"Doufám, že ligu vyhrajeme," říká Petr Prokop

Tomáš Salamon, 02.09.2015 Má se stát největší letní posilou našeho týmu. Poprvé naskočil až nyní ve čtvrtém přípravném zápase a zatím se spíš rozkoukával. Přesto už bylo vidět pár světlých momentů a jelikož jeho kvality v Orlové dobře známe, víme, že by jich postupem času mělo ještě začít přibývat. Řeč je o Petru Prokopovi, který ještě vyztužil už tak silnou orlovskou obranu a navíc by měl znamenat velmi slušnou podporu směrem dopředu.

Byl to váš první zápas za Orlovou po pěti letech. Co se podle vás za těch pět let nejvíce na našem zimáku změnilo?

Určitě se změnila liga a lidé okolo hokeje. Ani v kabině už těch kluků moc neznám. Je tam hodně mladých kluků. Ale myslím, že všichni chtějí hrát a chtějí bojovat, takže v tomhle to zůstává vše při starém.

Z dob, kdy jste tady hrával druhou ligu už v týmu moc hráčů nezůstalo. Jak vás nová parta v kabině přijala?

Z toho předešlého týmu je tady jen Filip Štefanka a Honza Sznapka, u Saši Hegegyho ještě nevíme, jestli bude hrát, takže toho moc nezbylo. Jsou tady hlavně mladí, ale já tomu nechávám volný průběh. Myslím, že mě přijali v pořádku a nějak se tím nezabývám.

Myslíte, že potom, co jste ukázali, že můžete hrát vyrovnaně se soupeři z vyšších soutěží, bude v krajském přeboru vůbec o co hrát?

Přibyl tam Šternberk a Uničov, které moc neznáme a nevíme, co od nich čekat. Co se týče zápasu s Valmezem, tak si myslím, že jsme měli více ze hry, ale bohužel jsme nedali góly ani z velkých šancí. Valmez je dal a v tom byl největší rozdíl.

Hrál se tady dobrý hokej, takže na Orlovou rád vzpomínám.

Jak na dobu, kdy jste tady hrál vzpomínáte?

Hrál se tu dobrý hokej, takže určitě v dobrém. (směje se)

Jak jste pak po přechodu do Havířova vnímal vzájemné derby?

Hlavně, když jsem tam odcházel, tak by mě ani nenapadlo, že derby mezi Orlovou a Havířovem budou až tak vyhrocené. Docela mě překvapilo, když se ve druhé lize vyprodávaly stadiony. Byla to nádhera a myslím si, že pro hokejistu to je nejhezčí, co může být, když hraje před vyprodaným stadionem.

Většinový názor je, že pozdější derby s Karvinou už nemělo to kouzlo. Souhlasíte?

Já myslím, že s Orlovou to bylo takové drsnější, emotivnější a kvalitnější. I lidi to podle mě více žrali než s tou Karvinou. Já na to určitě nezapomínám a jsou to nejhezčí zážitky v mé kariéře.

Může hráč, který zažil extraligu, postavit takovýto zážitek v podobě derby nebo ve vašem případě i postupu do první ligy s Havířovem před vynikající kulisou, nad ty extraligové zážitky?

S Milanem Ovšákem
V roce 2010 jako soupeři. Později nejofenzivnější obranný pár v lize.
Pro mě extraliga a zahraniční angažmá bylo vůbec to největší, co jsem v životě po hokejové stránce dosáhl. Co se týče lidí okolo hokeje a toho ostatního, bych ty tři roky v Havířově řadil asi hned pod tu extraligu.

Poté, co Havířov postoupil do první ligy, jste odešel do Frýdku-Místku. Herně by ve vašem případě zřejmě s první ligou problém nebyl. Proč jste se tedy tak rozhodl?

Já jsem byl s vedením domluvený, že to nějak skloubíme dohromady i s mou prací. Bohužel jsme si pak v průběhu srpna vyměnili pár špatných názorů a já jsem se rozhodl, že to nemá cenu nějak dál hrotit. Rozhodl jsem se přemístit do Frýdku, ale tam to bohužel taky nevyšlo.

Ve Frýdku jste tvořil, dle mého názoru, nejlepší ofenzivní obranný pár druhé ligy spolu s Milanem Ovšákem. Jak se vám spolu hrálo?

Milana znám už asi dvacet let a stýkáme se do dneška. Hrálo se mi s ním, no...(směje se). Když to řeknu takhle, tak moc dobře ne. (smích) My jsme totiž stejné typy a oba hrajeme raději spíš dopředu než dozadu. Ale určitě to je vynikající hokejista a dokazuje to do dneška.

Jak se vám po Havířovu, který měl početné publikum, hrálo ve Frýdku, kde ta podpora taková nikdy nebyla?

Já myslím, že to, co jsem prožil v Havířově nejde srovnávat. Frýdek navíc hrál mimo svůj stadion. Myslím, že ve druhé lize žádný jiný klub s podporou, jakou měl Havířov, nebyl, takže jsem nemohl počítat s tím, že bych šel do něčeho podobného.

Loni jste hrál v Novém Jičíně, ale letos má Frýdek-Místek ambice postoupit do první ligy. Určitě byste pro ně byl platným hráčem. Nelákalo vás se tam vrátit?

Lákalo by mě to, ale vůbec jsem nad tím nepřemýšlel, protože teď už mi to nevychází časově. Kluk začal hrát hokej, do toho práce...Stíhat trénovat a hrát šestkrát týdně by se už při tomhle nedalo.

Proč jste se rozhodl pokračovat v Orlové?

Já už jsem se s Dankem Maroszem bavil někdy v prosinci, že pokud budu další sezónu hrát, tak jedině krajský přebor. Na druhou stranu se mi ani do tohoto moc nechtělo, ale přemluvil mě syn a pak se mi po hokeji taky už začalo stýskat. Proto jsem si vybral Orlovou, abych mohl stíhat práci a hokej pro zábavu dohromady.

Máte alespoň představu, co vás čeká ohledně herního stylu a kvality soupeřů?

Abych byl upřímný, tak vůbec...(směje se) Já jenom doufám, že bude chodit co nejvíce fanoušků, že je nezklameme a ligu vyhrajeme.

Petr Prokop v Orlové
Sezóna Liga Z G A B TM
2008/09 2. liga 40 10 14 24 118
2008/09 2. liga (play-off) 14 6 6 12 48
2009/10 2. liga 39 15 14 29 88
2009/10 2. liga (play-off) 7 1 2 3 48

Připomínka jednoho z jeho nejdůležitějších gólů v Orlovském dresu

Myslíte, že Petr bude platnou posilou?