Orli se statečně rvali, tři body ale bere Šumperk

Petr Sobol, 12.09.2018 Orlová má za sebou premiéru ve druhé lize. Svěřenci Darka Stránského sice v zápase s favorizovaným Šumperkem brzy prohrávali o dva góly, nesložili ale zbraně a postupně se dostávali do hry. Ve druhé polovině zápasu to byli Orli, kdo byl aktivnější a kdo si vytvářel šance. Domácí v poslední třetině snížili na 2:4, dali tyčku, ale na víc už nedosáhli. Vzdorovali ale statečně a na konci si vysloužili zasloužený potlesk.

12.09.2018

HC Orlová - Draci Šumperk 2:5 (1:3, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Sladkovský (Brodek, Mrowiec), 49. Klíma (Moravčík, Hladil) – 4. Pokorný, 8. Plášek (Romančík, Vachutka), 19. Vorobjev (Králík, Gewiese), 27. Řezáč (Sedlák, Plášek), 56. Romančík (Vachutka, Plášek). Rozhodčí: Cabák - Vengřín, Bartoň.. Vyloučení: .5:5 Využití: 0:2. Diváci: 298. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5.
Orlová: Kubáň – Janiczek, Kropka, Hladil, Šendera, Štěpánek, Mrowiec – Ballner, Smrčka, Ferleťják, Sladkovský, Šmíd, Matějíček, Moravčík, Tvrdík, Kovařík, Brodek, Dang, Klíma.
Šumperk: Kristín – Řezáč, Sedlák, Drtil, Gewiese, Kužílek, M. Haloda, Habrman, Tolokonnikov - Plášek, Romančík, Vachutka - Králík, Pokorný, Vorobjov - Ostřanský, Antonov, Hroch - Šíp, Urban, Horký.
V úvodu zápasu byla na domácích hráčích vidět nervozita a soupeř toho dokázal využít. Už ve čtvrté minutě se ze šťastného gólu radoval Plášek a krátce na to zakončil pohlednou kombinaci Pokorný. „Pro 80 procent týmu to byl první zápas v této soutěži. Začátek podle toho vypadal,“ uznal kouč Darek Stránský.

V 15. minutě ale předvedl pěknou akci Brodek a Sladkovský dal první gól Orlů v nové sezoně. Domácí chtěli jít za vyrovnáním, ještě do přestávky ale vrátil Šumperku dvougólové vedení Vorobjev.

Také druhou třetinu začali lépe Draci, kteří si dokonce zahráli přesilovku pět na tři. Tu ještě nevyužili, v další početní převaze ale šikovně tečoval Řezáč a bylo to už 4:1. Orlovští se však nesložili a dál se snažili soupeře něčím překvapit. „Od druhé třetiny jsme se zvedli. Uklidnili jsme hru, už jsme naivně nenapadli a kluci do toho kromě pohybu dali i rozum ve hře dozadu,“ zhodnotil Stránský.

V dobré šanci byl Šmíd, Orli zahrozili v početní převaze a vytvořili si několik dalších nadějných příležitostí. Hostující gólman Kristín si s nimi ale, stejně jako s nečekaným odrazem puku od mantinelu, poradil.

Ve třetí třetině už to byla Orlová, kdo udával tempo hry. Znovu hrozil Šmíd, šanci měl Peslar, ale ujala se až krásná akce Klímy. V té době do konce chybělo něco přes deset minut. „Měli jsme dobrý pohyb a zdramatizovali jsme to. Škoda té chyby, která potom přišla, mohli jsme zkusit i power play,“ poukázal Stránský na 56. minutu, kdy definitivně rozhodl Romančík.

Ještě předtím nastřelil Sladkovský tyč a Kristín zneškodnil několik dalších nadějných pokusů. Orli se však za svůj výkon rozhodně nemusí stydět, na ledě nechali maximum a dřeli až do úplného konce. Po zápase byli po zásluze odměněni potleskem.

„Nechci, aby to znělo alibisticky, ale na to, že to byl první zápas tak mladého týmu, tak jsem v tom viděl prvky, na něž se dá navazovat,“ těší Stránského, který však ví, že je stále na čem pracovat. Dnes Orlové například vůbec nešly přesilové hry. „Bude to běh na dlouhou trať. V přípravě nám docela šly, ale dnes, možná i nervozitou, se vytratilo to, jak bychom je měli hrát. Chyběly tam prvky, které jsme nacvičovali,“ uzavřel.