Skvělý Radim Valchař získal rumunský titul. „Užívám si to tady,“ říká

Petr Sobol, 11.04.2018 Jeho jméno není třeba dlouze představovat. Radima Valchaře si dobře pamatuje každý orlovský fanoušek. Později působil také na Slovensku, ve Francii, Finsku a nyní je druhým rokem v Rumunsku. S týmem Csíkszereda vybojoval zlato v rumunské soutěži, přidal bronz v Erste lize a v obou soutěžích se umístil mezi nejlepší trojkou v kanadském bodování. Osmadvacetiletý útočník za sebou má parádní ročník a s námi se podělil o své dojmy.

Získali jste rumunský titul. Jak vysoko tento úspěch ve své kariéře řadíte?

S přibývajícím věkem už nějak nerozlišuju, který titul je nejdůležitější. Nikdy nevíte, kdy to mže být ten poslední. V mužích jsem získal už čtvrtý titul, každý má své specifikum a já si tyto okamžiky užívám.

Loni stříbro, letos zlato. Šli jste oproti loňsku hodně nahoru?

Tým byl letos určitě kvalitnější, ale nahoru šli i ostatní. Bylo to těžké finále a já jsem rád, že se loňská porážka 2:4 na zápasy s Brašovem letos obrátila v náš prospěch a tentokrát jsme to bylo my, kdo vyhrál 4:2.

Jak jste v Rumunsku hokejově spokojený?

Většina lidí si myslí, že když žiju v Rumunsku, tak hraju jen rumunskou ligu. Ale my hrajeme dvě soutěže, jsme také účastníky Erste ligy. Ta je tvořena převážně maďarskými týmy a každý rok se k nim přidají i kluby z jiných zemí jako například Vídeň nebo Bělehrad. Liga je pak o to pestřejší. Celkově v sezoně odehrajeme i s play-off 80 až 90 zápasů, takže je to docela náročné.

A jaký je v Rumunsku život? Nejste tam sám, že?

Já si tady život i hokej užívám. Letos jsme brali bronz v Erste lize, takže mám vlastně dvě medaile. Jsme tady s přítelkyní Monikou a třemi psy. Takže jsem spokojený. Hlavně s podporou v těch těžších chvílích, přítelkyni patří velký dík za vše, co pro mě udělala, obětovala, dělá a doufám, že ještě dlouhou dobu dělat bude. (směje se)

Byly oslavy dlouhé? Jak je prožívali fanoušci?

Fanoušci jsou tady skvělí. I díky skvělé atmosféře jsem tady chtěl zůstat. Ono je svým způsobem jedno, jestli hrajete v NHL, Francii, Dánsku nebo Rumunsku. Pokud vás hokej baví, má to náboj a fanoušci vám fandí, tak ty okamžiky stojí za to. Takže si ty oslavy dokážete představit, lidi tady hokej hodně prožívají, ve městě je to sport číslo jedna.

Vy jste prožil bodově nejúspěšnější sezonu v kariéře. Vyhovuje vám tamní styl?

V Erste lize jsem se dostal do elitní trojky bodování a v rumunské lize také. Pro mě to byla skvělá sezona a jsem za ni šťastný.

Jak jsou na tom soutěže ve srovnání třeba s Českem?

Kvalita Erste ligy se dá srovnávat s jinými evropskými soutěžemi. Rumunská soutěž má jen šest účastníků, z toho je jeden tým amatérský. Ale derby s Brašovem, který je také účastníkem Erste ligy, je vždy vyhecované a má to svou kvalitu.

Jak vás berou fanoušci? Určitě jste jedna z hlavních hvězd týmu…

Fanoušci mě podporují, to mi dodává sílu. Mám tady spoustu fanoušků, je to super.

Za poslední roky jste prošel Slovenskem, Francií, Finskem a Rumunskem. Zůstáváte, nebo vás to táhne jinde?

Uvidíme, co bude dál…

Sledoval jste letošní tažení Orlové? Co říkáte na nepovedené finále?

Sledoval jsem to jen letmo. Je škoda, že to kluci nezvládli, ale i finále je pěkné. Snad jim to v budoucnu vyjde.

Máte po sezoně, co nyní budete dělat?

Teď si hlavně pár týdnů odpočinu. Jak fyzicky, tak psychicky. Chci vypnout a přijít na jiné myšlenky než je hokej.