Druhý zápas a druhá výhra!

Tomáš Salamon, 26.08.2011 Jelikož nebylo známo, jakou kvalitu od polských mladíků čekat, vznášela se nad výsledkem čtvrtečního utkání řada otazníků. Nikdo nevěděl, jestli nově složený tým krajského přeboru bude schopen držet krok s reprezentačním výběrem. Ovšem osmigólový debakl, který Poláci utržili v Porubě, naznačil slušené vyhlídky, které se i naplnily. Orli přehráli reprezentační výběr Polska do dvaceti let 4:2.

Orlová, 25.08.2011 od 18:00

HC Orlová - Reprezentace Polska do 18 let 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Orlová: Pavlíček (pd 30. min. Volf) - Milch, Niedoba, M. Novák, Musil, Bürgel, Ondrek, Matuška, Macurek, Vaštík, Hublík, Zakuťanský, Opravil, J. Novák, Grepl, Braný, Bojda, Hanzl, Valchař, Szajter, Fábry

Už od úvodního buly bylo zřejmé, že orlovští nebudou mít ze svého soupeře žádný respekt. Hra byla naprosto vyrovnaná a oba soupeři si přišli na své. Orlová měla mírně navrch, ale první se z gólu radovali Poláci. V závěru první třetiny však domácí stihl vyrovnat Jakub Szajter. Druhá třetina patřila Orlům, kteří během ní dokázali odskočit na rozdíl dvou branek, které přišly z holí Radovana Bürgela a Denise Niedoby. Ve třetí třetině domácí navýšili na zásluhou Fábryho na 4:1 a v závěru zápasu polský výběr ještě kosmeticky upravil skóre na konečných 4:2. „Na dnešek jsme se už připravili lépe. Trošku jsme ustálili sestavu a dali jsme hráčům další taktické pokyny. Ten herní systém už tam byl trošku vidět. Bylo vidět, že ti hráči to jsou schopní zahrát a opravdu tam byly perfektní momenty. Hráli jsme zezadu. Hráči se přesvědčili o tom, že pokud se vrací všichni, tak jde velmi jednoduše založit útok a téměř všichni hráči to po většinu utkání plnili. Jsou tam samozřejmě chyby, kdy třeba obránci moc vyrážejí, ale myslím si, že toto se dá odstranit a pokud k tomu hráči budou přistupovat takhle se srdcem a budou chtít, tak to bude dobré.“, chválil své svěřence trenér Česlík.

Na konci zápasu bylo na polských mladících znát obrovské zklamání a z jejich tváří šel vyčíst obrovský smutek. Přeci jen šlo o reprezentační tým a Poláci s jejich národní hrdostí dost těžce nesli, že je právě porazil český tým na té úplně nejnižší klubové úrovni, složený z hráčů přibližně stejně starých, jako oni. Proto jsme se na rozdíl ve výchově obou hokejových škol zeptali i Petra Česlíka. „Já jsem je viděl na rozbruslení a bylo mi jasné, že se budou snažit hodně bruslit. Dneska mladí Poláci hodně chodí hrát do českých žákovských týmů, takže ten rozdíl se smazává. Dneska už jsou ti kluci většinou vychováváni u nás. I Orlová může jít příkladem. Také máme jednoho šikovného Poláka v mladším dorostu. Těch kluků chodí čím dál víc hrát nejen k nám, ale třeba i do Ruska nebo do Německa, kde získávají zkušenosti. Viděli jste sami, že dobře bruslili a že hráli dobře. Na to, že si člověk řekne, že polská dvacítka není nic moc, hráli dobře.“, nešetří Česlík pochvalou ani na adresu soupeře.

Orli tedy odehráli i svůj druhý zápas se vztyčenou hlavou a opět si dokráčeli pro vítězství. I nadále visí otazník nad místem v sestavě pro některé mladíky, ale Petr Česlík se ani tentokrát nenechal přemluvit, aby vyslovil konkrétní jména. Přestože naznačil nutné snižování počtu, tak i nadále nechává všem dveře do sestavy otevřené. Bude jen záležet na přístupu hráčů k tréninku a k zápasům.