Orlová ani napodruhé na AZ nestačila, odjíždí vysoko poražena

Petr Sobol, 14.09.2012 Páteční přátelské utkání mezi Havířovem a Orlovou mělo jednoznačný průběh. Hostující Orli, stejně jako ve středu, udeřili sice jako první, nakonec si ale domů vezou tvrdý příděl. Jakmile ještě v první třetině prolomil tým AZ kouzlo brankáře Urbánka, spustil kanonádu, která se zastavila na konečném výsledku 9:2.

14.09.2012 od 18:00

AZ Havířov 2010 - HC Orlová 9:2 (2:1, 3:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 15. Stránský (Rimmel), 17. Pechanec (Klimša, Hegegy), 22. Daneček J. (Kolařík, Vydra), 26. Říčka (Pechanec), 28. Pavlas (Balčík), 46. Balčík (Potočný), 51. Daneček J. (Krisl, Balčík), 53. Pechanec (Říčka, Rimmel), 58. Říčka (Pechanec) - 4. Fábry, 55. Hanzl (Matějíček). Rozhodčí: . Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: 1363. Střely na branku: . Průběh utkání: .
Havířov: Daneček (Matoušek) - Rimmel, Krisl, Hegegy, Balčík, Hartmann, Weisser, Kolařík, Najdek, Daneček J., Stránský, Sztefek, Potočný, Klimša, Říčka, Pechanec, Kopún, Mráz, Pavlas, Vydra, Graca, Matějek, Putniorz.
Orlová: Urbánek (Slanina) - Miintěl, Šindler, Novák, Urbánek, Krause, Golab, Vaštík D., Csobok, Hanzl, Kotásek, Fábry, Šajter, Studený, Grepl, Kanaloš, Novák, Plášek, Zakuťanský, Vaštík T., Pavlát, Matějíček, Ciupa

Úvod utkání se nesl ve znamení posledního rozloučení s hlasatelem, ale i funkcionářem Františkem Slezákem. Utkání symbolicky řídili v každé třetině jiní rozhodčí. Diváci mohli zavzpomínat na Františka Slezáka i díky tabuli, kde se promítaly fotky z jeho hokejového života.

Utkání začalo velmi svižně. Již ve 3. minutě se prokličkoval až za obranu Michal Sztefek, ale jeho kličku Urbánek přečetl. Ve 4. minutě se paradoxně radovali hosté z Orlové! Jakub FÁBRY se díky dobrému důrazu na brankovišti prosadil, Daneček s touto šancí moc dělat nemohl, byl vytlačen mimo branku – 0:1. V 8. minutě se o slovo opět hlásila Orlová, když jel Vít Grepl sám na Danečka, ale v poslední rozhodující chvíli přestřelil už ležícího Danečka.

V dalším vývoji první třetiny se už prosazoval Havířov. V 10. minutě rozezvonil tyčku Jiří Krisl, o chvíli později netrefil Vít Stránský branku po milimetrové přihrávce! Ve 12. minutě měl Vít Stránský velkou smůlu, Urbánek vychytal naprosto jasnou šanci, kde už každý čekal gól. V 15. minutě se zaskvěl Patrik Rimmel, který poslal přesnou přihrávku z vlastního pásma až na útočnou modrou a Vít STRÁNSKÝ se už nemýlil a propálil Urbánka – 1:1.

V 16. minutě poslal přesnou přihrávku na střelu z první Václav Studený Jakubu Šajtnerovi, ale ten v rozhodující chvíli promáchnul! V 17. minutě se ale rozezvučela havířovská hala. Povedenou akci začal přesnou a dlouhou přihrávkou Alexandr Hegegy, který poslal puk na Davida Klimšu, ten neváhal a nahrál do parádní pozice před branku, Antonín PECHANEC se nemýlil a dostal AZ do vedení – 2:1.

Druhou periodu začal Havířov mnohem lépe. Jan DANEČEK dostal přesnou a nezištnou přihrávku k zadní tyčce od Jana Kolaříka a tvrdě zakončil za Urbánka – 3:1. Michal Sztefek se pokusil dostat na listinu střelců, ale trefil pouze boční síťku. To, že v zápase měl Havířov mnohem více šancí, potvrdila další šance, ze které plynula branka. Robert ŘÍČKA měl dvě velké šance a tu druhou o něco později už musel využít. Pechanec vyslal milimetrově přesnou přihrávku na zadní tyč a Robert Říčka bez problému zavěsil – 4:1.

Ve 28. minutě Martin Balčík poslal krásnou a dlouhou přihrávku přes celé pásmo a na konci celé akce byl Robin PAVLAS, který ukázkově vymíchal Urbánka a nádherně zakončil blafákem – 5:1. V další velké šanci se ocitl Jan Daneček, jenže přihrávku na zadní tyčku nevyužil. Největší šanci Orlové měl Václav Studený, po jeho střele musel Lukáš Daneček oprášit svou, dnes jinak zanedbanou vyrážečku.

Ve 46. minutě všechny okolo překvapil Martin BALČÍK , který vystřelil přízemní střelu, která nakonec k úžasu všech prošla až za brankáře Urbánka, přesný zásah mezi betony a 6:1 pro Havířov! V 51. minutě našel Jiří Krisl nádhernou přihrávkou u tyčky úplně volného Jana DANEČKA, který nedal orlovskému brankáři šanci – 7:1. V 53. minutě se prosadil Antonín PECHANEC tvrdou, přesnou a dalekonosnou střelou! Brankář Urbánek byl úplně bez šance – 8:1.

V 55. minutě přišla chvíle orlovských. Před brankářem Danečkem byl nikým nekrytý Jakub HANZL , který se trefil přesně mezi betony – 8:2. V 58. minutě vyniknul brankář Urbánek, Robert Najdek jel sám na orlovského brankáře, který si dokázal pohlídat mezeru mezi betony. V 58. minutě se uzavřel výčet branek, to se Robert ŘÍČKA prosadil tvrdou střelou z kruhu – 9:2.

Autorem reportáže je redaktor hc-havirov.cz Josef Nudera

Ohlasy po utkání

Tomáš Potěšil (trenér HC AZ Havířov): Moje hodnocení dnešního zápasu je velmi kladné. Hráči k němu přistoupili zodpovědně a předvedli kvalitní výkon. Měl jsem z toho dvojutkání trošku obavy, protože to byly poslední přípravné zápasy, aby se ještě někdo nezranil. Ale myslím, že jsme zakončili přípravu na ligovou soutěž kvalitně a tak můžeme být spokojeni.

Petr Česlík (trenér HC Orlová): Musím říct, že jsem s tím zápasem spokojen, hlavně s tím doma. Chtěl bych poděkovat vedení, že s námi Havířov hrál a neodmítl nás, za to jim moc děkuji. Pro nás to byla obrovská zkušenost, jsme rádi, že jsme si zahráli tak kvalitní zápas. Samozřejmě ta kvalita je na straně Havířova zcela jednoznačná. U nás bylo vidět, že někteří naši hráči mají trochu ostych, ale na tom nic nemění, že jsme bojovali. Výsledek 9:2 beru, přál jsem si prohrát 6:2 nebo 6:3, dopadlo to 9:2, ale vůbec mě to nemrzí. Na to, že tu máme 10 - 12 mladých kluků a pár starších hráčů, tak odvedli kvalitní výkon a neodevzdali to jen tak, jsem spokojen.