Olejáři si snadno poradili s nováčkem

Tomáš Salamon, 08.09.2010 První kolo druhé hokejové ligy na orlovském stadioně skončilo jasnou výhrou domácích. HC PLUS OIL Orlová vstoupili do sezony nejen s novým názvem, ale také s řadou posil. Ty hrály důležitou roli a pomohly zdolat nováčka z Uherského Hradiště vysoko 6:1. Domácí se brzy dostali do vedení, na což ještě hosté zareagovali, ale už do první třetiny bylo jasné, kdo je na ledě pánem. Orlová vyhrála úvodní dějství 3:1, stejný počet branek ještě přidala. Dvakrát se trefili Škatula se Studeným a režirovali tak suverénní vstup Olejářů do sezony.

HC PLUS OIL Arena, 08.09.2010 od 18:00

HC Orlová - HC Uherské Hradiště 6:1 (3:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Studený, 11. Valchař (Grygar), 13. Studený (Blatoň, Hegegy), 38. Ivan (Kraft), 38. Škatula (Hegegy, Tomis), 60. Škatula (Tomis) - 11. Červenka. Rozhodčí: Jeřábek - Tuzial, Koliba. Vyloučení: 10:9. Využití: 1:0. Diváci: 400.
Orlová: Šafránek - Flašar, Ivan, Blatoň, Javín, Štefanka, Holuša, Sznapka, Valchař, Tomis, Galgonek, Samiec, Grygar, Kraft, Hegegy, Škatula, Studený, Urbánek
Uh. Hradiště: Oharek - Sladký, Heča, Krystýnek, Pšeja, Šimek, Matula, Stašek, Šudoma, Kotačka, Hovák, Andrýsek, Piluša, Klabačka, Mikeš, Kundera, Pochylý, Kanpíšek, Červenka, Kantusek, Schuster

Do úvodního utkání nastoupili Olejáři proti nováčkovi soutěže a na ledě to bylo znát. Soupeř se našim hráčům nedokázal vyrovnat rychlostí, souhrou ani hokejovým uměním. Už od začátku diktovali tempo hry domácí a hned ze startu donutili soupeře ke dvojitému vyloučení. Orli nejprve s přesilovkou nakládali rozpačitě, nicméně si po chvíli dokázali vytvořit tlak. Jeho výsledkem byla dorážka Václava Studeného a skóre se měnilo poprvé. Nadále na ledě kralovali domácí, ale hosté dokázali být také nebezpeční. Nejprve hrozil Kampišek a v čase 10:06 dokonce přišlo vyrovnání z hole Matina Červenky. Střídačka Hradiště najednou ožila v naději, že by přeci jen mohla s favority držet krok. Rychle jim však sestřelil úsměv z tváře Radim Valchař, který se krásně prosmýknul mezi dvěma hráči a přesnou ranou vrátil v čase 10:22 Plus Oilu vedení. Aby toho na hosty nebylo málo, za necelou minutu a půl udeřil znovu Studený a Orli vedli už o dvě branky. Hra pokračovala ve stejném duchu až do přestávky. Největší šanci měl Škatula, ale skóre už se neměnilo.

Kdo čekal na začátku druhé třetiny opět nápor domácích, musel si chvíli počkat. Orly v rozletu zbrzdila dvě rychlá vyloučení a téměř celé dvě minuty se bránili ve třech. Zvládli to bez větších problému a Hradišťané se zmohli jen na jeden nebezpečný závar, který s přehledem řešil Šafránek. Sudí Jeřábek byl k Orlům ve druhé třetině velmi štědrý, co se týče dvouminutových trestů. Během první poloviny jich rozdal hned pět, ale domácí vše zvládli. Svou možnost v přesilovce dostali ve třiatřicáté minutě, ale nevyužili ji. Branka přišla až v čase 37:21, kdy se po pěkné kombinaci prosadil Marek Ivan. Čekání na další gól už tak dlouhé nebylo. Uplynulo 33 vteřin a diváci zvedali ruce nad hlavu znovu. Tentokrát se po pravém křídle prořítil Petr Škatula a mezi betony propálil Oharka. Domácí byli při chuti a na ledě dominovali. Do přestávky už však navýšit nedokázali.

Skóre před třetí třetinou mluvilo jasně a nic na ledě nenasvědčovalo tomu, že by se měl stát zázrak. Soupeř na domácí prostě nestačil a Orlová si s Uherským Hradištěm hrála jako kočka s myší. Hráči si zkoušeli nejrůznější parádičky a bavili se kombinacemi. V úvodu třetiny diváky pobavila baseballová vložka Studeného, která jen těsně minula branku. O chvíli později se mohl radovat Holuša, který se sám zjevil před brankou hostí, ale Oharek se proti němu stihl přesunout. Třetinu opět rozkouskovala řada vyloučení a v sedmapadesáté minutě šli Orli znovu do tří. Ani přes početní nevýhodu neměli problém soupeře držet daleko od Šafránka. V jednom z úvodních článků jsme Vám představili Petra Škatulu jako ryzího střelce, což opět dokázal. Ani devatenácti vteřin před koncem nedokázal ukojit svůj hlad po gólech a propálil Oharka. Díky němu nezůstala třetí třetina bez gólového příspěvku.

Není pochyb o tom, že Olejáři svůj vstup do nového ročníku úspěšně zvládli, ale těžké zkoušky je teprve čekají. Už v sobotu sehrají zápas ve Valašském Meziříčí, který nám prozradí více o konkurenceschopnosti našeho týmu.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (Orlová): Po vyhraném zápase se vždy dobře hodnotí. Musím kluky pochválit, odvedli práci na sto procent. Útočníci pomáhali ve hře dozadu, beci byli fantastičtí. Od začátku jsme měli hru pod kontrolou a první zápas jsme dovedli k úspěšnému konci.

Petr Sakrajda (Uherské Hradiště): Bohužel se nám nepovedl vstup do zápasu. Do páté minuty jsme měli tři vyloučené hráče, skoro pět minut v kuse jsme hráli v oslabení. To si myslím, že Orlovou nakoplo. My jsme však nováčkem soutěže, bylo to pro nás něco nového. Orlová si vítězství rozhodně zasloužila, byli aktivnější, rychlejší, na ledě o sobě věděl. Navíc jsme dostali góly po našich čtyřech hrubkách. Samozřejmě mě to mrzí, těžko se mi to hodnotí, 6:1 je těžký výsledek, ale Orlová ho získala právem.


Autorem ohlasů trenérů je Petr Sobol