Petr Tomis hodnotí sezonu. Zůstane u týmu?

Petr Sobol, 11.03.2020 Orli v letošní sezoně skončili osmí a postoupili do čtvrtfinále play-off krajského přeboru, ve kterém trápili Studénku. „Sérii rozhodlo první utkání, byli jsme blízko, abychom ve Studence vyhráli,“ říká zpětně trenér Petr Tomis. Co si myslí o výsledcích v základní části? Budou i nadále dostávat šanci junioři? Povede se Orlové ustálit tým? A bude u toho i on sám?

Jak zpětně hodnotíte celou sezonu?

Základní část nebyla dobrá. Trvalo, než se tým dal dohromady a trochu se sehrál. Hráči měli také vyšší ambice a nepovedlo se jim to naplnit. Když se nedaří, tak se hokejem nikdo nebaví, což potom bylo vidět i na ledě. Převzal jsem tým v půlce sezony, snažili jsme se v tréninku začít od základních věcí a dostat do hry určitý systém. Na konci už se nám dařilo soupeře přehrávat, což bylo vidět hlavně v posledních domácích utkáních s Bohumínem, Českým Těšínem a Studénkou.

Změnil se celý tým, fanoušci ale bývali zvyklí, že Orlová hraje v tabulce výš. Nečekali jste to taky?

Přání je jedna věc, ale reálně jsme na to neměli. Po odhlášení z druhé ligy jsme skládali nový tým, a i na takové úrovni, jako je krajský přebor, nemůžeme čekat výsledky hned. Automatismy u hráčů nejde nahradit, ty se musí vytvořit, a to chce čas. U týmů, které mají hráče delší dobu spolu, to bylo vidět. Navíc na začátku sezony jsme neměli dostatečně široký tým a při pracovních povinnostech některých hráčů to byl mnohdy problém. V půlce sezony jsme vyměnili trenéry a chvíli trvalo, než jsme do hry dostali nový systém.

V play-off jste trápili silnou Studénku. Ukázalo to na sílu týmu? Co nakonec chybělo k postupu?

Je důležité, aby hráči spolu hráli nějaký čas, což se v této sérii projevilo. Studénka má tým delší dobu pohromadě a třeba v přesilovkách to bylo vidět. Přesto myslím, že jsme byli na soupeře dobře připraveni a v danou chvíli zahráli maximum. Sérii rozhodlo první utkání, byli jsme blízko, abychom ve Studence vyhráli. Trochu nás ovlivnilo, že nám ze sestavy vypadlo několik hráčů, ale to tak v hokeji někdy je.

Letos dostalo šanci hodně mladých hráčů. Potěšili vás? Můžete na nich stavět?

Ano, kluci z juniorky dostali hodně příležitostí. Je to určitý příslib do budoucna. Ale abychom na nich mohli stavět, tak to bude ještě nějaký čas trvat. Bude záležet na nich, jak k tomu přistoupí, a jak budou připraveni na další sezonu. Někteří ukázali, že pokud u toho vydrží, a budou poctivě trénovat, tak za pár let mohou být důležitou součástí týmu.

Je to ještě daleko, ale jak bude vypadat další sezona? Jaký by měl být tým? Bude se hrát zase krajský přebor?

Ano, budeme hrát krajský přebor. Naším cílem je tým stabilizovat, postupně zapojit orlovské juniory, a také, po zkušenosti z letošní sezony, tým trochu rozšířit. Dvě sezony za sebou jsme skládali nový tým. Loni pro druhou ligu, letos pro krajský přebor. Vždy to bylo trochu hektické, protože to byla otázka financí a čekalo se až do poslední chvíle. Teď už kostru týmu máme a na doplnění bude více času. Kluci teď budou mít pár týdnu volno, ale ne nadlouho, protože letos budeme mít společnou letní přípravu. Takže věřím, že pro příští sezonu budeme mít v A týmu hráče, kteří chtějí v Orlové hrát, a na ledě to bude vidět.

Budete pokračovat jako trenér, nebo klub bude hledat někoho nového?

Ano, jako trenér budu pokračovat.