Orli spalovali šance, nepříznivou sérii ale ukončili. Šternberk porazili 4:1

Petr Sobol, 31.10.2015 Tak konečně! Hokejisté Orlové zabrali a po třech porážkách v řadě zažili pocit vítězství. Na domácím ledě zdolali Šternberk, který načali gólem už v první minutě. Ještě před polovinou utkání se zdálo, že je zaděláno na kanonádu domácích, jenže pak se orlovský brankostroj zadrhl a výhra 10:1 z prvního kola se neopakovala. Orli sice spalovali šanci za šancí, ale i díky dvěma brankám Michala Zákuťanského vyhráli 4:1!

31.10.2015 od 17:00

HC Orlová - TJ HC Šternberk 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Grepl (Matějíček), 13. Zakuťanský (Dýrr), 25. Zakuťanský, 27. Mihal (Dýrr) – 33. Zíma (Valečko). Vyloučení: 3:4. Využití: bez využití. Diváci: 289 (158 platících, 71 školy a školky, 60 permanentky). Průběh utkání: 4:0, 4:1.
Orlová: Urbánek (Kolář) - Štefanka, Sznapka, Prokop, Kytka, Tomis, Zientek, Zamecznik, Vysloužil - Grepl, Pavlas, Matějíček, Voznica, Vidlák, D. Vaštík, Mihal, Dýrr, Zakuťanský, Pavlát, Hanzl, Lenomar
Šternberk: Birner (Holý) - Fekiač, Kuba, Valečko, Spurný, Horák, Jeřábek - Šerák, Koblih, Smětal, Dobrý, Drda, Zíma, Minařík

Orlům se na rozdíl od předchozích utkání povedl vstup do zápasu. Už po 42 sekundách Vít Grepl dorazil střelu Marka Matějíčka a Orli slavili poprvé. Vstup do utkání se vydařie i gólmanovi. Pokud jsme jak proti Rožnovu tak proti Uničovu oba brankáře vinili z nepřesvědčivých výkonů, pak se René Urbánek solidně zahřál, když už ve třetí minutě vychytal dvě gólovky soupeře. První lajna, která se postarala o úvodní branku měla v páté minutě znovu velice blízko ke gólu z dorážky, ale tentokrát si Birnar brankoviště dokázal pokrýt. Hned na to Davida Vaštíka od gólu dělilo jen deset centimetrů, o které to chtělo puk zvednou výše. Orli si však svou aktivitou vynutili přesilovku. Tu nevyužili, ale po jejím vypršení se sám před gólmanem ocitl Vaštík. Ani tentokrát neměl štěstí. Ačkoliv puk přijímal zády k brance, tak se dokázal elegantně vytočit, ale rozhozeného gólmana, jehož přesun je třeba také kvitovat, bohužel trefit. Pár sekund na to přišla další šance. Mihál našel u druhé tyče Zakuťanského, ale i tentokrát Birner čaroval. Opět ve velmi krátkém sledu přišla velká šance Matějíčka, ten však puk dostal trochu za tělo a z toho důvodu přízemní střelou trefil pouze tyč. Štěstí se však hostujícího gólmana nedrželo věčně a ve třinácté minutě jej střelou mezi betony z levé strany pokořil Michal Zakuťanský. Orli pokračovali v útočném snažení a další nebezpečnou střelu vyslal Štefanka poté, co Matějíček vystihl rozehrávku soupeře. V osmnácté minutě znovu dobře kombinovala první lajna, ale druhý gól nebyl Greplovi dopřán. Vidlák pak před odkrytou brankou hledal Voznicu. Těžko říct, jestli mu v zakončení více zabránil hostující obránce nebo vykloubený prst z minulého zápasu. Sedm sekund před vypršením první části ještě Urbánka vystrašil Dobrý, který z ničeho nic dostal puk do dobré pozice, ale ke štěstí našich barev jeho dělovka jen zaduněla o zadní mantinel.

Na úvod druhé části hráli Orli pět na tři a gól měl na holi Patrik Mihal. Toho Birner zázračně vychytal. Velkou šanci měl i Pavlas, ale Birner se opět přesunul. Přesilovku neproměnili, ale při hře čtyři na čtyři si druhou branku připsal Mihal Zakuťanský. Poté Patrik Mihál dostal puk před branku a navýšil už na 4:0. Blízko ke gólu měl i David Vaštík, který pálil hodně nebezpečně, ale opět mu nebylo přáno. Soupeř se poprvé prosadil ve třiatřicáté minutě, kdy Vidlák zablokoval střelu soupeře, ale dobrý úmysl bohužel dopadl přesně naopak. Puk se dostal před Aleše Zímu, na kterého zívala prázdná branka. V závěru druhé části Orli opět ostřelovali branku ze všech stran a mimořádně aktivní byla třetí lajna ve složení Dýrr, Mihal, Zakuťanský, ale další gól se vstřelit nepovedlo.

V prvních pěti minutách poslední části se René Urbánek musel předvést v tom nejlepším světle. Soupeř si totiž vytvořil několik jednoznačných šancí a jen díky našemu brankáři se podařilo zachovat tříbrankové vedení. Dále si Orli vytvořili spoustu šancí, z nichž největší měl Patrik Mihal. Po dobré kombinaci, ale druhý gól v tomto zápase nedal. Poté Birner propustil Greplovu střelu, ale přestože mu puk prošel mezi betony, tak šel o pár centimetrů mimo branku. Čtyři minuty před koncem Prokop v oslabení na levé straně vytáhl gólmana z branky, naznačil střelu a poté ještě poslal puk na druhou stranu Matějíčkovi. Na toho čekala odkrytá klec, ale nevyšlo mu zpracování. Poté chtěl ještě situaci zachránit kličkou do bekhendu, ale možná největší šance zápasu zůstala nevyužita. Dobrou příležitost měl i Dýrr, ale Birner přihrávku čekal a tak se proti němu přesunul včas. Další branka nepadla a zápas skončil stavem 4:1, který byl pro hosty vzhledem k počtu domácích šancí hodně milosrdný. Převážně se totiž hrálo na branku Šternberka, který měl světlejší pasáže pouze po šťastně vstřelené brance a v úvodu poslední třetiny. V těchto chvílích se Urbánek musel hodně činit, ale jinak měli Orli zápas pod kontrolou.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, trenér Orlové:Super tři body. Herní projev ale nebyl takový, jako si představovali, opět jsme neproměnili šance. Je až nepochopitelné, že místo prázdné branky trefíme gólmanovu hůl a podobně. Je třeba zapracovat také na obranné činnosti, v našem obranném pásmu totiž děláme pod tlakem obrovské chyby.