Orli vedení neudrželi, o finalistovi se rozhodne v pátek

Petr Sobol, 23.02.2011 Tak, jako ve čtvrtfinálové sérii s Hodonínem, se i nyní se Zubry z Přerova rozhodne o osudu série ve třetím utkání. O tom rozhodl dnešní zápas Olejářů na půdě Přerova, který vyhrál 4:1 a vynutil si třetí souboj. Studený sice poslal Orlovou do vedení, ta ale náskok neudržela, domácí pak během 37 vteřin skóre otočili a to rozhodlo. Ani druhá série rozhodnutí nepřinesla. Nový Jičín porazil Šumperk a tak si na finalisty musíme počkat.

23.02.2011 od 18:00

HC ZUBR Přerov - HC Orlová 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 37. Faltýnek (Kotásek, Hanák), 37. Kolář (Ševčík), 52. Kočara (Osina, Hanák), 57. Valenta (Blinka, Kolařík) - 25. Studený (Mikšan, Luka). Rozhodčí: Čech, Lukš, Musil . Vyloučení: 4:10, navíc Ditrich a Ferenc (oba PRE) a Samiec, Studený a Šafránek (všichni ORL) 10 min OT. Využití: 2:1. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Přerov: Tihlář - Pala, Faltýnek - Osina, Ferenc, Vlček, Valenta, Musil, Novajovský - Ševčík, Sprušil, Kolář - Kolář - Hanák, Kotásek, Kočara - Kolařík, Sedlák, Ditrich - Menšík, Kundrátek, Blinka.
Orlová: Šafránek - Tomis, Samiec, Grygar, Golab, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek - Škatula, Holuša, Galgonek - Moravec, Kraft, Galvas - Valchař, Štefanka, Javín - Luka, Vnenk, Hegegy.
Před zápasem provedl trenér Lubomír Oslizlo jednu změnu v obraně. Do druhé řady vrátil Jakuba Ference. V útoku hrál Pavel Hanák ve své druhé lajně hned od začátku utkání a ve čtvrté lajně se objevil po zranění i Matěj Blinka, který se v poslední třetině posunul místo osobním trestem potrestaného Ditricha do 3.pětky.

Zubři zahájili utkání podle očekávání náporem. Hned ve 2.minutě mohl otevřít skóre Kolařík, ale ani na dvakrát hostujícího gólmana Šafránka nepřekonal. Dobrou příležitost z prostorů mezi kruhy pak v úvodu 5.minuty promarnil Sedlák. Po 6 odehraných minutách tak Zubři už 8 krát prověřili Šafránkovy kvality, zatímco na 3 střely Orlů nemusel Tihlář ještě vůbec reagovat. Významněji ho zaměstnaly až střelecké pokusy Mikšana v závěru 7.minuty a o minutu později Holuši, který už byl těsně před ním. Tato šance byla zároveň největší šanci Olejářů v úvodním dějství zápasu. V 9.minutě si naopak svou největší šanci vytvořili Zubři, těsně před Šafránkem zakončoval Kočara. Od 11.minuty převaha Zubrů začala zvolna opadat a nepomohla ani první přesilovka, kterou Meo hrálo. Na hokejky Zubrů se vrátila až necelé 4 minuty před koncem první třetiny, když za vysokou hůl šel zpytovat svědomí na trestnou lavici hned na 4 minuty Samiec. Meo ale střílelo jen z dálky, před Šafránka jej dobrá obrana Orlů nepustila.

