Desítka padla, i když se málem nedohrálo. Orlová rozdrtila Rožnov

Petr Sobol, 26.01.2012 Orlová - Slovan se dočkal vytoužené desítky. A ještě jeden gól padl navrch. Výprask 4:11 si odvezli hokejisté Rožnova pod Radhoštěm, kteří během třetí třetiny málem utkání nedohráli. Nesouhlasili s rozhodnutím rozhodčího, který uznal branku na 8:4 a rozhodli se odjet do kabin. Nakonec se vrátili s tím, že branka platit nebude. Aby se zápas dohrál, rozhodčí sporný moment rozhodl ve prospěch hostí. Orly to ale vůbec nemuselo mrzet, do dvou minut přidali další dvě branky, poté oslavil své narozeniny Hublík a vystřelil domácím toužený desátý gól. Orlová pak přidala ještě jednu branku a užívala si zasloužených ovací.

26.01.2012 od 18:00

HC Orlová - HC Rožnov pod Radhoštěm 11:4 (5:1, 2:3, 4:0)

Branky a nahrávky: 6. Grepl (Novák J., Matušínský), 6. Fábry (Burgel), 9. Zákuťanský (Szajter, Opravil), 14. Opravil (Novák M.), 19. Zákuťanský (Opravil, Kytka), 21. Opravil (Zákuťanský, Szajter), 29. Krause (Burgel), 45. Zákuťanský (Kytka), 45. Grepl (Wróbel, Novák M.), 53. Hublík (Burgel, Fábry), 55. Novák J. (Fábry) - 16. Madigár (Kroupa), 33. Madigár (Kroupa), 36. Tejkl (Slovák), 36. Tejkl (Slovák) Rozhodčí: Grimm - Janda, Lazecký. Vyloučení: 2:12. Využití: 4:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 400. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1, 7:4, 12:4.
Orlová: Volf (Noga) - Ferčak, Musil, Szajter, Hublík, Fábry, Csobok, Matušínský, Wróbel, Novák J., Opravil, Zákuťanský, Vaštík, Burgel, Grepl, Kytka, Branný, Novák M., Krause, Hanzl, Mintěl.
Rožnov: Urbánek - Švrček, Bambuch, Ferenc, Madigár, Fryšara, Mládenka, Lyčka, Byakov, Dušek, Kroupa, Tejkl, Slovák, Blažej.
Patnáct branek, jiskření na ledě i vysokou výhru Orlové mohli sledovat všichni fanoušci, kteří zavítali ve čtvrtek večer na souboj Orlové s Rožnovem. Na první trefu se nemuselo čekat dlouho. V polovině páté minuty dostali domácí možnost hrát přesilovou hru, mezi kruhy si najel Vít GREPL a otevřel skóre. Domácí stadion se ještě radoval, když si „gól“ zakřičel podruhé. Burgel svou střelou terč nenašel, puk se ale odrazil a u tyče číhal Jakub FÁBRY, kterému nedělalo problém dostat kotouč za Urbánka podruhé. Obě banky dělilo pouhých čtrnáct vteřin a Orli se tak mohli uklidnit. Orlová pokračovala aktivně a nutila hosty k chybám, po jedné z nich se dostal k puku Michal ZÁKUŤANSKÝ, který má v posledních zápasech velkou formu. Tu potvrdil i nyní a brzy zvýšil na 3:0.

Vzápětí dostali hosté šanci na snížení. Jenže přesilovka se jim vůbec nevedla. Naopak, zahrozili Opravil s Hublíkem. Urbánek se ale poprvé předvedl. V první šanci hostí se objevil Tejkl, ale na Volfa nevyzrál. Na druhé straně Szajter velkou šanci v branku nepřetavil, vybojoval ale puk, který nakonec skončil až u Ladislava OPRAVILA, který jej nadvakrát dostal do prázdné klece. Až poté se prosadili i hosté, šťastnou dorážku stav korigoval Josef MADIGÁR. Na rozdíl dvou branek mohl snížit Slovák, Volf ale jeho únik zneškodnil a poradil si i s šancí Tejkla.

Závěr třetiny ale opět patřil domácím. Hublík nejprve orazítkoval tyč a poté se z druhé branky radoval Michal ZÁKUŤANSKÝ, který uzavřel skóre první třetiny na 5:1. I druhé dějství začali domácí ve velkém stylu. Zákuťanský zpoza branky našel Láďu OPRAVILA, který už neměl problém zvýšit na rozdíl pěti branek. Svůj druhý nájezd podnikl Slovák, ale Volf zasáhl efektivně lapačkou a sklidil potlesk tribun. Festival šancí pokračoval, na Grepla vzývala prázdná branka, gól z toho ale nebyl. Orli ale zůstali v útoku a vynutili si přesilovou hru. Když už se zdálo, že zůstane nevyužita, odrazil se puk k Dominikovi KRAUSEMU, který se nemýlil.

