Orli narazili, o semifinále se rozhodne v sobotu

Petr Sobol, 17.02.2011 Potřebný krok k postupu do semifinále Olejáři neudělali. Ve druhém čtvrtfinálovém utkání v Hodoníně mohli potvrdit postup a brzo k němu také vykročili. Náskok 2:0 ale neudrželi, naopak Žídek se Šafránkem ze své klece lovili puk osmkrát. Orli tak tvrdě narazili a o tom, kdo postoupí do semifinále, se rozhodne v sobotu na domácím ledě.

17.02.2011 od 18:00

SHK Hodonín - HC Orlová 8:3 (1:2, 4:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 19. Salajka (Vaškovič, Jurásek), 22. Vaškovič (Komárek, Špok), 28. Hollý (Jurásek, Rehuš), 30. Salajka (Jurásek, Rehuš), 31. Jurásek (Flamík, Peksa), 49. Barták (Beňa, Kuba), 50. Kuba (Korotvička, Peksa), 57. Vaškovič (Salajka) - 9. Valchař (Blatoň), 17. Luka (Moravec, Javín), 59. Škatula z tresténo střílení. Rozhodčí: Humpolíček - Pospíšil, Černý. Vyloučení: 4:7, navíc Peš (HOD) 10 minut. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1828 . Střely na branku: 44:31. Průběh utkání: 0:2, 8:2, 8:3.
Hodonín: Peksa (Šurý) - Flamík, Salajka, Šindelář, Komárek, Miklík, Beňa, Podešva - Peš, Jurásek, Rehuš - Vaškovič, Špok, Hollý - Barták, Kuba, Korotvička - Zelinka, Tomášek, Sajdl - Průdek.
Orlová: Žídek (Šafránek) - Tomis, Samiec, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Galvas, Valchař, Štefanka, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka, Hegegy.

Po úterním prvním čtvrtfinálovém utkání neměli hodonínští vůbec jednoduchou pozici. Prohra v Orlové znamenala jediné - nechtějí-li Drtiči po dnešním zápase skončit s letošní sezonou, musí bezpodmínečně Olejáře porazit.

Úvod utkání se odehrával v režii domácích, kteří mohli po deseti minutách klidně vést o tři branky. Jak to tak ale chodí, i dnes platila klasická pravidla – jednak, že hokej nemá logiku a to druhé, ještě častější, nedáš - dostaneš. V deváté minutě ujel Radim Valchař a od pravého mantinelu prostřelil Peksu. Po vedocí brance se hra mírně vyrovnala, ale i tam měli více příležitostí domácí hráči. Pak ale přišla dvě vyloučení domácích a hosté dvojnásobnou přesilovku nemilosrdně trestali.

Dvě vteřiny před koncem trestu prvního vyloučeného Drtiče se z první krásně trefil Vladimír Luka a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Drtičům se ale ještě do konce první části podařilo snížit. Vaškovič křižně přihrál na Jozefa Salajku, který procedil puk za Žídkova záda. První třetina tedy skončila vedením Orlové v poměru dva ku jedné a nezměnilo na tom nic ani vyloučení Samiece v půl minuty před přestávkou.

Co se nepovedlo Drtičům v závěru první části, napravili na začátku té druhé. Lubomír Vaškovič vyjel z levého rohu a z kruhu prostřelil hostujícího golmana střelou mezi betony. Od tohoto gólu bylo na hřišti jenom mužstvo v ornažovo-modrém, které svého soupeře přehrávalo ve všech činnostech.

Zaslouženou odměnou byla vedoucí branka, o kterou se postaral Martin Hollý. Ten se ve skrumáži nejlépe zorientoval a střelou k tyči nedal brankáři šanci. Orlová mohla v zápětí srovnat souhrou Javína s Moravcem, ale hrdina dnešního zápasu Peksa vytáhl skvělý zákrok. Místo branky byli hosté posláni do čtyř, po faulu právě Javína a domácí, které hnalo výborné publikum, dokázali faul potrestat.

