AKTUALIZOVÁNO: Druhá liga zůstala dva góly daleko

Tomáš Salamon, 03.04.2016 Domácí kvalifikační zápas ukončil působení Orlů v letošní sezóně, nikoliv však v krajském přeboru. V první třetině na soupeře vlétli ve velkém stylu, ale bohužel nezužitkovali šance a soupeř vytěžil z minima maximum. Ve druhé je srazila oslabení, ve kterých dvakrát inkasovali a ve zbylém průběhu sice zápas vyrovnali, ale již nebyli schopni dostat se do dvougólového vedení, které by znamenalo prodloužení. Kluci dřeli, padali do střel i přihrávek, bojovali, ale skóre do potřebné podoby nedostali. Z postupu se tak raduje Velké Meziříčí.

03.04.2016 od 14:00

HC Orlová - HK Velké Meziříčí 3:3 (1:1,1:2,1:0)

Branky a nahrávky: 4. Zakuťanský (Pavlát), 40. Zakuťanský (Dýrr, Pavlát), 42. Lenomar (Kotásek) – 10. Krča (Pálka), 27. Dostál (Sobotka, Vlašín), 32. Křenek (Dostál, Sobotka). Rozhodčí: Kašík - Novotný, Šimčík. Vyloučení: 5:5, navíc Prokop (ORL 5+do konce) a proti hostům nařízeno TS. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 437 (388 platících + 49 školy a školky. Střely na branku: 36:20 (21:4, 7:9, 8:7) Průběh utkání: 1:0,1:3,3:3.
Orlová: Urbánek (Kolář) – Zientek, Dýrr, Kotásek, Tomis, Grepl, Štefanka, Divoký, Matějíček, Kytka, Zamecznik, Voznica, Vaštík, Pavlas, Zakuťanský, Pavlát, Lenomar, Prokop
Velké Meziříčí: Štourač (Svoboda) – Vlašín, Pálka, Ambrož, Burian, Kochánek, Vondráček, Křenek, Dostál, Sobotka, Krča, Bula, Pejchal, Střecha, Roupec, Kudláče, Maštera, Chlubna

Výchozí podmínky byly po prohře 6:4 ve Velkém Meziříčí jasné. Pokud Orli chtějí do druhé ligy, musí v základní hrací době zvítězit alespoň o tři branky. Popřípadě o dvě, aby si vynutili prodloužení a v něm rozhodli.

V úvodu utkání nebylo pochyb o tom, že jsou si toho vědomi a vzali to pořádně od podlahy. Od začátku zasypávali Jiřího Štourače v brance hostů střelami a gólman HHK se tak musel ohánět. Blízko gólu byl Matějíček, který trefil spojnici brankové konstrukce a dobré šance přicházely i nadále. Štourač chytal od velice sebevědomě, ale Orli na něj vytvářeli takový tlak, že nemohl odolávat věčně. Po čtyřech minutách hry Pavlát našel na středu útočného pásma Michala Zakuťanského a ten se trefil přesně. Další velké šance měli Prokop, Grepl nebo Štefanka, ale Štourač byl opravdu v dobré formě. Přesto, že se hrálo prakticky jen na jednu branku, gól padl i na druhé straně. Po špatném střídání našich hráčů se do úniku dostal Michal Krča a nerozchytaného Urbánka překonal. Naši ještě zkusili reklamovat u rozhodčího Krčovo sevření kotouče rukou, ale nebylo jim to nic platné. O to víc to mohlo naše barvy mrzet, že šlo o první přímé ohrožení orlovské klece v zápase a hned skončilo gólem.

I druhá polovina první části patřila našim hráčům. Svým tlakem si vynutili přesilovku pět na tři, ale bohužel ji nevyužili. Až v samotném závěru nepřesně zakončoval Grepl a Štourač následně vychytal pěknou střelu Petra Prokopa do protipohybu. Ačkoliv střelecky třetina dopadla 21:4 pro Orlovou, na góly se hrálo 1:1.

