Krásné debry s ještě krásnějším koncem zajistilo Orlové druhé místo v tabulce

Petr Sobol, 09.02.2011 Orlová - Na čtvrté derby mezi Orlovou a Havířovem se jen tak nezapomene. Velký počet branek, využité přesilovky, tvrdá hra, skvělá atmosféra a drama až do samotného konce. Domácí Olejáři v zápase ani jednou neprohrávali, ani jednou však nedokázali odskočit na rozdíl dvou branek. To se povedlo až v závěru utkání, kdy hráči AZetu hráli v šesti, čehož využil Luka, který si svůj gól zaslouženě užil a zajistil Olejářům druhou příčku v tabulce. Zápas sice v závěru pokazili hostující fanoušci, kteří zaházeli led dýmovnicemi, čímž trochu ovlivnili oslavu hokeje, to ale nic nemění na faktu, že středeční derby opravdu stálo za to.

09.02.2011 od 18:00

HC Orlová - AZ Havířov 2010 7:5 (2:2, 2:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 5. Valchař (Galvas), 14. Štefanka (Holuša, Studený), 25. Moravec (Mikšan), 31. Studený (Grygar), 46. Štefanka (Grygar, Holuša), 55. Grygar (Holuša, Samiec), 59. Luka - 6. Prokop, 16. Vydra (Daneček J), 29. Brezani (Jurčík, Prokop), 34. Vydra (Krisl), 52. Daneček J. (Balčík, Říčka). Rozhodčí: Mrkva - Tuizal, Řezáč. Vyloučení: 8:7, navíc Balčík (HAV) do konce utkání. Využití: 3:3. Diváci: 2490. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:4, 5:4, 5:5, 7:5.
Orlová: Gleich - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Galvas, Golab, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Škatula, Javín, Luka, Kraft, Sznapka, Samiec, Urbánek, Hegegy
Havířov: Vrba - Prokop, Zientek, Krisl, Machálek, Balčík, Doczy, Jurčík, Pavlas, Maruna, Najdek, Klimša, Stránský, Potočný, Sztefek, Vydra, Říčka, Daneček, Pechanec, Brezani
Za doprovodu dýmu z dýmovnic, které na led hodili příznivci hostujícího týmu, opouštěli týmy Orlové a Havířova ledovou plochu. Domácí Olejáři se však ještě vrátili, aby se se svými diváky podělili o vítěznou radost. Orlová totiž podruhé v řadě v derby Havířov přehrála, srovnala tak skóre ze vzájemných zápasů na 2:2 a zajistila si, že do play off půjde z druhého místa. Hráči AZ skončí třetí.

Ve středu se v Plus Oil Aréně hrálo takové derby, jaké si diváci přáli. A o branky nebyla nouze. Oba tábory se mohly radovat už v samotném začátku. Úvodní akci ale ke gólu nedotáhl Javín, na druhé straně Sztefek se Stránským svou kombinaci do úspěšného konce nedotáhli. A bylo jasné, že se začíná hrát hokej nahoru dolů, kde se to šancemi jen hemžilo. V zápase nakonec padlo dvanáct branek, sedm z nich vsítili domácí hráči. Brankáři tak měli co dělat

Poprvé se blýskl domácí Gleich, který se dvakrát vyznamenal proti Najdekovi. Vrba na druhé straně tak úspěšný nebyl. Galvasovu střelu vykopl k Radimu Valchařovi, který ležícího gólmana nadvakrát překonal a v úvodu páté minuty otevřel skóre. Domácí se ale neradovali dlouho. Petr Prokop napřáhl ke střele, která mu vůbec nesedla. Nikdo by z ní snad ani branku nečekal. Puk ale nešťastně tečoval jeden z Orlů a po minutě bylo vyrovnáno. V tomto duchu se pak nesl celý zápas. Až do samotného konce domácí Havířovu neodskočili na více než jednu branku a hosté vždy rychle srovnali.

Vedení Orlové mohl vrátit Studený, který pálil hodně silně. Jeho rána ale skončila na spoluhráči Hegegym. I tak domácí znovu udeřili. Krisl si odpykával svůj trest, Holuša za brankou vybojoval puk, před brankou našel Filipa Štefanku, pro kterého už nebylo obtížné skórovat. Za minutu ale udeřili zase hosté. Samiec vyhodil puk mimo led, odjel na trestnou lavici a než se tam ohřál, už byl zpátky na ledě. Karel Vydra se dostal po buly k puku, důrazem se dostal před Gleicha a dostal puk za jeho záda. Závěr prvního dějství přinesl ještě jednu velkou šanci na každé straně. Moravec jel na Vrbu sám, nejspíš ale ani on neví, proč ještě hledal Luku, který už byl úplně jinde. Na druhé straně se neprosadil Potočný a tak se šlo do kabin za stavu 2:2.

