Z archivu Jana Zembinského, 1.díl: Sezóna 1997/98 část 1/3: Petr Nedvěd

Tomáš Salamon, 05.02.2013 Dříve jsme vám slíbili, že na webu zavedeme rubriku věnující se historii našeho klubu a zprostředkujeme vám tímto náhled do nádherných kronik kustoda a historika Jana Zembinského. Ten pro vás bude pravidelně vybírat zajímavé momenty a vy se budete moci kochat nažloutlými výstřižky z novin, které zvěčňují slavné okamžiky hráčů s orlem na prsou!

Jako první téma Jan Zembinský zvolil sezónu 1997/98, která byla pro náš klub velice úspěšná a zahráli jsme si v ní o postup do první ligy. Povídání o tomto ročníku jsme rozdělili do tří částí, které vám naservírujeme prostřednictvím jednotlivých článků. V tomto prvním díle si přečtete o tom, jak si Orlová vyšlápla na Nový Jičín včetně hvězdného Petra Nedvěda, který nám tématicky výborně zapadá do kontextu s nedělním soupeřem. V příštím díle zase pan Zembinský okomentuje černou kaňku v podobě údajně prodaného utkání s Karvinou. Závěrečný díl úvodní trilogie věnujeme samotné baráži o první ligu.

V sezóně 1997/98 byli našimi soupeři například Tábor, Kolín, Rosice nebo Hradec Králové. Trénoval nás tehdy Josef Ziemba a hrajícím asistentem byl Vítězslav Víteček. Šéfem oddílu byl otec našeho současného hráče Víťi Grepla, pan Vladimír Grepl. V tomto ročníku chodilo průměrně 2000 diváků a někdy i více. Třeba na Karvinou přišlo 3000 lidí, ale přejděme k hokejovému svátku v Novém Jičíně.





Rozhovor v Novojičínského Deníku

Petr Nedvěd tehdy v dobách své největší slávy patřil Pittsburghu Penguins a nedařilo se mu dohodnout se na nové smlouvě. Ne, že by o něj Tučňáci neměli zájem, právě naopak. Nabídli mu pětiletý kontrakt, jenže právě jeho délka se českému útočníkovi nezamlouvala a odmítal se na tak dlouhou dobu upsat (krásný kontrast v porovnání s dnešními dlouhodobými smlouvami). Rozhodl se vytrucovat si přijatelnější podmínky. A jelikož stále patřil Penguins, nemohl nastoupit v žádné profesionální soutěži. Proto jen trénoval na Spartě, ale shoda náhod jej zavála do Nového Jičína, kde se s vedením klubu dohodl na spolupráci v době jednání o jeho smlouvě a délka jeho působení ve druhé lize se odvíjela zápas od zápasu, ale i Orli měli to štěstí a mohli s ním změřit síly.



Soupisky týmů v daném utkání ze zápasového zpravodaje.

A nešlo jen o cennou zkušenost, Orlová totiž 23.11.1997 v Novém Jičíně zvítězila 4:7 a utkání přihlíželo 2500 diváků. „Oni kvůli Nedvěda přistavěli i další dřevěnou tribunu, kde se fandilo na stojáka,“ vzpomínal Jan Zembinský. „Byl to parádní zápas! Jurečka zlikvidoval 36 střel a Orlová vystřelila jenom jedenáctkrát a dala z toho sedm gólů. Kromě Martina Jurečky v brance odehrál vynikající zápas i Michal Dvořák, který dal hattrick“ dodal kustod a historik v jedné osobě. Kromě Michala Dvořáka se trefil i Petr Balajka a po jedné trefě si připsali Rostislav Gřegoř, David Šebek a současný trenér AZ Havířov Tomáš Potěšil.



Souhrn třináctého kola ročníku 1997/98 včetně tabulky




Nascanovaná fotka s podpisem ze sbírky Jana Zembinského. Petru Nedvědovi patří v jeho sešitu čestné místo hned vedle podepsané kartičky Dominika Haška(Tu můžete vidět v nascanovaných náhledech, které si stáhnete na konci tohoto článku.)



Podepsaná přední část zápasového zpravodaje i s poznámkami J. Zembinského.

Pokud si chcete staré novinové články přečíst a dělá vám problém drobné písmo vložených ukázek, můžete si stáhnout celé nascanované listy z kroniky v plném rozlišení. Stahovat můžete ZDE a po zadání hesla hcorlova.

Pokud se vám článek líbí a chcete se podělit o své vzpomínky, či zážitky, budeme rádi za reakce na klubovém facebooku.