"Kádr se nezmění a zřejmě i posílí," říká Daniel Marosz a zároveň vás žádá: "pomozte nám vyjezdit, co nejvíce peněz od nadace ČEZ!"

Tomáš Salamon, Petr Sobol, 22.05.2015 Vážení fanoušci, připravili jsme si pro vás rozsáhlý rozhovor s prezidentem klubu a trenérem A mužstva Danielem Maroszem. Jedná se o velmi rozsáhlé čtení, ale věříme, že v něm najdete odpovědi na vše, co vás zajímá. Dozvíte se, jak zpětně hodnotí uplynulou sezónu, jak se A mužstvo připravuje na další sezónu i jestli tým čekají nějaké výrazné změny. Řeč byla i o mládeži a vztazích s městem i fanoušky. Zjistíte, jaké novinky vás v nejbližší době čekají a jaké akce pro vás chystáme. Daniel klade zvláštní důraz zejména na jednu z nich: "Přijďte nás v sobotu 30.5. podpořit do Dětmarovic, kde máme možnost si na kole vyšapat co nejvíce peněz od společnosti ČEZ! Čím více nás bude, tím více peněz pro klub získáme!"

Jak s odstupem času hodnotíte sezonu?

Sezónu bych rozdělil do dvou etap. První polovina byla, myslím, dobrá, jak po herní stránce, tak i po stránce morálky mužstva. Dvě výhry proti Kopřivnici a první místo byly důkazem. Hra sama o sobě nebyla úplně dle mích představ, ale šňůra vítězství dokazovala sílu mužstva. Pak přišel takový ten přelom, kdy byla velká marodka, málo hráčů na tréninkových jednotkách, do toho pracovní povinnosti a najednou už bylo mnohem těžší vyhrávat zápasy. Nemluvě o kontumaci zápasu, kde došlo k chybě v zápisu. Pak je těžké motivovat hráče ke 100% výkonu, když ví, že do konce sezóny zbývá několik utkání a Kopřivnice ve své kvalitě a s posledními výsledky těžko prohraje zápas. Tady je důležité zmínit, že zápasy s vítězem soutěže byly velice kvalitní a fanoušek musel být rád, že mohl vidět kvalitní hokej podpořený o takovou hokejovou osobnost, jakou je Radek Bonk.

Skončili jste druzí, takže cíl sezóny nebyl naplněn. Čím to?

Máte pravdu. Cíl nebyl naplněn, ale já věřím, že se poučíme z chyb a v nové sezóně nepodceníme žádného soupeře.

Sezona určitě měla i pozitiva. V čem vidíte ty největší?

Pozitivně bych viděl jen zápasy s Kopřivnicí. Tady jsem viděl hráče chtít vyhrát a porazit favorita. Jinak bych pozitivních věcí moc až tak neviděl.

A není pozitivní i to, že se do sestavy zapracovala řada mladíků? Jste s nimi spokojen a budete v tomto trendu pokračovat?

Zapracování našich mladíků v A mužstvu vidím, jako jedinou rozumnou možnost do budoucna. V nové sezóně se určitě zase objeví nové tváře, které budou bojovat o své místo. Pavel Vysloužil, Jan Šustek i Patrik Mihal se osvědčili a určitě musíme zmínit i Ivoše Křehlíka, který jako dorostenec nastoupil za muže v mistrovském utkání a absolvoval tréninkové jednotky, jak ve své kategorii, tak následně v mužích.

Vraťme se ještě k uplynulé sezóně. S Kopřivnicí jste v základní hrací době neprohráli, zato s Benešovem a Studénkou ano. Mohlo za to podcenění? Proč tým tyto momenty nezvládl?

Nemohu přesně říci, jestli to bylo podcenění nebo, jak se říká, zápas blbec. Tak to prostě ve sportu chodí. Přestřílíte soupeře 67 ku 12 a prohrajete!!!

Projevily se v té chvíli nějaké vnitřní problémy?

Jak jsem už zmiňoval, problémy samozřejmě vždy v průběhu sezóny nastanou. Tak to je v každém týmu. U nás bych to řekl asi tak: škoda, že někteří hráči berou krajskou ligu jako nějaké vyplnění svého volného času a nedokážou pochopit, že se hokej hraje pro diváky. Proto se musíme poučit a změnit přístup.

To mi připomíná, že Jan Sznapka v posledním rozhovoru uvedl, že ne všichni k zápasům přistupovali zodpovědně. Můžete být konkrétnější?

Řekl bych, že Honza myslel přístup některých hráčů k docházce na trénink a následnou odezvou byl výkon v zápase.

Zůstanete trenérem i v příští sezoně?

