadu a také k firmě Midesta a VAC," vyjádřil Marosz radost nad tím, že dochází k velice podstatnému pokroku v oddlužení klubu.

Další pozitivní zprávou je, že i tento rok budou zejména naši malí hokejisté moci vyjet na led už začátkem srpna. "Taktéž chci poděkovat zastupitelům našeho města za zprovoznění ledové plochy od 1. 8. 2017. Je pravdou, že si led musíme zaplatit, ale město nás dopředu na tento fakt upozorňovalo, takže to nebude až tak velký problém."

Zdá se tedy, že letní příprava všech družstev včetně toho mužského bude moci proběhnout standardně jako každým rokem. Bez ohledu na to, jestli se v Orlové právě skládá tým pro druhou ligu a nebo budeme opět hrát krajský přebor, můžeme si být jistí, že naši kluci na led vyjedou po řádném tréninku. "Příprava na novou sezónu začala tak, jako každý rok. Prvního května se začalo trénovat třikrát týdně. Suchá příprava probíhala až do konce června. Nic zásadního se oproti minulým letům neměnilo. Nyní mají kluci volno a jak jsem zmínil, další fáze bude od 1. 8. 2017, kdy půjdeme na led," shrnul Daniel Marosz tentokrát už z pozice trenéra A mužstva letní aktivity svých svěřenců.

Ti však stále netuší, jakou soutěž budou hrát a jestli se bude do jejich skvělé party nějak zasahovat. Přesto už trenér a nejvyšší představitel klubu v jedné osobě dříve naznačil, že v případě startu ve druhé lize bude nutné tým posílit a tato slova nepřímo potvrdil i nyní: "Momentálně se nic v kádru nemění. Ale proběhlo mnoho jednání, jak by tým mohl vypadat, kdyby se druhá liga hrála. Hráči jsou rozjednaní a příslib máme. Musím upřímně říct, že jsem byl překvapen, jak se hráči k tomu staví a jsou ochotni čekat. Žádnému hráči jsem nechtěl nic slibovat. Když se bude hrát druhá liga, tak gólmany i hráče máme předjednané a jsme domluveni. Když se bude hrát krajský přebor, nic se nemění a všichni hráči zůstávají. A to včetně těch, kteří tady byli na hostování z Karviné."

Ať už vše dopadne jakkoliv, je jasné, že vedení HC Orlová dělá vše proto, aby v klubu po dlouhých letech dosáhlo finanční stability a to ještě s příjemným bonusem případné druholigové účasti. Jestli se to povede, budeme vědět v nejbližších týdnech. Zatím nezbývá než doufat a popřát vedení hodně štěstí v závěrečných jednáních, které v orlovském hokeji dělají horké letní dny ještě parnějšími. Každý krok, který přes léto podnikáme děláme pro vás fanoušky a přátele orlovského hokeje. Bez vaší podpory by veškerá práce neměla žádný smysl a vedení klubu si jí náležitě cení: "Na závěr bych chtěl poděkovat všem fanouškům, sponzorům a zástupcům města za podporu. Věřím, že nás budete podporovat i nadále. Víme, že hokej nelze bez Vás dělat," uzavřel Daniel Marosz své povídání.