Olejáři konečně uspěli v derby!

Motloch David, Michal Slavík, 22.01.2011 Zápas využitých přesilovek. I tak by se dalo nazvat dnešní regionální derby, ve kterém se orlovským hokejistům na třetí pokus podařilo zdolat rivala z Havířova. Olejáři zásluhou Moravce a Javína v utkání rychle vedli, domácí se však stále drželi na dostřel. Vítěznou se tak stala až branka, které Filip Štefanka dosáhl dvě vteřiny před druhou sirénou.

22.01.2011 od 17:00

AZ Havířov 2010 - HC Orlová 3:4 (1:3, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Prokop (Říčka, Najdek), 27. Krisl (Pechanec, Balčík), 39. Říčka (Daneček J.) - 5. Moravec (Luka), 7. Javín (Moravec, Mikšan), 20. Mikšan (Moravec), 40. Štefanka (Grygar, Ivan). Rozhodčí: Jeřábek - Adamec, Štěpán. Vyloučení: 9:13. Využití: 3:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 000. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4.
Havířov: Vrba (Daneček L.) - Vydra, Zientek, Krisl, Machálek, Balčík, Jurčík, Prokop, Doczy - Maruna (navíc trest 5 minut + do konce utkání), Najdek, Klimša, Stránský, Potočný, Sztefek, Pavlas, Říčka, Daneček J., Pechanec, Mráz
Orlová: Gleich (Šafránek) - Tomis (navíc 5 minut + do konce utkání), Golab, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Matějíček, Hegegy, Holuša, Galgonek, Moravec, Galvas, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka (navíc 2 + 10 minut), Vnenk, Rosůlek, Sznapka

Havířov vtrhl do zápasu jako uragán a Gleich měl hned od samého počátku zápasu plné ruce práce. Zvláště pokus Davida Klimšy prověřil schopnosti tohoto brankáře. Vrba si osahal kotouč až v 5. minutě a z následné akce hned inkasoval. Překonat jej dokázal David Moravec.

Po úvodní brance Havířov nejspíš znervózněl, vyustěním toho byl faul Zientka. Přestože se z počátku domácí bránili velice dobře, nakonec stejně inkasovali. Javínova střela od modré čáry skončila až v síti Vrbovi branky. Najednou to byla právě Orlová, která na ledě dominovala.

Při naskytnuté početní výhodě AZetu si nejlepší pozici ke vsítění branky vytvořil Prokop, ale puk nakonec v brance neskončil. Orlová se však i nadále nechávala často vylučovat a nedisciplinovast vyústila i oslabení tří proti pěti. Tuto přesilovku domácí využili hned na začátku, Prokopova střela po zemi si totiž našla zkulinku mezi betony Gleicha.

Ve 13. minutě nebezpečně pálil Balčík, ale vyrážečka Gleicha vystavila kotouči jasnou stopku. Rázem však mohl být stav utkání 1:3, kdyby se Vrba nezaskvěl proti Ivanovi skvělým betonem. Stav 1:3 však po první třetině přece jen platil, protože zcela bezmocného Vrbu překonal s přehledem David Mikšan.

Ve 27.minutě se Havířov dotáhl na soupeře na rozdíl jednoho gólu, když dokázal využít pžesilovou hru, velkou měrou se na tom podílel střelec Jiří Krisl, který si před brankou ze všech přítomných počínal nejlépe.

Nevyzpytatelný odraz puku od plexiskla za bránou pak nabídl Mikšanovi zasunout poměrně lehce puk do brány, ale odrazem byl tak překvapený, že se nedokázal ani trefit do kotouče. Ve 32. minutě pálil z první Maruna, s jeho prudkou střelou měl Gleich velké potíže, nakonec si však s jeho pokusem poradil ač sám nevěděl, jak černou tvrz chytil.

Havířov se pak nadýchával k velkému tlaku a ačkoliv se z počátku prosadit nedokázal, ve 39. minutě tomu bylo jinak. Říčka nekompromisně pálil od modré přesně do branky. Když se ale zdálo, že se Havířovu podaří vyrovnaný stav udržet do druhé přestávky, udeřila orlová při přesilovce dvě sekundy před koncem z hole Štefanky a tato branka se později ukázala jako vítězná.

Duo Mikšan-Moravec si tak dlouho přihrávali, až před sebou viděli takřka prázdnou bránu, ale tato branková situace zůstala nevyužita. Hokej poté trochu ztratil úroveň a tempo, které doposud na ledě panovalo. Domácí se snažili dostat do sebelepší pozice ke skórování, avšak většinou jejich snaha končila v rozích soupeře.

Až v 52. minutě se ve vyložené šanci ocitl Karel Vydra, ale v situaci 2 na 1 nedokázal zpracovat přihrávku od spoluhráče a puk přeskočil jeho čepel. Snad ještě lepší pozici si vytvořil v 54. minutě Stránský, ale ani tato šance k vyrovnání nevedla. Orlová poté hrála zezadu a bránila si svoje vedení.

V 56. minutě byla celá hala plná očekávání, když faulující Štefanka dovolil soupeři nabídnout přesilovku, ale paradoxně to byla Orlová, která si vytvořila nejlepší pozici. Holuša si však na ležícího Vrbu nepřišel.

Ve zbytku zápasu se i přes závěrečnou hru bez brankáře nic podstatného nestalo, a tak si Orlová poprvé ve vzájemných zápasech s Havířovem připsala vítězství v poměru 4:3.

Ohlasy po utkání

Jan Daneček (AZ Havířov): My jsme dnes čekali, že to nebude lehký zápas, vzhledem k minulým výsledkům Orlové. Já myslím, že se kluci nemají za co stydět, že se s tím poprali dobře. První gól padl po jasném offsajdu, poté jsme prohrávali už o dva góly, ale dokázali jsme se dostal zpět do hry. Poté si však rozhodčí vymyslel faul a ten čtvrtý gól rozhodl celý zápas.

Aleš Flašar (HC PLUS OIL Orlová): Byl to kvalitní zápas jako ten minulý, dnes jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Zápas hodně ovlivnily přesilové hry, protože Havířov nedal při hře 5 na 5 ani jeden gól. Havířov jsme dnes předčili hlavně bruslením.