Orli byli celý zápas lepší a zaslouženě vyhráli

Tomáš Salamon, 14.08.2013 Orlovský tým první zápas před novou sezónu absolvoval v novém složení, ale hned při premiéře slavil vítězství. To je samozřejmě důvodem k radosti, ale nutno přihlédnout k tomu, že jedna vlaštovka jaro nedělá a v přípravě jde hlavně o to, aby se tým před sezónou sehrál.

14.08.2013 od 17:00

HC Orlová - HC Bobři Valašské Meziříčí 5:1 (0:0, 0:1, 5:1)

Branky a nahrávky: 44. Pavlát (Kanaloš), 46. Klečka, 47. Tatarčík (Zámečník), 52. Matějíček, 58. Michálek – 31. Slovák (Stráněl, Mir.). Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Průběh utkání: 0:1, 5:1.
Orlová: Kolář (32. Seifert) – Mintěl, Csöbök, Novák M., Fišera, Zámečník, Tomis, Vydra, Ondrek – Kotásek, Pavlát, Studený, Szajter, Zakuťanský, Kanaloš, Matějíček, Ciupa, Mareček, Tatarčík, Michálek, Klečka, Plášek
Val. Meziříčí: Slovák (41. Netolička) – Heča, Prycl, Sochora, Kvapil, Kolovratník, Tomiga- Varga D., Stráněl, Polášek, Varga Mir., Varga Mar., Martiník, Babiš, Randýsek, Slovák, Krčma, Novosad

Orli do zápasu vstoupili velmi aktivně a už v první minutě se do velké šance dostal Kotásek. Poté hráli Orli oslabení, ale zvládli jej bez jakýchkoliv problémů a další dobrou příležitost měl po Tomisově střele ve čtvrté minutě Szajter, ale ten byl při svém pokusu o zakončení podražen. V následné přesilovce větší šance nepřišly. Orlová se znovu dočkala až v půlce první části, ale Kanaloš s Kotáskem gólové příležitosti nevyužili. Domácí měli nadále více ze hry, ale branku se z převahy vytěžit nepovedlo. Nejblíže k ní měl Pavel Michálek, který byl v posledních sekundách prvního dějství podražen při samostatném úniku a možnost na reparát dostal při trestném střílení, ale brankář Slovák se vymíchat nenechal. První třetina tedy skončila smírně 0:0.

Třetina druhá pokračovala v podobném duchu. Puk byl opět častěji na orlovských hokejkách a Bobři se horko těžko dostávali do útočného pásma. Přesto se však ruce zvedaly nahoru na jejich straně. Tomáš Stráněl našel Jiřího Slováka na druhé straně útočného pásma a ten z první trefil odkrytou klec. Byla to první přímá střela, která na brankáře Koláře za druhou třetinu a není divu, že se studený brankář po desíti minutách půstu nestihl proti ráně přesunout. Gól však Orly nezlomil a nadále na ledě dominovali. Bobři, kterým gól mírně zvedl sebevědomí, si ovšem vytvořili také velmi slibné šance a v posledních sekundách druhé části navíc hráli přesilovku pěti proti třem, takže se dá říct, že jednogólová ztráta po čtyřiceti minutách Orlům vyhovovala.

Ve třetí části bylo klíčové, že domácí zvládli zbylou půlminutu ve třech i následný čas ve čtyřech a mohli se vrhnout do útoku. Vyrovnání vzal do svých rukou Jiří Pavlát, ale u této branky nelze nezmínit zásluhu Jiřího Kanaloše, který vybojoval puk za brankou a mazanou přihrávkou Pavláta našel před odkrytou klecí. Druhá branka na sebe nenechala dlouho čekat a po sérii dorážek puk do branky došťouchal Vojtěch Klečka. No a aby radosti nebylo málo, tak ani ne minutu na to síť za Netoličkou přesnou ranou Ondřej Tatarčík. Z gólového příspěvku Orlové to však nebylo vše. Přišly ještě dvě trefy a každá z nich byla něčím kuriózní. Více hokejového umu však potřebovala paráda Marka Matějíčka! Ten předvedl nejen akci večera, ale troufám si říct, že šlo i jeden z nejhezčích gólů, které orlovský stadion viděl za poslední dva roky. Marek si ze Stráněla udělal kašpárka a prohodil mu puk parádní stahovačkou mezi nohama. Druhého obránce odmítl ramenem a rázem byl sám před brankářem Netoličkou, kterého roztáhl po čáře a puk bekhendem zasunul mezi jeho betony! Nelze, než za tuto nádheru Markovi vystřihnout poklonu!

Po této brance mohl Netolička kroutit hlavou nad Markovými dovednostmi, ale při dalším gólu si mohl krk ukroutit po vlastní chybě. Pavel Michálek pálil, ale kotouč se o jednoho z obránců zvedl do vzduchu. Netolička chtěl touš vyhlavičkovat do rohu, ale šeredně se spálil. Masku nevystrčil dostatečně vysoko a kotouč doplachtil pod horní tyč.

První utkání přineslo celou řadu dojmů, z nichž převládaly zejména ty pozitivní. Jak je však již zmíněno v úvodu, výsledky z přípravy nelze přeceňovat a kvalitu kádru prověří čas.

Hráči zápasu

Ačkoliv tým hrál dobře jako celek a není úplně fér vyzdvihovat jednotlivce, rozhodla se naše redakce vybrat trojici nejlepších Orlů zápasu. Nejde ani tak o ostřílená jména, jako spíš o mladíky, kteří oproti loňské sezóně příjemně překvapili.

Marek Matějíček

To, že Marek podal dobrý výkon není překvapením. Znovu předvedl velmi dynamický a rychlý hokej doplněný o obrovské nasazení, jak jsme u něj zvyklí, takže není třeba na jeho kvality nijak zvláště upozorňovat, ale po parádičce, kterou předvedl při svém gólu, nemohl mezi osobnostmi zápasu chybět.

Petr Mareček

Loňskou sezónu začínal v Baníku Karviná, ale záhy se poroučel do konkurenčního SK. Tam na poměry krajského přeboru předváděl velmi dobré výkony, ale dnes příjemně překvapil a svou hru posunul zase o level výše. Pokud na dnešní výkon naváže, mělo by se to brzo promítnout i do bodového konta a pro tým by byl jistě velmi platným.

Jiří Kanaloš

Orlovský odchovanec loni občasně do hry zasáhoval a rozhodně se neměl za co stydět. Dnes však byl vidět o mnoho více. Nejen, že první orlovský gól vznikl výhradně v jeho režii, ale sám se dostal do dobrých gólových příležitostí. Za dnešní zápas dáváme palec nahoru a přejeme hodně štěstí.