Mládí vpřed. Šestnáctiletý Alex Benka-Rybár se zabydluje mezi muži

Petr Sobol, 18.04.2018 Narodil se ve slovenském Bardejově, už ve 12 letech se ale vydal sám a bez rodičů do Česka a začal hrát za ostravskou Porubu. Letos zamířil na hostování do Orlové a odbyl si premiéru v seniorském hokeji. Šestnáctiletý Alex Benka-Rybár, jenž byl nejmladším členem na orlovské soupisce, odehrál v dresu Orlů osm soutěžních zápasů a posbíral pět kanadských bodů. Parádní bilance!

Byl jste nejmladším hráčem na soupisce A týmu. Co pro vás ta šance znamená?

Znamená to moc, byla to moje první zkušenost s mužským hokejem a jsem moc rád za šanci, kterou mi dal trenér Marosz. Vůbec jsem ji nečekal, ale snažil jsem se o to, abych se do áčka dostal.

Jaká byla vaše cesta do prvního týmu Orlů?

Sezonu jsem začal v Porubě, ve starším dorostu, ale tam jsem moc šancí nedostával, tak jsem se rozhodl jít na hostování do Orlové. Mým cílem bylo odehrát co nejvíce zápasů, začal jsem hrát za starší dorost a zároveň jsem dostal šanci trénovat s muži. Pak přišla šance zahrát si přípravný zápas za áčko proti Krnovu, ve kterém se mi hned podařilo vstřelit dva góly.

Co všechno už máte za sebou?

Ve 12 letech jsem sám bez rodičů odešel hrát hokej do Česka, do Poruby, ve které jsem působil tři sezony. No a pak přišlo hostováni v Orlové.

Vzpomenete si na nějaký nejsilnější zážitek z loňského ročníku?

Tím byl určitě první zápas za A tým proti Krnovu, ve kterém jsem se dvakrát střelecky prosadil.

Jaké bylo nastupovat po boku hráčů jako Štefanka, Grepl či Pavlas?

Byla to výborná zkušenost. Všichni tři, ale i ostatní borci z áčka, mají hodně zkušeností a snažil jsem se si od nich vzít co nejvíc. Vždy mě povzbudili, pobouchali po ramenu a toho si vážím.

Předávali vám cenné rady?

Především mě upozorňovali na chyby, snažili se mi říkat, co dělat lépe a jak co nejlépe řešit herní situace. Každou jejich radu jsem se snažil zapamatovat na sto procent.

Na který zápas vzpomínáte nejraději?

Na rozhodující semifinálový zápas s Krnovem. Před zápasem za mnou přišel trenér a řekl, že budu hrát ve třetí lajně. Byl jsem hodně překvapený a připravený podat co nejlepší výkon, podařilo se mi bodovat a zároveň jsme postoupili do finále play-off.

Věříte, že vaše pozice bude rok od roku sílit?

Udělám všechno pro to, aby to tak bylo. Přes léto se na sobě budu snažit pracovat a budu čekat na další šanci v áčku.

Co děláte kromě hokeje?

Snažím se kombinovat různé sporty, fotbal nebo plavání, studuju na střední škole v Porubě, jsem v prvním ročníku na oboru masér.

Letošní sezona skončila, co budete dělat teď?

Mam za sebou pestrou sezonu, čeká mě nějaký čas oddychu. Budu se věnovat škole, udržovat se ve fyzické formě a připravovat se na další ročník.