Orli promrhali vysoké vedení a v zápase s Karvinou utrpěli první letošní porážku

Petr Sobol, 16.12.2012 Poslední letošní domácí zápas Orlové skončil neúspěchem. Derby s Karvinou začalo dobře, Orli vyhráli první třetinu 2:0 a v polovině zápasu vedli už 5:1. Místo toho, aby v nastoleném tempu pokračovali, se však do hry dostali hosté, kteří ještě do druhé přestávky snížili na rozdíl dvou branek. Ve třetím dějství sice Orlová opět díky Hanzlovi odskočila, pak už ale hra patřila jen hostům, kteří najednou ovládli hru a měli navrch. Pět minut před koncem hostující Foltýn srovnal a krátce na to poslal Karvinou do vedení Barnošák. Karviná poslední třetinu vyhrála 5:1, celý zápas pak 8:6 a uštědřila Orlové první letošní porážku.

16.12.2012 od 17:00

HC Orlová - HK Baník Karviná 6:8 (2:0, 3:3, 1:5)

Branky a nahrávky: 9. Studený (Matějíček, Novák M.), 19. Matějíček (Štefanka), 26. Mintěl (Szajter), 26. Zákuťanský (Štefanka), 31. Zákuťanský (Urbánek T.), 46. Hanzl (Golab) - 23. Mareček (Moržol, Kytka), 32. Opravil (Foltýn, Kytka), 40. Vaštík T. (Vaštík D.), 47. Niedoba (Foltýn), 53. Barnošák, 55. Foltýn (Opravil, Vaštík T.), 58. Barnošák (Kytka, Malík), 60. Wróbel. Rozhodčí: Havel - Černý, Krakovčík. Vyloučení: 13:10. Využití: 2:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 450. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:3, 6:3, 6:8.
Orlová: Urbánek R. (Kolář) - Krause, Csöbök, Goláb, Mintěl, Novák M., Urbánek T, Štefanka - Szajter, Ciupa, Plášek, Kotásek, Novák J., Studený, Galgonek, Zakuťanský, Grepl, Kanaloš, Matějíček, Hanzl
Karviná: Volf (Surovec) - Kytka, Bürgel, Niedoba, Milch, Vaštík T. - Barnošák, Foltýn, Hublík, Opravil, Malík, Vaštík D., Pniok, Wrobel, Číhal, Mareček, Moržol
Už před úvodním buly sliboval zápas napínavou a dramatickou podívanou. A to všechno se nakonec také vyplatilo. Že to ale bude drama, na to by si dlouho nikdo nevsadil. Zápas začal na obou stranách poměrně opatrně, už brzy ale mohl otevřít skóre Matějíček. Ten však tváří v tvář Volfovi neuspěl, stejně jako o pár chvil později. Na hostující straně poprvé zahrozil Malík, proti kterému se vytáhl Urbánek. Oba gólmani si tak připsali důležité zákroky a tempo zápasu se začalo zrychlovat.

Poprvé se skóre měnilo v deváté minutě. Do akce se dral Urbánek, který byl ale faulovaný. Hra však pokračovala dále a při signalizované výhodě se dostal puk k Václavovi Studenému, který krásně zavěsil. Orli mohli zvýšit v přesilové hře, místo toho ale nechali ujet Marečka, kterého však vychytal Urbánek. Ten si pak poradil i s tvrdou ránou Opravila, po které se hnal do protiútoku Galgonek. Ten si ale zase vylámal zuby na Volfovi. Přesto se ještě do přestávky skóre měnilo. V přesilové hře vypálil Štefanka, k odraženému puku se dostal Marek Matějíček a bylo to 2:0.

Do druhé části však lépe vstoupili hosté. Urbánek si sice na začátku třetiny připsal několik zákroků, pak ale šikovně změnil směr puku Petr Mareček, který vrátil Karvinou do hry. Ale jen na chvíli. Hosté sice dostali možnost přesilové hry, jenže právě tento moment prospěl Orlové. Nejprve po jedné straně ujel Martin Mintěl, který nechytatelnou střelou prolákl Volfa, podruhé jej v oslabení překonal o 19 vteřin později Michal Zákuťanský, který se trefil z opačné strany.

Orli byli na koni, dvakrát se navíc předvedl Urbánek, který zneškodnil úniky Wróbela i Vaštíka. Když pak Urbánkovu střelu dorazil Michal Zákuťanský a bylo to 5:1, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže nebylo, Karviná nesložila zbraně a vrhla síly do útoku. Krátce po polovině zápasu zakončil pohlednou akci Ladislav Opravil a také závěr třetiny patřil Karviné. Hosté se radovali dokonce dvakrát, jednou ale puk nepřešel brankovou čáru, podruhé rozhodčí pískl krátce před tím, než se puk dostal za Urbánka. Přesto ještě 16 vteřin před koncem snížil na 3:5 Tomáš Vaštík.

Orlová třetí třetinu začala ve třech, přišly i další tresty, ale bránila se bez problémů. A na trestnou lavici začali putovat i hosté. Po neklidném úvodu šikovně tečoval puk Jakub Hanzl, zvýšil na 6:3 a zdálo se, že na hokejky domácích vlil klid. Jenže za dvaadvacet vteřin vystřelil od modré Denis Niedoba a opět to bylo jen o dvě branky. Klidnější vedení mohli v přesilovce Orlové vrátit Plášek nebo ve velké šanci střílející Grepl, ale ani jeden úspěšný nebyl. A tak přišla chvíle Karviné.

Domácí obrana nechala nepochopitelně nehlídaného Dominika Barnošáka, který snížil na rozdíl jediné branky. A za tři minuty bylo po krásné kličce Tomáš Foltýna srovnáno. Představení Karviné ale pokračovalo. Po dorážce Dominika Barnošáka se hosté necelé tři minuty před koncem poprvé dostali do vedení, které v závěru střelou do prázdné branky navýšil Tomáš Wróbel.

Karviná tak otočila zápas a vyhrála 8:6. Orli tak letos poprvé poznali hořkost porážky, v tabulce jsou však stále suverénně první.