"Pro mladé hráče jsou to neocenitelné zkušenosti," hledá pozitiva ve vysoké marodce Daniel Marosz

Tomáš Salamon, 27.08.2015 Proti Polonii Bytom opět chybělo několik zkušených hráčů a ten zbytek se dokázal držet pouze dvě třetiny. Tým znovu nedostal možnost se sehrávat v plném složení, ale vzhledem k tomu, že do začátku soutěže zbývá ještě měsíc, není třeba vytvářet paniku. Trenér Daniel Marosz sice není s absence svých hráčů nadšen, ale snaží se ve vzniklé situaci hledat pozitiva. "Mladí alespoň získají zkušenosti, které by jinde nezískali," říká.

Tento článek patří k zápasu ORL - BYT 2:6

Jak byste stručně shrnul utkání s Bytomí?

Šlo vidět, že soupeř má víc natrénováno a nabrusleno. Jinak si myslím, že po stránce technické připravenosti nešlo o takový rozdíl. Jen se ukázalo, že někteří naši mladší hráči na sobě budou muset ještě hodně zapracovat, protože ten hokej mezi juniorským a mužským hokejem je obrovský.

Znovu chyběla spousta zkušených hráčů. Proč?

Zkušená hráči byli v práci. Filip Štefanka má bohužel nějaký zánět v rameni, Petr Prokop je rovněž na nemocenské, takže nemohl na zápas přijet. Ale aspoň jsme mohli zkoušet mladší hráče. Například Karla Kameníka, který dlouhou dobu nehrál hokej. Více do hry se nyní dostanou Pavel Vysloužil nebo Jan Šustek a další, kteří loni nastoupili třeba jen ve dvou zápasech za celou sezónu.

Takže z nekompletnosti kádru můžeme vytěžit?

Ti kluci teď hráli druhý zápas v řadě a alespoň si to vyzkoušeli proti silným soupeřům. Zahráli si proti druholigovému týmu, proti polské extralize a ty zkušenosti, které nasbírali, by nikde jinde nenasbírali. Takže ta velká absence pro nás může být i výhodou. Samozřejmě, že výsledek 2:6 není pro diváka úplně oku lahodící, ale je to přípravný zápas a ty slouží hlavně k tomu, abychom si před sezónou vyzkoušeli hráče. Určitě by mě mrzelo, kdybychom tady měli třeba Studénku a zahráli s nimi stejný výsledek, ale pokud takhle zahrajeme proti extraligovému týmu, byť polskému, a zahrajou si kluci, kteří by jinak v sezóně tolik prostoru nedostali, tak jsem jedině rád. Myslím, že pro ně to jsou opravdu velké zkušenosti.

Zahráli si proti druholigovému týmu, proti polské extralize a ty zkušenosti, které nasbírali, by nikde jinde nenasbírali.Daniel Marosz, trenér HC Orlová

Přesto by bylo dobré, aby se tým před sezónou sehrál. Kdy se na ledě objeví ti zkušenější hráči?

Samozřejmě bude záležet na nich, kdy se doléčí. U Filipa Štefanky to bohužel vidím tak, že zhruba čtrnáct dní bude ještě mimo hru. Proti Valmezu určitě neodehraje ani jeden zápas. Peťa Prokop by už snad měl být fit a věřím, že proti Valmezu už bude hrát. Ten páteční zápas ve Valmezu bude asi ještě trochu v polepené sestavě, ale doma už to snad bude o něčem jiném.

Můžou se diváci těšit ještě na další zápasy nebo je jejich počet už konečný?

Z toho, co je domluvené, je ten zápas v Novém Jičíně zatím poslední. Tím to pro nás končí, co se týče kvalitních mužstev druhé ligy a polské extraligy, protože soutěže ty už budou začínat. Do startu naší soutěže pak budou zbývat nějaké tři týdny, takže samozřejmě další zápasy naplánujeme, ale to už budou soupeři v rámci našeho přeboru.