Orli si s chutí zastříleli a Vsetín odjíždí s prázdnou!

Tomáš Salamon, 27.11.2010 Orli už od samého úvodu dvěma rychlými brankami začali diktovat tempo. Hosté v přesilovce sice snížili, ale domácí okamžitě odpověděli a ještě navýšili. Ve druhé třetině si Orlová ještě o branku polepšila a před poslední dvacetiminutovkou bylo téměř rozhodnuto. Poslední třetina už jen kosmeticky upravila skóre a Vsetín, který se příliš podřídil tomu, že jsou domácí favorité, odjíždí s prázdnou.

27.11.2010 od 17:00

HC Orlová - Valašský hokejový klub 7:2 (4:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Flašar (Ivan), 2. Holuša (Galgonek), 7. Flašar (Mikšan), 11. Valchař (Moravec, Grygar), 25. Moravec (Szapka, Valchař), 50. Luka (Ivan, Mikšan), 58. Kraft (Blatoň) - 7. Farda (Vaněk), 59. Holík (Sys). Rozhodčí: Kusý - Mrákava, Barteček. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 550. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1, 7:2.
Orlová: Gleich(Šafránek) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Galvas, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka
Vsetín: Plšek - Farda, Pelc, Spitzer, Kapr, Zelenka, Zavrtálek, Tyralík - Ševčík, Vaněk, Slováček, Tesařík, Brynecký, Holík, Gromus, Sýs, Plachtovič.

Orli k zápasu nastupovali zase o něco silnější. Po šestizápasové pauze se vrátil Marek Ivan, na kterém byl zase znát hlad po hokeji a byl na ledě dost vidět. Předvedl to hned v úvodu. Vsetín přijel na náš led s respektem a už v úvodu dal našim hráčům hodně prostoru. Marek toho využil a poslal krásnou přihrávku Patriku Flašarovi, který neváhal a z mezikruží po minutě hry propálil poprvé Plška. Netrvalo ani půl minuty a k vidění byla téměř shodná branka. Tentokrát všek Michal Galgonek namazal Michalu Holušovi. Orli byli vydařeným startem hodně nabuzeni a byla radost pohledět na to s jakou lehkostí, přesností a hravostí soupeře hřehrávají. Nápor domácích utlumilo až Mikšanovo vyloučení v šesté minutě. Vsetín s přesilovkou nejprve nenakládal nejlépe, ale pak mu stačila jedna akce. Vaněk zavezl puk do pásma a naznačil pohyb k tyči na což reagoval Gleich. Vaněk poslal puk na modrou a Jiří Farda měl zjednodušené zakončení díky tomu, že orlovský gólman u tyče klopýtnul. Zdálo se, že má Vsetín našlápnuto k tomu dělat problémy, ale těsný stav vydržel pouhých 18 vteřin. Svou druhou trefu zaznamenal po Mikšanově přihrávce Patrik Flašar. Následně Olejáři i přes dobré příležitosti nevyužili přesilovku, ale vše napravili v polovině třetiny. David Moravec poslal krásný pas napříč pásmem a Radim Valchař z první nádherně trefil. Po necelých 11 minutách bylo skóre 4:1 a hostující trenér Josef Štraub si vyžádal oddechový čas. Nutno Vsetín pochválit, protže se pak jeho hra zlepšila. Nebyl už to sice tak pěkný hokej, ale hosté udělali to, co pro ně bylo v tu chvíli nejlepší. Déle drželi puk a tím trochu uspali nabuzené Orly. Ti už nebyli tolik na puku a jejich nápor byl rozkouskován do pasáží, kdy hosté příliš dopředu nespěchali. Přesto vzniklo pár pěkných šancí, z nich největší měl Luka, který se prohráčkoval do úniku a sám před Plškem zkoušel bekhendový blafák. Brankář byl však úspěšnější a další gól do přestávky nepadl.