Ano zůstanu, kluci už zahájili letní přípravu pode mnou.

Když jsme u té přípravy. V jakém složení probíhá a jak tréninky vypadají?

Mužstvo, které odehrálo sezónu 2014/2015 se moc nebude měnit. Nevíme, jestli bude hrát Saša Hegegy. Je pracovně vytížený a stejně jako loni říkal, že už hrát nechce. Zatím však trénuje pravidelně, tak uvidíme, jestli to nepřehodnotí. Jinak nevím o nikom, kdo nenastoupil na letní přípravu. Asi už víte, že Bohumín nebude hrát KLM, takže se vrací určitě brankář Kolář a útočník Pavlát. Z dorostu přijdou na zkoušku mladíci ročníku 97. Svatopluk Hill a Denis Telega. A pro fanoušky, kteří čekají jen na posílení hráčského kádru zvučným jménem, tak jedno jméno tady budeme mít. Je to hodně dobrý ofenzivní obránce, který hrával za Orlovou v nedávné době a má zájem hrát v našem týmu. Jméno si zatím nechám pro sebe, kdyby to nevyšlo, ale věřím, že to klapne a máte se na co těšit.

A jak tréninky probíhají?

Hráči trénujou už od začátku května třikrát týdně. Využíváme i toho, že na zimáku máme inline plochu, takže hrakejme inline hokej. Myslím si, že je to dobrá věc, protože hráči mají i přes léto kontakt s pukem a jakž takž si udržujou herní praxi. Občas si zahrajeme i fotbal. Přes léto si pak dáme měsíc pauzu před tím, než půjdeme v srpnu na led.

A kdyby se mužům naskytla možnost hrát druhou ligu, jako před dvěma lety, využili byste ji?

Ne. Jednoznačně si Orlová nemůže dovolit hrát druhou ligu v sezóně 2015/2016. Nemáme na to herní kádr ani finanční zajištěni. Nechceme riskovat problémy, jako před dvěma lety.

Dobře, nechme teď muže stranou a přejděme k mládeži. Můžete vypíchnout nějaké letošní úspěchy mládežnických kategorií?

Když se mám zmínit o úspěších, tak určitě největším je postup mladšího dorostu do skupiny o postup do extraligy a nakonec krásné umístění. Hraje se v této kategorii první liga mladšího dorostu. Musím, ale upřímně říci, že i ostatní věkové kategorie si vůbec nevedly zle. Na mládeži musíme ještě zapracovat a myslím, že do budoucna nám roste slušný hráčský potenciál. Jako velké plus vidím i to, že se nám povedlo značně rozšířit členskou základnu.

Můžete být konkrétní a uvést, kolik dětí letos přišlo do přípravky?

Tento rok přišlo do přípravky kolem 25 dětí. V této kategorii se to velice mění. Počáteční nadšení rodičů i malých dětí mnohdy brzy pomine, ale určitě se můžeme pyšnit jedním z největších nárůstů děti ze všech klubů v okolí. Na ledě bylo mnohdy i 55 dětí patřících ročníkově do přípravky.

Svůj vliv určitě sehrálo i obnovení Konta Orlík. Kolik výstrojí jste z něj nakoupili?

Kolik výstrojí se přesně koupilo, teď z hlavy nevím. Bylo toho mnoho. Některé jsme předali slavnostně na zápase A mužstva, ty ostatní v průběhu sezóny podle požadavků. Konto Orlík plní přesně účel, pro který bylo vymyšleno a jsme za to rádi. Podílí se jak klub, tak trenéři a široká veřejnost. Dokonce i sponzoři. Musím poděkovat všem, kteří podporují tento projekt, a věřím, že do budoucna se naše řady ještě rozšíří.

Důležitý je i kontakt s veřejností. Jak si pochvalujete spolupráci s městem a fanoušky?

Tohle je velice těžká otázka. Nedá se jen tak odpovědět jednou větou. Město je náš dlouholetý největší parter a bez jeho finanční podpory by hokej nebyl. Samozřejmě nás mrzí, že každým rokem se mění pravidla v polovině roku a dostáváme méně finančních prostředků. Na druhou stranu musíme brát to, že město peníze nemá a musí šetřit, kde může. Já za sebe i celý náš klub děkuji vedení města za podporu a věřím, že na hokej nezanevře a bude nadále podporovat hokej v Orlové.

