Je jen otázkou času, kdy se to zlomí, burcuje kapitán Petr Tomis

Petr Sobol, 02.10.2018 Marek Matějíček už skončil, a tak je Petr Tomis jediným hráčem z loňského týmu, který je i na soupisce současného kádru. Sice už byl rozhodnutý, že s kariérou končí, nakonec se ale nechal zlákat a vrátil se na led. Kouč Darek Stránský ho dokonce určil kapitánem. Co devětadvacetiletého beka přimělo k návratu? Jak funguje nová kabina? A kdy podle něj Orli začnou bodovat? Odpovědi nejen na tyto otázky se dočtete v našem rozhovoru.

Poslední dva zápasy jste se objevil na ledě. Co vás přimělo k návratu?

Dlouho jsem se rozhodoval, jestli pokračovat. Navíc se mi narodila dvojčata, tak se dá říct, že jsem jednu dobu byl rozhodnutý, že hrát nebudu. Ale na začátku přípravy na ledě jsem zkusil pár tréninků a nedalo mi to. Ještě když jsem viděl, že z loňského týmu nikdo nezůstal, chtěl jsem pomoct.

Jak jste se na ledě cítil? Zvládnete celou sezonu?

Zatím se necítím moc dobře i vlivem toho, že jsem se začátkem záři zranil a na 14 dnů vypadl z tréninku. Musím ještě přidat a doufám, že za pár týdnů to doženu a klukům na ledě pomůžu. Jestli zvládnu celou sezonu, to se teprve uvidí, jak to budu zvládat skloubit se školou, povinnostmi v klubu a rodinou. A hlavně jestli budu týmu prospěšný.

Týmu chybí zkušení obránci. Věříte, že se to i s vaším návratem změní?

Ano, máme hodně mladý tým, který se tvořil na poslední chvíli. Ale s tím nešlo bohužel nic dělat. Jednání byla dlouhá poté, co jsme nezvládli finále se Studénkou. Nemyslím si, že se to mojí přítomností výrazně změní. Chce to chvíli čas, něž se tým sehraje a zvykne si na herní styl. Posouváme se každým tréninkem a zápasem.

Dokonce jste se stal kapitánem. Kdo vás určil? A co to pro vás znamená?

Tohle má na starosti trenér. Jsem jediný, který tady hrál a k tomu jsem i nejstarší. Určitě je to větší zodpovědnost.

Jak funguje kabina? Stihla se už vytvořit nová parta?

Parta vypadá, že bude dobrá, o to strach nemám. Samozřejmě až čas ukáže, jestli se vytvoří takové vazby jako tady byly v loňském týmu. Kluci chtějí pracovat na tréninku, nic nevypustí. Ale jsme na začátku tvrdé a dlouhé práce.

V posledním zápase s Valašským Meziříčím jste byli blízko prvnímu bodu. Co vám nakonec chybělo?

Dvakrát jsme v utkání vedli, měli dobrý pohyb, stalo nás to hodně sil. O to víc nás mrzí, že to nevyšlo. Rozhodla neproměněná přesilovka pět na tři a také chyba při třetím gólu. Tu situaci jsme měli vyřešit jednodušeji. Musíme zapracovat na předbrankových prostorech, jak v útočném, tak i obranném pásmu. Tam dostáváme spoustu laciných gólů. Hodně se tomu věnujeme v tréninku, tak doufám, že to přeneseme do utkání.

Věříte, že už konečně začnete bodovat?

Věříme všichni, je to jenom otázka času, kdy se to zlomí.

Teď vás čeká série tří venkovních utkání. Co od toho čekáte?

Každé utkání pro nás bude těžké a musíme k němu přistoupit s maximálním nasazením. Věřím, že body do Orlové přivezeme z více než jednoho utkání.