Poslední venkovní utkání Orlová nezvládla. Břeclav slaví záchranu

Petr Sobol, 19.02.2014 Orlovští hokejisté sehráli třetí zápas během pěti dnů. A na jejich výkonu to bylo pořádně znát. Orli na ledě Břeclavi zaostávali od první minuty, nažhavení domácí, kteří bojovali o ligovou záchranu, byli po celý zápas lepší a zaslouženě vyhráli 7:0. Tím odsoudili k baráži Valašské Meziříčí. Orlová zakončí sezonu sobotním zápasem s Novým Jičínem.

19.02.2014 od 18:00

HC Lvi Břeclav - HC Orlová 7:0 (-:-, -:-, -:-)

Branky a nahrávky: 3. Kučera (Haman), 11. Medřický (Kučera, Kovář), 18. Bolfík (Dora, Popolanský), 19. Zháňal (Novák), 28. Kučera (Haman), 43. Novák (Haman, Šaur), 58. Kučera (Buhaj). Rozhodčí: P.Humpolíček – T.Měkýš, M.Pospíšil. Vyloučení: 4:3, navíc Mráz (ORL) OT 10 minut. Využití: 0:0. Diváci: 85. Průběh utkání: 7:0.
Břeclav: Šurý – Dora (A), Šaur, Novák, Höss, Kovář, Nekoranec – Kučera, Bolfík (A), Buhaj, Zháňal, Haman (C), Popolanský, Medřický, Blaha, Bartoš, Hrbatý, Průdek.
Orlová: Iláš (od 18. Urbánek) – Hegegy, Szajter, Pavliš, Badžo, Blatoň, Studený, Grepl, Štefanka, Vydra (A), Galgonek, Plášek, Mráz, Hoďa, Voznica, Zientek, Sznapka.
Zápas začal pro náš tým zle. Orlová vyrobila už po půl minutě faul, oslabení sice ustála, ale ihned po jeho konci vyrazil Iláš střelu Radka Haman jen před sebe, kde stál připravený sniper Kristian Kučera a doklepl puk do sítě. Druhá branka Lvů přišla v 11. minutě a byla z kategorie šťastnějších. Kučera našel před brankou Patrika Medřického, tomu kotouč ujel, ale břeclavský útočník z otočky poslal kotouč po ledě přesně mezi betony sedícího orlovského brankáře. Iláš rozhodně neměl v Břeclavi svůj den, ze sedmnácti střel v první třetině pustil čtyři branky. I když třetímu gólu mohl jen těžko zabránit. Marek Dora tvrdě pálil od modré a Lukáš Bolfík tečoval puk mimo dosah gólmana. Uběhla však jen minuta, Jiří Novák poslal z pravého kruhu kolmici před branku, kde převzal kotouč Radek Zháňal a vymetl pavučiny v orlovské svatyni. To bylo na Iláše moc a přepustil místo kolegovi Urbánkovi.

Orlová do druhého dějství vletěla jako uragán a Šurý měl rázem plné ruce práce. Vše ale ve spolupráci s obranou a někdy i štěstím vyřešil. Tlak hostů utnula až další branka Lvů. To Radek Haman vyslal do úniku Kristiana Kučeru, ten si počkal na Urbánkův pohyb a zasunul mu kotouč mezi betony. Oba gólmani se pak až do druhé sirény střídali v předvádění pěkných zákroků, za svá záda už ale žádný puk nepustili.

To už ovšem neplatilo pro Urbánka na začátku třetí dvacetiminutovky. Orlová opět ubránila oslabení, ale v momentě, kdy vkročil potrestaný hráč na led, dostal ideální pas od Hamana obránce Jiří Novák, který si sjel nezvykle až mezi kruhy a pošesté rozjásal věrné fanoušky na tribuně. Břeclavané pak bez problémů přečkali dvě oslabení, aby na konci zápasu přidali Orlové na cestu další branku. V 57. minutě ještě sudí neuznal Kristianu Kučerovi po úniku technický gól, břeclavský střelec se však nedal a za půl minuty ho Buhaj vyslal do dalšího brejku, který už proměnil ve svůj třetí zářez v zápase. Lvi už se poté soustředili jen na to, aby ubránili třetí čisté konto gólmana Šurého v sezoně, což se podařilo.

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (Břeclav): „Už s Prostějovem jsme nehráli špatně. A podařil se nám vstup do zápasu. Na Orlové se trošku projevila únava z náročného programu, přece jen hráli zápas co dva dny. Bylo vidět, že toho mají plné zuby. A přesně toho jsme využili. I když nepřijeli s juniory, jak jsem čekal, po první třetině jsme tu jejich chuť do hry úplně utlumili. Do druhé třetiny se sice rozjezdili, ale jak dostali pátý gól, zápas byl náš. Měli jsme prostě větší motivaci uspět, než oni. Překvapilo mě, že naše kluky motivovalo Valašské Meziříčí, když věděli, že vedlo. To nás trošku nabudilo. Povedlo se nám nastřílet hezké góly. Nakonec to všechno dobře dopadlo a na poslední zápas do Vsetína pojedeme s čistou hlavou. Moc bych chtěl poděkovat fanklubu a věrným fanouškům, kteří za nám jezdili i ven a nás neopustil ani, když se nedařilo. Snad jsme jim alespoň dnes udělali radost. Z takové sezony se musíme jen poučit, to už nesmíme dopustit. Vypadá to, že sezona na příští rok bude vypadat o mnoho lépe než tato.“

Daniel Marosz (Orlová): „Věděli jsme, že poté, co jsme porazil Frýdek, jsme zachránění. Bylo těžší hráče motivovat. Přijeli jsme jen s pěti obránci a hráli i někteří útočníci, kteří déle netrénovali. Vyhrát jsme ovšem chtěli. Jenže nesedl nám vůbec začátek. Dostali jsme dva hloupé góly a bylo prakticky po zápase.“