Druhou třetinu začal Vsetín podobně jako skončil tu první.Přesto se Petru Grygarovi povedlo vymyslet akci, která znamenala přesilovku pro domácí. V té měl obrovskou šanci Marek Ivan, ale neproměnil. Naopak po vyrovnání počtu sil na ledě předvedli nádhernou kombinaci hosté a Kapr měl velkou smůlu, že v rozhodující chvíli minul. Hned na to však hosté špatně vystřídali a za hru v šesti byli oslabeni. Po krátkém čase přesilovku využil David Moravec. Vsetín hrál v převaze záhy, ale nevyužil ji. Po zbytek třetiny se hra přelévala ze strany na stranu, ale bez vážnějších ohrožení branek na obou stranách. Více práce měl Lukáš Plšek, ale i vsetín občas Gleichovi přichystal nepříjemné chvilky. Oba brankáři však odvedli dobrou práci a skóre po druhé třetině bylo 5:1.

Třetí třetina se nesla v duchu spálených tutovek Orlů. Hned v úvodu mohl rozvlnit sítě Valchař, ale Plšek jej nadvakrát vychytal. Poté nebezpečně pálil Studený a puk se odrazil před úplně volného Holušu. Všichni si mysleli, že padne branka, ale do střely obětvaě skočil obránce a tečoval ji pár centimetrů mimo prázdnou branku. Chvíli na to přišel závar po kterém rovněž do odkryté klece dorážel Ivan, ale neposedný kotouč spolu s brilantním Plškem mu v zakončení zabránili. Na pár minut jsme byli svěkdy podobné hry, jako ve druhé třetině, navíc Vsetín opět napadla Orly už na jejich třetině a nadělal nadělal tím hodně problémů v rozehrávce. Orli se znovu rozjeli až po vstřelené brance v padesáté minutě. To vystřihli vsetínští obránci obrovskou chybu. Oba si v útočném pásmu sjeli moc hluboko a jejich vzájemnou přihrávku vystihl excelentně Mikšan. Do toho vystartovali Ivan s Lukou a Mikšan jim puk okamžitě nabídnul. Oba z těchto kanonýrů znamenají velké nebezpečí, ale když se na bránu řítili spolu zcela sami, znamenalo to pro plška smrt. V situaci kdy na brankáře jedou dva osamocení hráči snad nejde vyřešit jinak než gólem a radoval se z něho Vladimír Luka. Stejní dva hráči miříli o chvíli pozdaji dva na jednoho. Přihrávka přes obránce prošla a Luka už chtěl zvedat ruce podruhé. Plšek sed však neuvěřitelným skokem přemístil a zabránil téměř jisté brance. Orli pokračovali ve své ofenzivě a v osmapadesáté minutě ujel obráncům Daniel Kraft. Plšek proti němu vystartoval a podrazil jej. Při jeho zákroku mu spadla přilba. Daniel se zvedl, za brankou se ujal znovu kotouče a dojíždějící obránce mu ve skórování nezabránil. Hosté proti brance protestovali, kvůli toho, že Plšek byl v tu chvíli bez masky, což by byl důvod branku neuznat. Nutno ovšem dodat, že v době, kdy masku ztratil, fauloval a v době kdy gól padl, byl daleko od branky, tudíž nebyl nijak ohrožen. Hned po buly se krásně prokličkoval před branku Grygar, ale tentokrát Plšek proti úniku uspěl. Vsetínští se okamžitě ujali puku a z rychlého protiútoku vsítil nováček ve vsetínském dresu Radek Holík. Kdo by si myslel, že se za tohoto stavu poslední minuty odehraje v klidném tempu, ten se mýlil. Moravec před brankou našel volného Valchaře a ten dal v závěru Plškovi ještě jednu možnost vyniknout.

V tomto utkání tedy jasně zvítězila Orlová, která měla zápas ve svých rukou od samotného začátku. Vsetínští až příliš podlehli roli papírově slabšího týmu a i přes světlejší momenty na ledě působili zakřiknutým dojmem. Své samozřejmě zahrály i první dvě rychlé branky a svěřenci Josefa Štrauba odjeli z Orlové s prázdnou.

Ohlasy po utkání

Josef Štraub, trenér VHK Vsetín: Náš špatný vstup poznamenal celý zápas. Do zápasu jsme se mohli vrátit gólem na dva jedna, ale během dvaceti sekund jsme dostali na tři jedna. Od stavu čtyři jedna už jsme na dobře bruslícího soupeře neměli a dopadlo to jak to dopadlo. Jeli jsme se hlavně pozorně bránit, ale když jsme ve druhé třetině prohrávali :, tak je jasné, že se nám plán, se kterým jsme přijeli vůbec nevydařil.