Opava se skvělým Ilášem připravila Orlové první domácí porážku

Petr Sobol, 02.10.2010 Orlová - Poprvé se orlovští fanoušci po domácím zápase neradují. Nad síly Olejářů byla v sobotním kole Opava, která se tak dostala v tabulce právě před Orlovou. Dlouho se hrálo bez branek a tak bylo jasné, že kdo se trefí jako první, nakročí k výhře. To se povedlo Slezanům, které neskutečně držel gólman Iláš. A ihned v zápětí přišla branka druhá. Orlová sice snížila, ale nakonec se před svým sokem musela sklonit.

Plus Oil Arena, 02.10.2010 od 17:00

HC Orlová - HC Slezan Opava 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 55. Ivan (Javín) - 42. Tichý (Měch), 43. Kocián (Polok, Pavelek), 60. Pavelek (Kocián, Tůma). Rozhodčí: Šutara - Bojda, Mikler. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 450. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
Orlová: Šafránek - Flašar, Javín, Štefanka, Sznapka, Tomis, Samiec, Hegegy, Urbánek, Vnenk, Blatoň, Škatula, Studený, Valchař, Holuša, Grygar, Kraft, Ivan, Mičulka, Novák, Malík
Opava: Iláš - Kukol, Tichý, Bednárek, Tůma, Vrabel, Grofek, Měch, Černý, Kocián, Polok, Pavelek, Herman, Mlýnek, Chalupa, Suchánek, Kříž, Wolf

Opava přijela na náš led nabuzena vítěznou sérií a už od prvních chvil bylo jasné, že přijel kvalitní celek, jehož předchozí výsledky nebyly náhodou. Úvodní minuty se nesly v duchu vzájemného oťukávání, jiskřit se začalo až v páté minutě, kdy na trestnou lavici usedl Kraft. Opava si v početní převaze vedla dobře a Šafránek musel tahat první důležité zákroky. Po vyrovnání počtu sil přišel tlak na druhé straně, který vedl v přesilovku domácích. V té hrozil v úvodu Grygar, poté co si pěkně vybruslil od mantinelu na hrot kruhu, ale to bylo ze střeleckého snažení vše, co Olejáři v početní převaze zvládli. Následně se hra přesouvala ze strany na stranu a oba brankáři si zachytali stejnou měrou. Ilášovi se orosilo čelo v patnácté minutě. To byl ve vyložené šanci Marek Ivan, ale po prudké přihrávce Mičulky se mu nepovedlo zvednout puk nad gólmanovu výstroj. Hned vzápětí se na druhou stranu v přečíslení řítil Měch s Grofkem, ale branka nepadla. Orli měli velkou šanci v závěru třetiny. To se nádherným pasem na Holušu blýskl Miroslav Javín. Michal předvedl brilantní zpracování, při kterém se zbavil obránce a poslal puk Valchařovi. Proti tomu se však vyznamenal David Iláš a skóre před přestávkou zůstalo 0:0, na trestnou lavici ještě stihl usednout Patrik Flašar.

Hosté si do druhého dějství přinesli na led téměř celé dvě minuty přesilové hry a dali jasně najevo, že je nehodlají promarnit. Dobře to na Šafránka zkoušeli Grofek a Černý, ale Šafránek byl proti. Naopak na druhé straně mohl zahrozit Javín, kterého ovšem odmítl Iláš. Při hře pět na pět předváděla svůj tradiční kolotoč trojice Studený – Blatoň – Škatula, ale bezvýsledně. V šestadvacáté minutě přišlo opět vyloučení hostí, při kterém byl v největší šanci Holuša, ale těsně minul prázdnou branku. O dvě minuty později tlačily oči všech diváků puk do branky znovu. Iláš byl dezorientován poté co stavěl svou branku do původní pozice a využít toho zkoušel Hegegy. Bohužel z dálky trefil jen tyč nestřežené klece. Chvíli na to hráli Olejáři opět ve výhodě jednoho muže, ale proti brankáři, který letos předvádí takové výkony, jako David Iláš by to chtělo předvést větší četnost střelby, než ukázali domácí borci. Třetina se pak dohrála v podobném duchu jako ta první. Za zmínku stojí pěkný průnik Pavelka nebo Ivanova nepřesná stela z bezprostřední blízkosti. I přes všechny tyto šance však diváci ani ve druhé dvacetiminutovce branku neviděli.

