Rozhodnutí výkonného výboru ČSLH ohledně soutěží v sezóně 2019/20

HC Orlová, 12.03.2020 V souvislosti s vývojem epidemiologické situace a mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, týkajícím se veřejných akcí, se výkonný výbor ČSLH zabýval pokračováním hokejových soutěží v sezóně 2019/20.

1) Výkonný výbor ČSLH rozhodl o odložení Tipsport extraligy do 29. března 2020. Dojde-li k uvedenému datu ke změnám pravidel, které by pořádání soutěže umožňovaly, extraliga bude pokračovat 30. března 2020 třetími, rozhodujícími zápasy předkola play off a od 1. dubna 2020 zkráceným play off, hraným na tři vítězná utkání. Výkonný výbor ČSLH tak vyhověl návrhu, na kterém se jednomyslně shodli účastníci soutěže.

2) Výkonný výbor ČSLH rozhodl o ukončení předkola play off a play off Chance ligy s tím, že soutěž nebude pokračovat a postupujícím do nejvyšší soutěže se stává vítěz základní části HC Motor České Budějovice. Uvedené řešení podpořilo na včerejší schůzce 7 z 10 účastníků vyřazovací části soutěže, tj. více než dvoutřetinová většina.

3) Výkonný výbor ČSLH rozhodl o ukončení play off II. ligy ČR s tím, že postupujícího do Chance ligy rozhodnou zápasy tří vítězů skupin, tj. Draků Šumperk, HC Stadionu Vrchlabí a SC Kolín, které začnou v neděli*.

4) Výkonný výbor ČSLH rozhodl, že všechny jím řízené mládežnické soutěže – juniorské, mládežnické i žákovské – jsou s okamžitou platností ukončeny. Krajským a okresním výkonným výborům ČSLH uložil, aby stejně postupovaly v případě soutěží, které řídí ve vlastní působnosti.

Výkonný výbor ČSLH vzal při rozhodování v potaz jak většinové názory klubů, tak skutečnost, že situace se velmi rychle vyvíjí, nejsou vyloučena další, zpřísňující opatření ze strany státních orgánů ani kroky, které přijmou v rámci vlastní kompetence regionální, krajské nebo městské instituce.

Vyjádřil politování nad tím, že přijaté kroky poznamenají závěrečnou část soutěží, které jsou pro kluby, hráče i fanoušky vyvrcholením celoroční práce a sezóny. Jednoznačnou prioritou je ovšem ochrana zdraví všech účastníků utkání, zvlášť v případě nezletilých osob.

Výkonný výbor ČSLH současně ocenil konstruktivní přístup účastníků obou nejvyšších soutěží, kteří se vzhledem ke vzniklé, zcela výjimečné situaci dokázali oprostit od partikulárních zájmů a domluvit na společných krocích a řešení.

* AKTUALIZACE: Vzhledem k tomu, že vyhlášení nouzového stavu vládou ČR znemožňuje jakékoliv dokončení soutěží, bude se postupy a sestupy nedohraných soutěží (mimo Tipsport extraligu a Chance ligu, o kterých už bylo rozhodnuto) zbývat výkonný výbor ČSLH na některém z příštích jednání.