Ohledně fanoušků, je to ještě daleko složitější. Každý člověk, který přijde podpořit náš klub je srdečně vítán. Je to jedno jestli má 5 let nebo 70. Když neřve sprostá urážlivá slova a nechová se agresivně, jsme na něho hrdí. Projekt na rozdávání lístku našim školákům se vydařil a dokázalo se, že mládež hokej taky zajímá. Škoda, jen že se nám nedaří založit oficiální fanklub, který by usnadnil komunikaci mezi vedením klubu a fanoušky. Několik jednání proběhlo, ale bez výsledku. To nás mrzí. Nemáme možnost zlepšovat podmínky pro fanoušky, když oficiálně nemají žádné zástupce. Nikdy nelze o důležitých věcech jednat s takto početnou skupinou lidí. Fanoušci si sami musí určit lidi, kterým věří a s těmi my pak můžeme řešit důležité otázky. Tohle se musí změnit.

Přesto klub letos spustil řadu propagačních akcí. Vnímáte zpětné ohlasy?

Propagace je jeden z hlavních aspektů, na které se chceme zaměřit. Pro další sezónu kompletně zmodernizujeme webové stránky. Na zimním stadiónu se bude otevírat nový postavený fanshop, kde budeme nabízet kompletní sortiment zboží. Taky se již brzy otevře internetový obchod. Máme nové logo klubu a v mládeži jsou již vyrobeny nové dresy. Je toho mnoho, co se udělalo a co se teprve připravuje. Muži samozřejmě taky vyjedou do nové sezony v nových dresech.

Můžete vypíchnout a vyhodnotit nějaké konkrétní projekty o kterých jsme celý rok slýchávali?

Největší projekt, který se nám letos povedl, je výuka bruslení pro předškolní a školní děti. Celkově se na našem zimním stadiónu vystřídalo na 18 různých škol a školek z Orlové a blízkého okolí. Tento projekt trval celou sezónu a musím ho hodnotit jako velice prospěšný jak pro klub, tak i pro samotné děti. Dnešní trend nenahrává moc sportu. Proto jsme rádi, když jsme mohli na našem zimním stadiónu přivítat mládež našeho města a naučit je bruslit. Opravdu děti udělaly kus práce a jejich počáteční obavy se proměnily v radost.

Další akcí, kterou se nám podařilo realizovat, byla zimní olympiáda škol. V této tradici chceme určitě pokračovat a ještě více i rozšířit. Soutěžili mezi sebou děti tří kategorií v různých disciplínách. Myslím, že to bylo super a děti odcházely plné dojmů. Nezapomněli jsme i na publikum a byla vyhlášena soutěž o nejhlasitější fanoušky své školy.

Taky musím prozradit, že v této oblasti připravujeme pro naše školy další projekt, který bude probíhat na zimním stadiónu v Orlové. Jak již mnozí víte, máme již druhým rokem in-line plochu a tu k tomu využijeme. V nejbližších dnech se bude dokončovat projekt, který osloví většinu škol města Orlové.

Jaké akce teď přes léto chystáte pro fanoušky?

Letní přípravu chceme zakončit tradičním vzájemným fotbalem. Poté bude následovat společné posezení, které bychom tentokrát rádi uspořádali v nějakém méně formálním prostředí a každý, kdo příjde, dostane pivo zdarma.

Těch akcí přes léto připravíme samozřejmě víc, ale v nejbližší době to hlavní, co nás čeká, nastane příští týden. 29.5. bude dětský den na ZŠ Mládí, kde budeme mít svou prezentaci. Zúčastní se i hráči A týmu a také náš momentálně nejlepší odchovanec Radim Valchař. No a den na to se koná pro nás ještě mnohem důležitější akce! Na dětském dnu v dětmarovické elektrárně budeme mít unikátní možnost si na kole vyšlapat co nejvíce peněz pro náš klub! Každý, kdo příjde, se bude moci zapojit a svým pohybem pomoct získat nějaké peníze do klubové pokladny. Moc nám pomůže, když příjde co nejvíce lidí. My tam naženeme všechny hráče, trenéry i malé Orlíky a jejich rodiče. Já prosím také fanoušky, aby se zapojili. Pokud za námi stojí, mají velkou možnost nám tímto pomoct!

A závěrem nějaké další novinky, které nás v budoucnu čekají?

Na novou sezónu toho bude mnoho. Hodně věcí jsem již zmínil v předchozích otázkách. Uvidíme, jestli se podaří spojit naše fanoušky v nějaký organizovaný celek, který bude řízený. Těmto členům pak můžeme oficiálně dávat slevy ve fanshopu a zvát je na různé akce. Můžu prozradit, že našim cílem je i součinnost s rodiči, a proto připravujeme hokejový ples, kde jim nabídneme kulturní vyžití.

Na konec bych chtěl poděkovat všem sponzorům, fanouškům, rodičům, hráčům a zastupitelům našeho města za podporu. Věřím, že v příštích sezónách bude náš klub vždy zase o krůček dál.