Tuším, kde je problém, říká nový trenér Petr Tomis

Petr Sobol, 05.12.2019 Petr Tomis má za sebou premiéru v roli hlavního trenéra orlovského týmu. Jeho svěřenci během ní padli na ledě vedoucí Studénky a nový kouč ví, že je před ním hodně práce. Co má v plánu? Jak dlouho by měl tým vést? A plánujte přivést nějaké posily?

Když jste dostal nabídku vést první tým, váhal jste?

Neřekl bych, že jsem váhal. Od začátku sezony jsem byl u týmu jako asistent a kluky znám dlouho. O aktuálním dění jsem měl hodně informací, spíš jsem přemýšlel, jestli mám týmu co nabídnout, abych situaci zlepšil. Tuším, kde je problém, a proto jsem se rozhodl, že nabídku přijmu.

Měl jste před zápasem ve Studénce čas něco změnit? Nebo s týmem pořádně pracujete až teď?

Pracovat jsme začali hned od prvního tréninku, kdy jsem začal trénovat. V tomto jsem realista a vím, že to není otázka jednoho nebo dvou tréninků. Bude to chtít delší dobu, aby se nám povedlo do hry dostat věci z tréninků, a aby si všechno sedlo. Týmy trénují před sezonou několik týdnů, aby se hráči sehráli a vyladili určité fáze hry. I když hrajeme krajský přebor, tak nemůžeme hrát hokej úplně bez systému a s tím, že to nějak zkusíme a uvidíme, jak to dopadne. Tohle nikoho bavit nebude, ani hráče, ani fanoušky, co se přijdou podívat. Proto to chceme změnit.

Ve Studénce vás zlomila druhá třetina. Co se stalo?

Udělali jsme několik individuálních chyb, které s takovým soupeřem nemůžeme udělat, pokud chceme vyhrát.

V prvním týmu už letos dostalo šanci i hodně juniorů. Budete v tom pokračovat?

Chtěl bych juniory do týmu postupně zabudovat. Je dobře, že většinou to jsou kluci, kteří prošli orlovskou mládeží už od přípravky. Myslím, že někteří určitě mají potenciál, aby mezi muži hráli. Bude to hlavně na nich, jak budou přistupovat k tréninkům. Ale to zapojení musí být postupné, teď to tak úplně nebylo. Rozdíl mezi juniorskou ligou a seniorským hokejem tam přece jenom je.

Plánujete přivést nějaké posily?

Ano, je to jeden z mých cílů, které jsem si dal. S týmem se již začalo připravovat několik nových a staronových hráčů, kteří v nejbližší době zasáhnou do zápasů. Někteří měli delší pauzu a budou potřebovat chvíli čas, aby se rozehráli, ale věřím,že pro tým budou přínosem. Například ve Studénce již nastoupil obránce Pavel Pobuta. S týmem od minulého týdne trénuje René Urbánek a Michal Novák. V tomhle týdnu do tréninku zasáhl Lumír Rosůlek, po zranění se vrátil Michal Dang a také nová posila do obranných řad Tomáš Síkora, který hraje univerzitní soutěž za Olomouckou univerzitu. Počet nových hráčů nemusí být ještě konečný a domlouváme se ještě s dalšími hráči. Kluci totiž mají i pracovní povinnosti a ty jim vždy nedovolí do utkání nastoupit.

Dohoda je taková, že na lavičce budete do konce roku. Co bude pak?

Jedná se o poměrně krátký čas, ale na konci roku vyhodnotíme, jestli ta změna k něčemu přispěla. A poté se rozhodneme, jestli sezonu budu trénovat až do konce.

Ted před sebou mát zápas s Horním Benešovem. Přerušíte sérii tří porážek?

Jestli kluci přenesou chuť z tréninků do utkání, tak věřím, že ji přerušíme.