Petr Tomis hodnotí sezonu mládeže. Je nejlepší za dobu mého působení v Orlové, říká

Petr Sobol, 10.02.2020 Orlovský hokej, to nejsou jen muži. Základ místního klubu totiž tvoří mládežnické týmy, kterým se letos velmi daří. Naši Orlíci taky navštívili zápasy juniorského mistrovství světa, zahráli si proti Kanaďanům a dokonce dostali pozvání do New Yorku. Co dalšího nám prozradil viceprezident klubu a šéftrenér mládeže Petr Tomis?

Jste spokojen s dosavadními výsledky mládeže?

Nerad hodnotím výsledky u mládeže, zvláště pak u mladších kategorií. Ano, hokej se sice hraje proto, aby se vyhrávalo, a hráči se to musí naučit, ale u mládeže je důležité, aby se učili nové dovednosti a ty zdokonalovali. A to se časem na výsledcích projeví. Letos si však troufám tvrdit, že probíhá výsledkově nejlepší sezona za dobu mého působení v Orlové. Mladší žáci vyhráli základní skupinu a starší žáci skončili na pátém místě. Dorostenci také vyhráli celou základní skupinu a nyní hrají o postup do extraligy, což se řadí k jednomu z nejlepších umístění této kategorie v historii klubu. Takže výsledky jsou letos hodně nadstandardní.

Jak to vypadá s počtem hráčů v jednotlivých kategoriích?

Jak jsem zmínil v předešlé odpovědi, jedná se o nejlepší sezonu za šest let, co v klubu působím. A to nejen výsledky, ale také počtem hráčů, které letos v klubu máme. Úročíme práci, kterou jsme v klubu odvedli a změnili jsme vnímání Orlové mezi ostatními městy. Hráči se k nám hlásí sami a to v takovém počtu, že jsme některé museli i odmítnout. A tohle jde ruku v ruce i s výsledky, protože se výrazně zvýšila konkurence. Což mě hodně těší. Protože když si vzpomenu na začátky v klubu, tak situace byla diametrálně odlišná. Před pár lety, když nám onemocněli dva nebo tři hráči, tak jsme měli problém poskládat tým a odehrát utkání. Zrovna 14 dní zpátky jsme v kategorii dorostenců neměli k dispozici 15 hráčů, a přesto jsme hráli utkání skoro na další tři pětky. V minulosti hráči Orlovou vnímali jako podřadnou záležitost. Dnes díky kvalitní práci všech trenérů se k nám hlásí sami a chtějí u nás hrát, aby se vyhráli a posunuli se dál.

Co nám můžete říct o převodu hráčů z HC na MSK?

Máme s městem dohodu, že letos po sezoně převedeme celou mládež, od přípravky až po juniory, z HC Orlová na Městský sportovní klub Orlová. A co to bude pro naše hráče znamenat? Nic zásadního. Hráči ani rodiče nemusí mít žádné obavy, prakticky se jenom změní název klubu. Protože součástí dohody je, že všichni trenéři budou pokračovat na svých pozicích i nadále. Teď čekáme, kdy s námi Městský sportovní klub zahájí oficiální jednání, abychom začali dělat potřebné kroky na Českém svazu ledního hokeje pro hladký průběh celého převodu.

Letos jste byli hodně aktivní i mimo mistrovská utkání. Jak hodnotíte tyto akce?

Kromě mistrovských utkání jsme stihli také několik dalších akcí. Byla to například návštěva několika zápasů mistrovství světa hráčů do 20 let, které se letos konalo v Ostravě a Třinci. Mladší žáci, starší žáci a dorostenci měli možnost vidět utkání jak v Ostravě, tak i nedalekém Třinci. Bylo to hodně přínosné. Měli jsme možnost naživo vidět to nejlepší, co světový hokej v této kategorii nabízí. A co všechno se ještě musíme naučit. Věřím, že to všechny motivovalo k dalšímu zlepšení v tréninku. Dále jsme už tradičně pořádali domácí turnaje pro kategorie mladších žáků, starších žáků a dorostenců. Letos jsme na turnajích měli velmi zajímavé obsazení, protože k nám přijela družstva z kolébky hokeje Kanady a USA. Dokonce se nám na Silvestra povedlo uspořádat mezinárodní utkání proti týmu Crestwood Mustangs z kanadského města Peterborough . Pro hráče i nás trenéry to bylo cenné srovnání. Týmy se prezentovaly odlišným stylem hokeje, než jsme tady v Česku zvyklí. Díky výborné organizaci turnajů a spokojenosti účastníků jsme obdrželi pozvánku od klubu New York North Park k účasti na turnaji v New Yorku.

Jak probíhá zapojení mladých juniorů do A týmu?

Je to jedna z našich priorit, ale nic se nedá uspěchat. Velkou výhodou je, že kluky znám, protože jsem je trénoval v dorostu a vím, co od nich můžu očekávat. I když se jedná jen o krajský přebor, tak mužský hokej je přece jenom od toho juniorského odlišný. Kluci potřebují čas. Musí se postupně vyhrát, získat zkušenosti a srovnat se s odlišným stylem, než na který byli zvyklí v juniorce. Snažíme se je postupně zapracovat do A týmu. Díky tomu, že hráči áčka mají pracovní povinnosti a vždy se nemohli utkání účastnit, tak junioři toho prostoru už dostali docela hodně. Věřím, že když jim vydrží nadšení a budou chtít trénovat, tak někteří za pár let mohou být důležitou součástí týmu dospělých. Z tohoto pohledu je velmi důležité, že se nám opět povedlo vybudovat a udržet návaznost všech mládežnických kategorií od přípravky až po muže.