Orlová po dvou letech ve finále!

Tomáš Salamon, 25.02.2011 Utkání začalo velice vyrovnaně s mírnou převahou domácí ofenzivy. Orlová si po první třetině vytvořila gólový náskok, který vydržel až do poslední části. V té přidali další tři a Přerov už jen jednou brankou korigoval. Orli tedy po dvou letech letí do finále. A znovu vyzvou Šumperk.

25.02.2011 od 18:00

HC Orlová - HC ZUBR Přerov 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. Moravec (Mikšan, Luka), 49. Valchař (Samiec), 52. Valchař (Grygar), 58. Valchař (Blatoň, Samiec) - 58. Sedlák (Vlček). Rozhodčí: Jan Skoupý. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1690. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
Orlová: Šafránek (Gleich) - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Galvas, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Urbánek, Javín, Luka, Vnenk, Goláb, Samiec, Kraft, Hegegy
Přerov: Tihlář (Okáč) - Pala, Faltýnek, Ferenc, Osina, Vlček, Valenta, Musil, Novajovský,Kolář, Sprušil, Kočara, Hanák, Kotásek, Ševčík, Kolařík, Sedlák, Ditrich,Menšík, Blinka, Kundrátek

I třetí semifinále je minulostí. Bylo to drama, ale nikdo z přítomných nemůže litovat, že byl jeho součástí! Všichni se skvěle bavili dobrým, rychlým a pohledným hokejem za přispění bouřlivé atmosféry, kdy se do skandování zapojil celý stadion. Orlovské příznivce navíc může těšit to, že pro ně drama mělo šťastný konec!

Orli si chtěli sjednat pořádek hned ze startu. Už v první minutě Moravec dorážel Javínovu střelu, ale na Radka Tihláře si nepřišel. Domácí si vytvořili ještě několik příležitostí, ale jejich tlak se postupně vytrácel a iniciativu začali přebírat hosté. Jejich útočné výpady nebyli nijak zvlášť nebezpečné, ale Zubři byli hodně na puku, nepouštěli Orly ke střele a Šafránek měl o zábavu postaráno. Větší tlak si Orlová vytvořila až ve čtrnácté minutě, kdy nejprve nadělala hostům vrásky třetí pětka a poté jim připravil peklo první útok. Vladimír Luka se natřikrát neprosadil, ale jeho poslední střelu dorážel nejprve Mikšan a poté i David Moravec, který otevřel skóre. Zubři měli možnost vyrovnat ve dvou přesilovkách, které přišly hned za sebou, ale první byla z jejich strany katastrofální a ve druhé se jim také vsítit nepovedlo. První třetina tedy skončila jednogólovým náskokem domácích.

Prostřední dějství začali lépe Zubři. Sprušilova tvrdá rána nebo Sedlákova teč mohly nadělat pěknou paseku, ale Šafránek to zvládnul a byli to Orli, kdo hrozil. Nejprve Tihlář neudržel Lukovu ránu a Mikšan dorážel a poté se podobná situace opakovala v podání druhého útoku. Branka nepadla, ale Přerov si z problémů musel pomoci faulem. Přesilovku poté utnulo vyloučení Moravce a hrálo se chvíli čtyři na čtyři. Orlová přečkala následné krátké oslabení a navrátivší se Moravec mohl navýšit. Bohužel mířil nad. Zmínit musíme i přečíslení tři na jednoho, jehož zakončovatelem byl Petr Grygar, ale Radek Tihlář ukázal, že je mužem na správném místě. Přerov měl největší šanci v závěru, kdy si do kruhu bleskurychle sjel Kolařík, ale nejproduktivnější hráč základní části Dušana švihem neprostřelil. Kdyby dal, mohla by třetí třetina být zajímavější, ale i skóre 1:0 bylo pro poslední část zárukou dramatu.

Hosté věděli, že pokud chtějí vyrovnat, nemohou otálet a musejí se pustit do útoku. Toho si Orli byli dobře vědomi a poctivě bránili. Postupem času okének v obraně začalo přibývat a Tihlář se musel činit. V devětačtyřicáté minutě Zubři vyráželi do útoku a stála proti nim výborně organizovaná pětice bránících hráčů, kteří kryli střední pásmo. Bylo těžké přes tento val rozehrát a taky se to nepovedlo. Dlouhý pas zachytil David Samiec, který okamžitě otočil hru směrem k Přerovské brance, na což Zubři nestihli tak rychle zareagovat. David si u mantinelu bravurně obhodil dotírajícího beka, potáhl si kotouč a přihrál před branku, kde čekal Radim Valchař, který zvýšil na 2:0. Po tomto góle už Zubři neměli na co čekat a úplně otevřeli hru. Proti týmu s ofenzívou Orlové se však nevyplácí nechávat otevřená vrátka. Neuplynuly ani tři minuty a Valchař po pěkné kombinaci s Grygarem zvedal ruce nad hlavu znovu. Osm minut je v hokeji strašně dlouhá doba a tři góly během ní klidně mohou padnout, přesto však z tohoto okamžiku bylo cítit, že je rozhodnuto. Orlům stačilo zavřít obranu a nepouštět zoufalé Zubry do zakončení. Ti se ovšem přeci jen dočkali. V osmapadesáté minutě se jako blesk před brankou zjevil Zdeněk Sedlák a namířil parádně. Poté mohl utkání značně zdramatizovat Vleček, ale Šafránek v rozhodující chvíli podržel a Orli se vrhli do protiútoku, na jehož konci nestál nikdo jiný než Radim Valchař, který přesnou ranou završil hattrick! Vzápětí ujel David Mikšan, který měl před obránci náskok dobrých osm metrů, ale bekhendovým blafákem si na Tihláře nepřišel. Závěr utkání narušily výtržnosti v hledišti a kvůli hustému dýmu nechali hráči ležet puk bez povšimnutí až do uplynutí vymezené hrací doby.

Nic to nemění na tom, že Orlovští borci vydřeli postup do finále, ve kterém po dvou letech znovu vyzvou Šumperk! První zápas nás čeká už tuto neděli!

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: - Jsem hrozně šťastný, že nám to vyšlo. Před výkonem celého mužstva musím jen smeknout. Kluci dneska hráli, jako buldoci, za vítězstvím šli. Musím jim poděkovat, nádhera. A s čím půjdeme do finále? S tím, s čím celou dobu. Půjdeme zápas od zápasu a uvidíme.

Lubomír Oslizlo, trenér Přerova: První třetinu jsme nevyužili, tak jak jsme mohli, navíc jsme pustili soupeře do šancí a ten toho dokázal využít. Ve druhé třetině jsme měli mírnou převahu, ale gólově jsme se neprosadili. To si myslím, že rozhodlo. Ve třetí třetině jsme prohrávali 3:0, ale řekli jsme si, že to ještě zkusíme. Orlová už si to ale pohlídala.