Druhá třetina začala sérií vyloučení. Dvířka tresné lavice e otevřela na přerovské straně hned třikrát a na orlovské jednou. Celé to nakonec vyrezultovalo ve dvojnásobnou přesilovku hostů 5 na 3, která měla trvat celých 92 sekund. Ale netrvala. Orlová přesilovku sehrála dobře a po pasech Luky a Mikšana se ocitl před Tihlářem volný Studený a ač to měl na bekhend a Tihlář dokázal kotouč dost ztlumit, puk přes něj přeci jen prošel a dokutálel se za brankovou čáru - 1:0. Zubři bojovali dál a ve 27.minutě dostali stejnou výhodu, byť podstatně kratší (38 sekund). Do větší šance se však dostal jen Kočara. Jeho šance ale skončila jen trefou do obětavě si lehnoucího hráče hostů. Ještě ve 30.minutě prověřil nebezpečnou střelou Šafránka Ditrich a jen o pár sekund později trefil orlovskou síť z téměř nulového úhlu Kolařík, ale jen z vnější strany. Zdálo se, že Šafránek bude i dnes nepřekonatelný a pocit, že jej nikdo z hráčů Přerova nedokázal za celých 90 minut ještě překonat asi na Zubry začal trochu doléhat, protože iniciativu začali zvolna přebírat hosté. Ve 31.minutě podržel své mužstvo nad vodou Tihlář, který vychytal z bezprostřední blízkosti střílejícího Luku i Mikšana. Orli navíc mohli hrát od 35.minuty přesilovku. Sami se o ni však připravili hned po 20 sekundách faulem a hrálo se ve čtyřech. Na vývoj zápasu měla největší vliv 37.minuta. Ještě v závěru zmiňované hry 4 proti 4 se dostal po přihrávce Hanáka ještě ve středním pásmu k puku Kotásek, jeho střela byla tečována Studeným i Faltýnkem a Šafránek stačil puk vyhodit jen do boku. Nejblíže k němu měl opět Faltýnek a tak jej odtud kolem ležícího brankáře hostů dopravil za brankovou čáru. Světla na přerovském zimním stadionu se zhasínala poprvé - 1:1. A stačilo pouhých 36 sekund a zhasínala se podruhé. Ševčík si objel branku a pokusil se puk zasunout kolem levé tyče. To se mu sice nepodařilo, ale Kolář, k němuž se puk dostal, již měl před sebou jen ležícího Šafránka a stačilo ho přehodit - 2:1. Během jediné minuty tak Zubři otočili stav a rázem byli na koni oni.

V poslední třetině Zubři podle očekávání poctivě bránili a soupeře k ničemu významnějšímu nepouštěli. Navíc hosté ve 44.minutě faulovali a hráli v oslabení. Při něm sice Meo nic nevymyslelo, ale chvíli poté, co se hosté vrátili do plného počtu mohl tribuny uklidnit Faltýnek, který si najel až před Šafránka. Nezkusil jej však prostřelit, ale snažil se jej obehrát a už to nedokázal dotáhnout do konce. Ve 48.minutě vyfasoval menší trest za sekání a osobní za protesty Ditrich. Jeho trest šel odpykat Blinka, který se pak po návratu na ledovou plochu postavil na Ditrichův post. Všechny střely, které během přesilovky vyslala na přerovskou svatyni Orlová ale končily v síti za brankou. V 51.minutě byli vyloučeni opět Olejáři a za 50 sekund uklidnil všechny přítomné fanoušky i spoluhráče Kočara, který střelou z první zamířil přesně k pravé tyči Šafránkovy klece. O minutu později rozhodčí Čech poslal Olejáře do čtyř znovu a protože Zubři drželi kotouč na svých holích, čas, který zbýval Olejářům k útočení, neúprosně ukrojil další dvě minuty. V závěru utkání ještě rozhodčí Čech, který desítkami dnes vůbec nešetřil, potrestal postupně tři hostující hráče osobními tresty. Nejdříve v 57.min. brankáře Šafránka za odhození hole, o 40 sekund později Studeného a v poslední minutě Samiece, který vystřelil na Tihláře dlouho po odpískání ofsajdu. Mezitím ještě stačili Zubři 183 sekund před sirénou vyšachovat hostující obranu, Blinkovu střelu Šafránek vyrazil, ale Valenta už měl před sebou prázdnou bránu - 4:1.

Zubři tak odvrátili první orlovský mečbol a vyrovnali stav série na 1:1. O všem se tak rozhodne v pátek na ledě Orlové.

Sestřih videozáznamu utkání naleznete na TV ZUBR