Gólová přestřelka s úspěšným koncem

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 15.01.2011 Celkem dvanáct branek padlo v druhém kole nadstavby, ve kterém Olejáři zamířili na led Nové Jičína. Orlovští hokejisté vždy tahali za delší konec a diktovali tempo utkání, o výsledek se ale museli bát až do samotného konce. Především díky hattricku Petra Grygara si po utkání, které se vyvíjelo jako na houpačce, došli k důležitým třem bodům, které si zajistili výhrou 7:5.

15.01.2011 od 18:00

HC Nový Jičín - HC Orlová 5:7 (3:3, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Skaloš (Macháček , Horák), 16. Tomášek, 16. Macháček (Chvostek), 40. Macháček (Skaloš), 57. Štěpják (Pavlačka) - 2. Valchář (Luka), 11. Grygar (Studený), 14. Grygar (Ivan), 25. Vnenk (Ivan, Grygar), 27. Grygar (Studený, Ivan), 50. Mikšan (Ivan), 58. Moravec z trest. střílení. Rozhodčí: . Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:5, 4:5, 4:6, 5:6, 5:7.
Nový Jičín: Šrámek - Chvostek, Horák, Hruška, Gulda, Slavík, Petružálek - Skaloš, Macháček, Zedník - Gebauer, Pavlačka, Vrdlovec - Štěpják, Toman, Tomášek
Orlová: Šafránek (od 16. Gleich) - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Hegegy, Sznapka

Orli do zápasu vstupovali jako mírný favorit a svou roli začali plnit od samotného úvodu. Hned ve druhé minutě se po vhazování prosadil Radim Valchař a Orlová nabyla rychlého vedení. Hosté uklidněni rychlou brankou pokračovali ve své hře a byli lepším týmem na ledě. Přesto v deváté minutě museli odolávat více než minutu a půl trvajícímu oslabení ve třech a neubránili se. Šťastným střelcem se stal Skaloš. To si Orlová nechtěla nechat líbit a nezamlouvalo se to hlavně bojovnému Petr Grygarovi, který zachytil rozehrávku a ještě v tomtéž oslabení proměnil svůj únik. O malý moment později vedla Orlová již o dvě branky a znovu v tom měl prsty dříč s číslem deset na zádech! Tentokrát Grygar do klece usměrnil ukázkovou přihrávku Marka Ivana. Těžko říct, zda se Orli nechali svou nadvládou ukolébat, ale šestnáctou minutu by ze svých hlav nejraději vymazali. Nejprve přišla hrubka obrany, ze které těžil Tomášek a hned po vhazování se dostal dopředu a přesně trefil Macháček. Dvě bleskurychlé branky zařídily vyrovnaný stav a vyhnaly Šafránka z branky. Michal Gleich měl závěr první třetiny usnadněný dvěma vyloučeními domácích, což zařídilo práci pro novojičínského gólmana, ale Orlová přesilovky nevyužila.

V úvodu druhé periody to opět byli Olejáři, kdo byl častěji u puku a výsledkem byl gól v pětadvacáté minutě. Obránce Lukáš Vnenk patří mezi defenzivněji laděné beky, ale tentokrát ukázal svou přesnou střelu a poslal Orlovou do vedení. Hned na to mohl navýšit Moravec a nebezpečně pálil i Marek Ivan. Tentokrát ovšem střelecké kompetence patřily někomu jinému, než těmto borcům, kteří mají průměr více než bod na zápas. Petr Grygar! Ano. I pod pátou branku Orlů se podepsala tato orlovská stálice! Nutno podotknout, že Marek Ivan u tohoto gólu zaznamenal svou třetí asistenci. Orlová mohla skóre ještě navýšit, když hned dvakrát po sobě pykal neukázněný Petružálek, ale byli to domácí, kdo střílel přesilovkové góly. V devětatřicáté minutě zahříval trestnou Michal Galgonek a Macháček snížil. Kdyby branka nepadla, Nový Jičín by šel do kabin s dvoubrankovou ztrátou a musel by se ve třetí části hodně snažit, aby zápas otočil. Nyní však kontaktní gól dodal utkání opět novou zápletku a do poslední dvacetiminutovky sliboval perný boj.

Tak se i stalo a oba brankáři se činili. Více se však musel ukázat domácí Šrámek. Zatímco domácí příznivci jen s obdivem hučeli, hostující nevěřícně namáhali krční svalstvo. Bylo jasné, že branka, která přijde, rozhodne o následujícím scénáři. Všichni s napětím očekávali, zda hosté navýší a zbytek zápasu se odehraje na klidné vlně nebo se domácím podaří vyrovnat a napětí ještě zesílí. Rozuzlení přišlo přesně v polovině závěrečného dějství. Pro sportovní zážitek to byl ten horší scénář, pro fanoušky Orlové však ten nejlepší možná. Marek Ivan tvrdě vypálil a David Mikšan dorazil puk za Šrámka. V tu chvíli měli jičínští nůž na krku. Buď v co nejkratším čase vstřelí kontaktní gól, nebo se můžou s nadějí na bodový zisk rozloučit. Domácí se ukázali jako obrovští bojovníci a v sedmapadesáté minutě snížil Štepják. Skóre slibovalo ty nejdramatičtější poslední minuty tohoto klání, ve kterých domácí fanoušci viděli své hrdiny, jak v této přestřelce znovu zasahují cíl a posílají bitvu do prodloužení. To se však nestalo. David Moravec byl v úniku faulován a rozjel se k trestnému střílení, které zužitkoval a donutil Nový Jičín ke kapitulaci. Samotný konec ještě poznamenalo vyloučení Studeného, ale domácí se k žádnému dalšímu odboji neměli a po litém boji byli nuceni přijmout porážku.