Jurásek vybídl u modré Jozefa Salajku, který nabídkou nepohrdl, prostřelil brankáře Žídka počtvrté a poslal domácí hráče do dvoubrankového vedení. V ochozech propuklo nefalšované nadšení, které ještě ani pořádně nestačilo utichnout a Drtiči i jejich fanoušci měli opět ruce nad hlavami. Zdeněk Jurásek přelstil Žídka, který po páté inkasované brance přepustil své místo Šafránkovi. Čtyřiadvacetiletý golman do konce druhé části držel čisté konto.

V polovině poslední třetiny ale přišly další dvě slepené branky Drtičů. Nejprve se po přihrávce Beni trefil Roman Barták a po minutě a půl definitivně zlomil odpor Olejářů Michal Kuba, který nachytal hostujícího golmana na švestkách střelou z úhlu, kterou zastavila až síť orlovské branky.

Osmou branku zaznamenali hodonínští v přesilové hře 5 na 3, Lubomír Vaškovič svou druhou brankou v zápase ukázal, že je hokej nejen hrou fyzickou, ale i otázkou chytrosti. Ze záporného úhlu za pomoci Šafránkovy výstroje dostal puk až za brankovou čáru. Poslední slovo si ale vzali hosté. Respektive Petr Škatula, který využil možnosti trestného střílení a minutu před koncem korigoval stav na konečných 8:3 pro Drtiče.

Rozhodnutí tak bude muset určit až poslední - třetí čtvrtfinálový duel, který je na programu v sobotu 19. února na orlovském zimním stadionu.

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (hlavní trenér SHK Hodonín): Dnes to byl zápas se vším všudy. I když jsme na začátku prohrávali 0:2, tak jsme byli klidní, protože kluci k tomu přistoupili tak, jak se k takovému zápasu přistoupit má. Dneska to byla týmová práce. Včetně brankáře, který nás nejen ve druhé třetině podržel. Ale pořád je to play-off, takže je úplně jedno, kolik to skončilo - rozhodne se až v sobotu. Do Orlové pojedeme s tím, že nemáme co ztratit. Vůbec si nemyslím, že by to Orlová vzdala. Je to hodně silný mančaft, což potvrzuje celou sezonu. Souhlasím s tím, že přístup všech byl ve srovnání s dnešním zápasem úplně někde jinde. V sobotu pojedeme do Orlové a já bych se rád ještě nějaký ten týden neholil. Chtěli bychom sezonu v Hodoníně prodloužit, i když to stojí spousty sil. Pokud by jsme ale hráli tak, jako dnes, tak by si diváci zasloužili vidět ještě nějaký takový zápas, protože tento systém na dva vítězné zápasy je hodně amatérský a špatný. Na závěr bych chtěl moc poděkovat našim fanouškům, kteří byli úžasní a hnali nás dopředu. Lavička to vnímá a pokud je taková atmosféra jako byla dnes, je publikum opravdu tím šestým hráčem na ledě.

Aleš Flašar (hlavní trenér HC Plus Oil Orlová): Čekali jsme, že domácí na svém užším hřišti do nás od začátku půjdou. Kdyby Drtiči začali se „zanďourem“ tak bych se spíš divil. Na konci první třetiny jsme udělali naprosto zbytečné fauly, po kterých jsme dostali gól do šatny. Ve druhé třetině jsme zahodili spoustu šancí. Nechci se samozřejmě vymlouvat na rozhodčí, ale sudí vždy domácím trochu přidá. Některé zákroky mohl písknout. Bylo vidět, že nám chtějí vyfaulovat Moravce a Javína, ale kluky jsme nabádali, ať jsou trpěliví. Od začátku jsem tvrdil, že Hodonín je hodně silný mančaft a že to bude a v žádném případě jsem nepředpokládal, že by jsme to zvládli na dva zápasy. Porážka samozřejmě mrzí, ale jedeme dál. Rozhodne se v sobotu.