Hosté byli zralí na ručník, Urbánka ale neměl kdo vystřídat a tak se pokusili situaci zvrátit všemi možnými silami. Šťastnou trefou snížil Josef MADIGÁR a nalil Rožnovu trošičku nové krve do žil. Z trošky ale rázem byla pořádná dávka. V 36. minutě sice domácí hráli přesilovku, ale nechali ujet Petra TEJKLA. Zdálo se, že Volf jeho akci zastavil, navíc byl faulován a skončil v brance. Dlouho mu trvalo, než se zvedl z ledu. Rozhodčí ale překvapivě ukázal na branku a gól uznal. Orlová se ještě ani neoklepala a Petr TEJKL vzápětí opět v oslabení po pohledné akci snížil na 4:7. Hosté vycítili šanci, domácí však zareagovali a opět převzali otěže hry. Do přestávky zahrozil Fábry, branku přestřelil Szajter, do akce se dral Wróbel, žádná ze šancí už se neujala.

Ač do třetí třetiny vstupovali s lepší náladou domácí, museli myslet i na zadní vrátka. Jak se však ukázalo, Rožnov třetí dějství nezvládl. Vykoledoval si devět z celkových dvanácti faulů a postaral se o „zajímavou“ podívanou. Ale pěkně popořadě. V samém úvodu spálil velkou šanci Szajter. Při přesilovce 5 na 3 zvonila po střele Jana Nováka branková konstrukce. Rozhodčí, který stál u branky, však usoudil, že to byl gól a domácí vedli 8:4. To se ale hodně nelíbilo hostující lavičce a především gólmanovi Urbánkovi, který se začal rozčilovat. Když rozhodčí na jeho reakce nereagoval, začal na ledě předvádět zajímavé divadlo a vyfasoval desetiminutový trest. Hostující lavička se rozhodla, že odjede z ledu a zápas asi neměla v plánu dohrát. Až po několika minutách čekání dospěla k závěru, že se na led vrátí, jen když se skóre vrátí na 7:4. A to se také stalo, Novákova branka tak nebyla uznána. Zato diváci ironicky zatleskali hostujícímu celku za komedii, kterou na ledě předvedl.

Gólman Urbánek si v šatně asi vše nechal uležet a po návratu na led se omluvil fanouškům, rozhodčím i hráčům. Ti mu ale vše vrátili i s úroky. Hosté vyfasovali tolik trestů, že zaplnili trestnou lavici na pěkně dlouho. A tak, jen 50 vteřin po návratu na led, dovršil tečí hattrick Michal ZÁKUŤANSKÝ. Stála tak Rožnovu celá situace za to?! Odpovědí byla krásná akce Orlů, Wróbel naservíroval puk Vítu GREPLOVI a ten dával na 9:4.

A tlak Orlové pokračoval. Stadion si přál desítku. A dočkal se. Blízko ke čtvrtému gólu měl Zákuťanský, v další přesilovce 5 na 3 měl velkou šanci Michal Novák, Urbánek ale na poslední chvíli zasáhl. Když už se hrálo 5 na 4, sehráli Orli pohlednou kombinaci, na jejímž konci byl Jindřich HUBLÍK, který si k narozeninám nadělil jubilejní gól. Podívanou dokončil Jan NOVÁK, který z úhlu dorazil pokus Fábryho, jehož střela se k Novákovi odrazila od mantinelu.

Domácí fanoušci se tak dočkali a letos poprvé viděli z podání svého celku deset gólů. Orli navíc potvrdili, že skvěle ladí formu na klíčové play – off. Před sobotním soubojem o první místo v Krnově tak na půdu lídra vyslali velké varování.

Ohlasy po utkání

Petr Česlík: Pokaždé to není posvícení, ale dnes se nám to povedlo. První třetina byla výborná, proměnili jsme šance. Ve druhé třetině jsme trošku usnuli na vavřínech, ale ve třetí jsme to krásně dohráli. Myslím, že závěr Rožnov zbytečně vyhrotil. Jestli to byl gól, nebo nebyl, to nevím. Mě se z lavičky zdálo, že ne, ale rozhodčí stál u toho a gól viděl. Každý se může splést. Závěr jsme dohráli v klidu, bez emocí, zvládli jsme to, konečně jsme divákům připravili důvod k radosti tím, že jsme dali více, než deset branek. Teď se připravíme na Krnov a Benešov, budeme se snažit uhrát ještě první místo.