Dvě minuty po začátku druhé třetiny vylekal domácí diváky Lukáš Sobotka, který jel sám na branku. V poslední chvíli mu však puk sjel z čepele. Hned na to přišlo sporné vyloučení Štefanky a oslabení, které kluci zvládli bez větších problémů a mohli se znovu pustit do útoku. Tam jim byla odpískána přihrávka rukou, kterou se snažil reklamovat Tomis a za protesty dostal 2 minuty. Vyloučení muselo domácí hodně mrzet, jelikož po pár sekundách Urbánka střelou zápěstím z úhlu hladce překonal Lukáš Dostál. Situaci ještě zkomplikovalo další zbytečné vyloučení. Prokop neunesl verdikt sudího, který jej poslal na trestnou lavici za držení protihráče a za následné výlevy obdržel ještě pět minut plus do konce utkání. Orly tedy čekalo dohromady sedm minut v oslabení s tím, že prvních pět se nerušilo ani kdyby padl gól. A ten také padl. Orlům se sice dařilo dlouhou dobu držet soupeře v bezpečné vzdálenosti od Urbánka, ale jakmile dali hostům prostor, bylo zle. Po kombinaci se Sobotkou a Dostálem se z bezprostřední blízkosti prosadil David Křenek a hosté zase ukázali, jak jsou produktivní. Byla to totiž jejich první střela po třech a půl minutách přesilovky a hned šlo o trefu do černého. Další velká šance přišla v závěru dlouhého oslabení, kdy jel soupeř ve dvou proti jednomu, ale kapitán Krča ve vyložené šanci branku minul.

Při hře pět na pět si přečíslení dva na jednoho vyzkoušeli i domácí a Dýrr zakončoval mnohem lépe než Krča, jenže jej vychytal vynikající Štourač. Perfektní třetí lajna si ale krátce před koncem prostřední třetiny zpravila chuť a akce to byla parádní. Kluci předvedli nádhernou kombinaci skoro v extraligovém tempu a soupeř se mohl jen dívat. Pavlát parádně vyslal dopředu Dýrra, který si stáhl puk na bekhend, čímž oklamal obránce a okamžitě kotouč poslal na druhou stranu Michalu Zakuťanskému, který z první nekompromisně napálil puk do odkryté klece.

Třetí třetinu potřebovali Orli vyhrát o tři góly, aby se alespoň prodlužovalo, což byl těžký úkol, ale nikoliv nereálný. Ještě reálněji vypadal, když se povedlo rychle vyrovnat na 3:3. Jan Kotásek přebíral puk u levého mantinelu na hranici brankové čáry a okamžitě jej neuvěřitelnou přihrávkou skoro naslepo poslal ke vzdálenější tyči, kde číhal Kamil Lenomar, aby slízl smetánku a rozjásal orlovské publikum. Záhy přišla šikovná teč Voznici, která taky mohla klidně skončit v brance, ale hostující gólman zkrátka měl svůj den. Klíčová chvíle pro orlovský obrat mohla přijít, když byl Vít Grepl při svém samostatném úniku faulován a dostal možnost trestného střílení. V tu chvíli do konce základní hrací doby zbývalo patnáct minut a Orli by pak měli velkou šanci srovnat stav série. Orlovský odchovanec nezajel nájezd vůbec špatně, gólmana si rozhýbal a kličkou do forhendu jej chtěl překonat. Štourač s ním ale stihl couvat a i když si Víťa vytvořil volný prostor, do kterého střílel, brankář na poslední chvíli hrotem levé paže přizvedl puk nad horní tyč.

Zápas však pokračoval, ale kluci neskládali zbraně. Měli to ale stále těžší a těžší. Za normálních okolností, kdy by i soupeř za stavu 3:3 potřeboval vyvíjet útočnou snahu, by zřejmě zápas strhli ve svůj prospěch. Jenže s každou přibývající sekundou hrál vyrovnaný stav Meziříčí více a více do karet a stačilo mu pouze se omezit na obranu. Kluci dřeli, skákali do střel i přihrávek a snažili se úpornou hradbu prolomit. Občas se sice soupeři díky tomu otevřelo okýnko k útočnému výpadu, ale Urbánek vše zvládl a stále držel domácí naději. Orlovští diváci bojovnost ocenili mohutnou podporou, ale čas na obrat neúprosně ubýval. V závěru kluci zkusili hru v šesti a vytvořili si obrovské šance. Zakuťanskému vzal v posledních sekundách hattrick zřejmě boží zásah, protože branka před ním byla úplně prázdná a puk se jako zázrakem zastavil někde ve spleti hokejek zmatených obránců. Poté za Štouračem ještě zvonila tyč, ale tento gól by už stejně nic neřešil, protože zbývalo do konce pár sekund a bylo jasné, že postupuje Velké Meziříčí. Náš tým možná měl hokejově i fyzicky navrch, ale nebylo mu přáno v koncovce a nechal se srazit hloupými tresty. Přestože výkon rozhodčího nebyl nikterak přesvědčivý a emoce jsou v takto důležitém utkání pochopitelné, mohli je zkušení orlovští hráči udržet na uzdě. Oproti tomu soupeř hrál přesně to, co potřeboval, aby zužitkoval dvougólové vedení z prvního zápasu. Měl sice i pořádnou porci štěstí, ale to k hokeji patří a hráčům HHK tak patří zasloužená gratulace k postupu. Přejeme jim ve druhé lize hodně štěstí.