Vstup do třetí třetiny byl pro domácí hororový. Nejprve odešel pykat Javín a přesilovku bleskově zužitkoval obr jménem Josef Tichý. O třicet vteřin později bylo ještě hůř. Hosté jeli dva na jednoho. Pavelek poslal puk Ivo Kociánovi a Šafránek se nestihl proti jeho ráně přesunout – 0:2. Domácí si vybrali oddechový čas a v dalším průběhu se pokoušeli o vyrovnání. Vytvořili si tlak, ale tak organizovanou obranu, jak Opava zatím žádný z letošních soupeřů nepředvedl. Opavští obři skvěle blokovali přihrávky už ve středním pásmu a navíc výborně kryli prostor před brankou. Přesto si Olejáři vytvořili řadu příležitostí. Ohromnou bojovnost předváděl první útok, ve kterém se rval o každý centimetr hlavně Václav Studený. Srovnatelné peklo představovala pro Opavu i trojice Valchař – Holuša – Grygar, ale všechny pokusy shořely na domácí obraně nebo na výborném Ilášovi. Velkou šanci měl Škatula a Vnenk dokonce trefil břevno. Na druhé straně byl v největší šanci velezkušený Zdeněk Pavelek, jehož pokus proklouzal za Šafránkova záda, ale na poslední chvíli na brankové čáře zasáhl Marek Ivan. Z jeho Hole přišlo i snížení. Marek v závěru dostal hodně prostoru a v pětapadesáté minutě pálil od modré. Iláš jeho ránu vyrazil nad sebe a kotouč pak ze vzduchu doplachtil až za jeho záda. Na další branku se už Orlová nezmohla, i když v závěru předváděla velký tlak. Nepomohla ani hra powerplay. Při té se na Miroslava Javina řítili dva hráči a ani obránce, který více než dvacet let hrál nejvyšší soutěž, nemohl prázdnou branku uchránit. Vítězství Opavy pečetil kapitán Zdeněk Pavelek.

Přestože utkání bylo vyrovnané, Opava dokázala své šance využít a právem veze z Orlové všechny tři body. Olejáři bou mít šanci zaváhání napravit ve středu proti Břeclavi.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér HC Plus Oil Orlová: Dneska byl hlavní problém v tom, že jsme neproměnili velkou řadu šancí a to rozhodlo. Spady nám tam dva góly a zápas se vyvíjel jinak. Ale to je sport, nedá se nic dělat. Těch šancí bylo hodně. Jednou nebo dvakrát zvonilo břevno i po šanci do prázdné brány. To tak někdy bývá, že na nás příjde smůla a i tu si musíme vybrat. Předtím nám to tam padalo s Hodonínem. Tehdy přišly šance, přišly góly, dneska ne. Hokej je hra o gólech, s tím se nedá nic dělat.


Karel Suchánek, trenér HC Slezan Opava: Hrál se výborný hokej. Bylo to derby, je to vždy vyhecované. Podle mě rozhodla druhá třetina, kdy domácí neproměnili řadu jasných gólových situací. Nám pak vyšel nástup do třetí třetiny, dali jsme dva rychlé góly a z toho se domácí už nevzpamatovali. Myslím si, že se na naši stranu přiklonilo i trochu štěstí, v zadu jsem měli skvělého Iláše, který výhře hodně pomohl. Také Šafránek na druhé straně podal výborný výkon, gólmani byli ozdobou tohoto utkání.