Druhé dějství začali hráči AZ přesilovou hrou, ve které ale nezahrozili. To nebezpečnější vypadala další akce Potočného. Ten na rohu branky chtěl dostat puk za Gleicha, u kterého však stálo štěstí. Vzápětí z otočky hodně nebezpečně pálil Pechanec, jenže nedal a tak se opět radovali domácí. Gól, kterým se blýskl David Moravec, se jen tak nevidí. Nejprve zavezl puk do útočného pásma, kam projel mezi dvěma hráči. Akci ale zbrzdil a vrátil se zpátky. Kdo by si však myslel, že je konec, mýlil by se. Moravec si jen obloukem objel další beky, dostal se až před Vrbu, kterého si vychutnal a Orlová opět vedla. O minutu později byl mezi kruhy Mikšan, ale jen těsně přestřelil klec. Kdyby ji trefil, bylo by to 4:2. To se ale nestalo a tak za chvíli svítilo na tabuli skóre 3:3. Nedůrazu v orlovské obraně využil Jurčík, který zpoza branky přihrával Mario Brezanimu, který nastavil hokejku a už neměl problém překonat Gleicha.

V polovině zápasu se ale skóre měnilo znovu. A opět se do vedení dostali Olejáři. Krásnou individuální akcí se blýskl Václav Studený. A v domácím kotli mohlo být veseleji. Luka už se radoval z branky, ale rozhodčí viděl, že puk skončil na břevně. Jak to bylo doopravdy, se už nikdo nedozví. Co se ale stalo, bylo další srovnání hostí. Krisl napálil puk od modré, Karel Vydra stál před Gleichem, puk tečoval a orlovskému gólmanovi druhou trefou v zápase nedal šanci. Tato akce hosty nabudila, z čehož mohl těžit Pechanec. Gleich ale vytáhl jeden z krásných zákroků a Orlovou podržel. V závěru třetiny to ještě Luka zkoušel z půlící čáry, ale Vrba stál, kde měl a i druhé dějství tak skončilo smírně.

Třetí třetinu začínali v početní výhodě domácí, kteří měli pár náznaků šancí. Na další gól si ale museli ještě počkat. Opět byl přesilovkový. Moravec mířil do boční konstrukce, ale Olejáři z tlaku nepolevili. Ten byl pečetěn krásnou brankou z hole Filipa Štefanky. Dvougólový obránce si počíhal u levé tyče, kde z voleje sklepl do branky nahození Grygara. Skóre mohli domácí navýšit v další početní převaze, což se ale nestalo. Naopak, počet sil se otočil a AZ hrál přesilovku 5 na 3. Dlouho v ní kouzlil Gleich, ale i on byl nakonec bezmocný. Z dorážky jej překonal Jan Daneček.

Šest minut před koncem tak na světelné tabuli svítilo skóre 5:5. Závěr zápasu tak sliboval velké drama. To se snažil rozhodnout Mikšan, ale puk poslal o kousíček nad. O sedmnáct vteřin později už se ale domácí fanoušci radovali. Holuša si vyjel zpoza branky, za zády Vrby poslal přes brankoviště puk na Petra Grygara, který vsítil rozhodující gól. AZ se snažil znovu srovnat, ale tentokrát už se nedotáhl.

V té době se poprvé „ukázali“ také hostující příznivci. Ti do té doby společně s domácími vytvářeli nezapomenutelnou atmosféru a svůj celek hnali kupředu, v závěru ale do hry promluvily emoce. Po závaru před Gleichem, který měl puk ve své moci, se u mantinelu strhla strkanice. Gleicha bránil Moravec, ale následně byl Najdekem ze zadu tvrdě atakován do zad. Oba byli potrestáni, což se nelíbilo fanouškům Havířova. Ti zasypali led nejrůznějšími předměty a na plochu musela rolba.

Hosté se v závěru snažili, ale žádnou větší šanci si nevytvořili. Gleich byl přesný při střele Machálka, zato hostující Vrba opustil klec a Havířov hrál v šesti. Nejprve ještě prázdnou branku netrefil Javín, přesnější už byl ale Vladimír Luka, který zamířil přesně z poloviny hřiště a definitivě rozhodl o tom, že tři body zůstanou v Orlové.

Pokud chtěli hokejisté AZetu v závěru pomýšlet na srovnání, měli smůlu. Připravili je o to hostující příznivci, kteří svůj sektor i led zasypali dýmovnicemi, které závěr zápasu pořádně protáhly. Rozhodčí nakonec vhodil puk, jenže hráči už nehráli a čekali, až v husté mlze zazní závěrečná siréna. Ta ve středu zněla v orlovských tónech.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (Orlová): Dnes jsem spokojen, protože to dneska bylo zase dramatické. My jsme dostali pět tak kuriózních branek, že jsem to dlouho v jednom utkání neviděl. Někteří diváci tam po mě pokřikovali, abych Michala vytáhl z branky, ale já mu můžu zazlívat snad jen ten první gól, protože ty ostatní byly tečovány a všechno to šlo kolem něho, takže mu ty góly za vinu nedávám! Jsem spokojen i s tím, že jsme se konečně prosadili střelecky a z vítězného derby mám pochopitelně radost.

Jan Daneček (Havířov) - My jsme si před zápasem řekli, že chceme hrát útočně, dávat góly a zatížit Orlovou v obraně. To se nám povedlo. V zápase jsme ale pětkrát dotahovali, což je vždy těžké. Ten závěr byl vabank, dostali jsme další gól a pak už se to dohrálo, jak se dohrálo. Pro nás je důležité, že se nikdo nezranil. My jsme tento zápas ani nepovažovali za důležitý, pro nás je už play off velký zisk. Máme málo hráčů, je nás sedmnáct, doplňujeme to juniory. Uvidíme, zda nám pomůžou i v play off, takže hlavně, že se nikdo nezranil a tak budeme pokračovat dále.