Daniel Marosz o nové sezoně, oslavách 90 let klubu i vztahu s MSK Orlová

Petr Sobol, 10.05.2021 Loňská sezona dovolila orlovským hokejistům odehrát jen dva zápasy. Orli už jsou ale opět v akci a připravují se na příští ročník v krajském přeboru, který snad už proběhne zase tak, jak jsou všichni zvyklí. Na začátku přípravy jsme vyzpovídali prezidenta klubu Daniela Marosze, který se s námi podělil o řadu zajímavostí.

Jak budou vypadat úvodní týdny přípravy?

Letní přípravu jsme jako každý rok začali na přelomu dubna a května. Hráči začnou nabírat tréninkové dávky postupně. Prvních čtrnáct dní to bude dvakrát týdně a následně od třetího týdne přejdeme na tři tréninky za týden. Budeme využívat prostory zimního stadionu a přilehlého areálu - tedy umělou trávu, lesopark, fotbalové hřiště, posilovnu a spinning. Od prvního června bude na zimním stadionu v Orlové k dispozici ledová plocha, takže bude změna oproti jiným létům a my můžeme trénovat na ledě. Tohle samozřejmě vítáme a děkujeme všem zástupcům města za podporu. Je velice důležité, aby hráči všech věkových kategorií měli možnost po takto dlouhé době znovu vyjet na led a pomalu dohánět to obrovské manko, které všechny sportovce postihlo pandemií.

Chystáte do akce zase zapojit i fanoušky?

Na novou sezonu připravujeme několik akcí, kde chceme znovu navázat na akce, které jsme pořádali již v minulosti. Plánujeme fotbal a florbal s fanoušky, taky každý rok pořádáme výšlap na Lysou horu a na zváženou je taky cyklo výlet na Javorový vrch, který jsme v minulosti taky pořádali. Určitě se nebráníme jakékoliv aktivitě s našimi fanoušky, pro které ten hokej hrajeme.

Klub loni oslavil devadesát let, oslavy ale zhatila pandemie. Chystáte něco letos?

Jelikož pandemie nedovolila žádnou akci, museli jsme to odložit na letošní rok. O termínu oslav budeme průběžně informovat. Samozřejmě se můžete těšit na zápas starých gard a nebude chybět doprovodný program pro děti, rodiče a všechny, kdo si najdou čas na tuto akci, která je pro naše město velkým svátkem a ukazatelem, že do Orlové hokej vždy patřil a patří.

V loňském roce poskytla náš klub tragédie – úmrtí Martina Mintěla. Plánujete na něj udělat nějakou vzpomínku?

Byl to náš dlouholetý kamarád, spoluhráč a hlavně srdcař orlovského hokeje. Jak již víte, proběhla sbírka na našem transparenčním účtu a výtěžek byl předán dětem, které tady Martin po sobě zanechal. Samozřejmě jsme kontaktovali rodiče Martina, jeho manželku i bývalou ženu. Po vzájemné domluvě jsme našli společnou řeč a pro Martina připravíme vzpomínkovou akci na našem zimním stadionu.

Jak to vypadá se složením kádru na novou sezonu?

Musím říct, že se toho moc nemění. Většina hráčů nadále bude působit v HC Orlová. Loňský mančaft byl perfektně poskládaný a jsem přesvědčený, že kdyby nás nezastavila pandemie, byl by na našem stadionu k vidění líbivý hokej a my bychom hráli o ty nejvyšší cíle.

Jaká je situace mezi mužským hokejem a MSK Orlová?

Ohledně článku, který zveřejnil MSK Orlová, tak opravdu mohu říct, že proběhlo jednání mezi zástupci MSK, kde jsem byl za HC Orlová já a za protistranu panové Kozák, Štefanka a Pavlát. Na jednání mi byly vysvětleny důvody jejich záměru. Znám situaci v juniorském hokeji, takže jsem hned pochopil jejich kroky. Následně se řešila spolupráce mezi kluby. MSK mě požádal, abych jim pomohl a pustil hráče na hostování. Jedná se o devět hráčů. Je to dost velký počet, což není obvyklé. Navíc jde o stejnou soutěž. Tady je důležité říct, že MSK při jednání jasně deklaroval, že se bude jednat o juniorské hráče a zbytek doplní několika staršími hráči, kteří mají mladé hráče vychovávat a připravovat na mužský hokej. Nejedná se o nějakou likvidaci HC Orlové potažmo našeho A mužstva. Jde jen o výpomoc na jednu sezonu. V příští sezoně opět bude přihlášen juniorský hokej a jediný mužský hokej bude hrát HC Orlová. Věřím, že dohoda je platná a budeme jen rádi, když se mladí hráči tuto sezonu vyhrají a příští rok budou platnými spoluhráči v našem klubu.

Žádné napětí tedy mezi vámi a MSK není?

V minulosti proběhla na úřadu města Orlové jednání o převodu mládeže pod MSK. Jednalo se mnohokrát a jednání nebyla lehká. Jednou z podmínek bylo, že HC Orlová převede bezplatně všechny hráče mládeže. Taky bylo ujednáno, že každý hráč, který dovrší věk pro mužský hokej, bude opět vrácen do HC Orlová. Bylo deklarováno, že MSK je čistě mládežnickou organizací. Jsem rád, že vše je už za námi a my se můžeme soustředit na hokej. Přejeme MSK hlavně co nejvíce spokojených dětí, rodičů a následně co nejlepších sportovních úspěchů.