Nový Jičín udolán

Tomáš Salamon, 25.09.2010 V utkání šestého kola druhé ligy skupiny východ bylo jednoznačné, Kdo má na svých hokejkách vyšší kvalitu. Orli ji však nedokázali proměnit v branky a Jičín byl stále ve hře. Olejáři dokázali vstřelit v každé třetině jednu branku a dokráčeli si za pohodovým vítězstvím 3:0

Plus Oil Aréna, 25.09.2010 od 17:00

HC Orlová - HC Nový Jičín 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5´ Studený (Hegegy), 37´ Samiec (Grygar, Javín), 48´ Škatula (Studený, Blatoň). Rozhodčí: Kusý - Barteček, Řezáč. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 401.
Orlová: Šafránek (Gleich) - Flašar, Javín, Štefanka, Sznapka, Tomis, Samiec, Hegegy, Urbánek, Vnenk, Blatoň, Škatula, Studený, Valchař, Holuša, Grygar, Kraft, Ivan, Galgonek, Zetík
Nový Jičín: Šrámek (Kozák) - Toman, Andrýsek, Kabeláč, Pelikán, Vrdlovec, Koloničný, Skaloš, Horák, Hruška, Tomášek, Pavlačka, Macháček, Gebauer, Částečka, Křesťan, Gulda, Zedník, Chvostek

Do šestého kola nastupovali Orli odpočatí. V pátém kole je totiž zastihla pauza, zavedená novým systémem, která v každém kole připraví fanoušky jednoho klubu o sportovní zážitek. Orlová měla tu výhodu, že odpočívala po prohraném zápase a měla tak dost času zapomenout na nezdar v Přerově.

Nový Jičín ještě letos venku nevyhrál a jak jeho trenéři, tak hráči dobře věděli, že pokud to budou chtít změnit v Orlové, budou s tím mít hodně práce. Soupeř přijel s jasně nalajnovanou taktikou a té se houževnatě držel. Do útoku se příliš netlačil. Spíš byly k vidění časté pokusy o brejky. Nejednou se za našimi obránci pokoušel na modré někdo schovat, ale dlouhé pasy na tyto výletníky Orli stíhali pokrývat. Od začátku bylo znát, kdo bude mít více ze hry a většinu času se zápas odehrával v obranném pásmu Nového Jičína. V páté minutě Hegegymu na útočné modré utekl puk, kterého se ihned zmocnil soupeř a řítil se v nebezpečném přečíslení. Šafránek si však se vším poradil a Hegegy svou chybu napravil dlouhým pasem na volného Václava Studeného. Ten se dvěma rychlými kroky zbavil svého strážce a v úniku vystřihl Kozákovi ukázkovou kličku do forhendu. Po obdržené brance se soupeř začal více pouštět do útoku, ale po chvíli se hra plynule vrátila zpět ke svému původnímu obrazu. I přes několik slibných střeleckých pokusů na obou stranách se skóre neměnilo a těsný stav vydržel až do přestávky.

Ve druhém dějství se hosté neupustili od svého modelu, což příliš šancí nepřineslo a Nový Jičín se zarputilou hrou držel stále při životě. To ovšem neznamená, že se diváci nudili. Jméno domácího brankáře se rozléhalo halou v jednatřicáté minutě. To když Pavlačkova rána před brankou změnila směr a puk proskotačil až na brankovou čáru, Dušan stihl kotouč skrýt do lapačky těsně před dorážejícím hráčem. Během tohoto chumlu si Pavlačka k hokejovému řemeslu ještě stihl přibrat divadlo a sehrál krátkou scénku, která však pobavila pouze diváky. Sudí Kusý mu dal dvouminutovým trestem jasně najevo, že tento typ humoru není jeho šálkem kávy. V přesilovce domácích dostal možnost vyniknout hostující gólman Tomáš Kozák. Nejvíc to v ochozech zahučelo, když nebezpečně pálil Štefanka. Blesková lapačka Kozáka však gólové oslavy zatrhla. Ty přišly až v sedmatřicáté minutě a Kozák by se musel rozčtvrtit, aby tomu zabránil. Domácí využili trestuhodné střídání Jičína a Miroslav Javín dlouhým pasem nastartoval na modré Petra Grygara. Toho v tandemu doplnil David Samiec a k vidění byla situace, která se v dnešním hokeji objevuje velmi vzácně. V žádné trenérské příručce nenaleznete, jak správně sehrát herní variantu dva na nikoho. Brankář je v této chvíli jen bezbranná oběť a i když se Kozák natahoval, seč mohl, David Samiec mířil do prázdné branky. V závěru třetiny měli hosté ještě možnost korigovat v přesilovce, ale Olejáři si vše pohlídali a stav 2:0 vydržel až do poslední dvacetiminutovky.

Poslední část mohla pro hosty skončit tragicky. Škatula s Hegegym uháněli dva na jednoho. První jmenovaný vzal zodpovědnost na sebe, ale Kozák jeho střelu chytil. Následný protiútok hostí zastavil Miroslav Javín nedovoleně, ale hosté početní převahu promrhali. Nový Jičín se pak na chvíli usadil v útočném pásmu, ale branka z toho nebyla. Přišla na druhé straně a byla to taková nádhera, že i trenér hostí vystřihl orlovským hráčům při svém pozápasovém hodnocení poklonu. Blatoň za brankou vybojoval puk, předal jej Studenému a ten napříč pásmem poslal svou nabídku

Petru Škatulovi

. Bylo až neuvěřitelné s jakou razancí a s jakou přesností Petr napálil puk příklepem z první do branky. Jeho rána byla absolutně nechytatelná a Kozák zaslouží obdiv jen za to, že ještě stihl reagovat na její směr. Zbytek zápasu se pak hra přelévala z jedné strany na druhou a obra brankáři měli o zábavu postaráno. Ani jeden z týmů už však nikam nespěchal a utkání se dohrálo v klidném tempu. Konečný stav odpovídal předvedené hře obou týmů a také výkonu brankářů, kteří byli právem vyhlášení nejlepšími muži utkání.

Ohlasy po utkání

Petr Kneblík, HC Nový Jičín:
Jeli jsme tady s tím, že budeme brzdit soupeřův elán, protože Orlová je opravdu hodně nabitá. Samozřejmě nejen těmi jmény, ale ti hráči i hodně umí. Čekal jsem, že na nás vletí ještě víc, ale drželi jsme se a první dvě branky jsme jim v podstatě my darovali. Bylo to po našich strašných taktických hrubkách. U první branky jsme měli brejkovou situaci, špatně jsme ji využili a soupeř dal z protiútoku gól. U té druhé branky bylo celé střídání totálně špatně, kdy nám jeli dva soupeři sami na branku. Ten třetí gól Orlové byl opravdu pěkný. My máme problém se střelbou. Odešli nám čtyři hráči, kteří v loňské sezoně dali dohromady padesát gólů a to je znát. Nemáme vyhraněného střelce. Venku je to ještě horší. Tam hrajeme dobrá utkání, ale ve chvíli, kdy se má zápas lámat uděláme chybu a všechno je obráceně.

Aleš Flašar, HC Plus Oil Orlová:
Myslím si, že Jičín nás chtěl uspat. Hráli na vlastní půli kluziště a vyloženě čekali na nějaký ten brejk nebo přesilovku. Já jsem se jen bál, aby nevstřelili nějakou náhodou branku. Protože jsem byl přesvědčen, že pokud bude zápas pokračovat v tomto stylu, tak nás Jičín nemůže porazit. Takže jsem rád, že jsme neinkasovali a v poklidném tempu se zápas dohrál až do vítězného konce.