Tři využité přesilovky zajistily Olejářům důležitou výhru

Petr Sobol, 13.10.2010 Orlová - Souboj čtvrtého celku tabulky s třetím skončil lépe pro domácí Olejáře. Ti si tak v duelu s Prostějovem spravili chuť a po dvou porážkách opět naplno bodovali. Utkání provázel velký počet hostujících trestů, což se také ukázalo jako hlavní faktor celého utkání. Ač Jestřábi vstřelili první branku, domácí zbraně nesložili a třemi využitými přesilovými hrami duel otočili. Hostům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře. Olejáři, za zády se skvělým Šafránkem, už výhru 3:2 uhájili a slaví tři body.

13.10.2010 od 18:00

HC Orlová - HK Jestřábi Prostějov 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Ivan (Flašar), 31. Holuša (Javín), 49. Studený (Ivan) - 19. Šimo (Žajgla), 37. Meidl (Šebek D.). Rozhodčí: Smeták - Vengřín, Záviský. Vyloučení: 3:10, navíc Studený (ORL) a Duba (PRO) 10 min OT. Využití: 3:0 . Diváci: 501. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Orlová: Šafránek - Samiec, Grygar, Golab, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Kraft, Vnenk, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Sznapka, Hegegy, Novák
Prostějov: Slovák - Paška, Jedlička, Peštuka, Halouska, Finkes, Doseděl, Kolibar, Tomiga, Stejskal, Duba, Zachar, Žajgla, Šimo, Čuřík, Šebek P., Meidl, Šebek D., Kryl, Bartošek, Matoušek

Jedním z šlágrů středečního kola druhé hokejové ligy byl bezesporu duel Orlové s Prostějovem. Souboj dvou dravců – Orlů a Jestřábů – nabídl dramatickou podívanou až do samého konce. Ten byl nakonec šťastnější pro domácí, i když do utkání lépe vstoupil soupeř. Oba celky se mohly spolehnout na své gólmany, jak Šafránek, tak Slovák podali výborné výkony. Hlavním momentem se staly přesilové hry. Jestřábi byli na trestné lavici hned desetkrát, čehož Olejáři třikrát dokázali využít. Domácí celek hrát disciplinovaněji a nakonec si také došel pro tři body.

Ihned po úvodním vhazování se do šance dostával Studený, ale na Slováka si nepřišel. Na další zajímavější momenty před brankami se však muselo počkat. Jestřábi začali hodně nedisciplinovaně a už v páté minutě pykali za třetí trest. S dvojnásobnou početní převahou ale Orlová nenaložila vůbec dobře a kromě nebezpečné dorážky Štefankova pokusu Ivanem, který trefil jen boční síť, si šance nevytvořila. A tak šanci hrát početní výhodu dostali hosté. Ti si však o nic lépe nevedli a ještě si museli dávat pozor na Škatulu, který se málem dostal po samostatné akci až k nebezpečnému zakončení. A tak se na první velkou šanci muselo čekat do poloviny první třetiny.

Z trestné lavice naskočil Mikšan, který si počínal velmi důrazně, před brankou hledal Valchaře, ale ten zasáhl jen koncem hole a branku o centimetry minul. A tak mohli trestat hosté. Z ničeho nic se před Šafránkem zjevil kanonýr David Šebek, ale orlovský gólman se vyznamenal. A podobná situace se opakovala o pár minut později. Akorát místo Davida zakončoval Šebek Patrik. I nyní byl však Šafránek úspěšnější. Když už se pomalu diváci chystali na občerstvení, začalo se na ledě konečně něco dít. Dvě minuty před koncem se dostal mezi kruhy Michal Žajgla, který šikovnou kličkou a střelou zpoza obránce otevřel skóre. Hra se v závěru dějství přiostřila a domácí dostali další výhodu přesilové hry, kterou už nepohrdli. Flašar našel u pravé tyče číhajícího Marka Ivana, který je v takových situacích neomylný a srovnal.

Hosté si však nedali říct a i do druhého dějství vstupovali v početní nevýhodě. Jestřábi však úvodní tlak přečkali a byli to oni, kdo začal hrozit. Z pozice mezi kruhy pálil Paška, ale Šafránek, stejně jako při podobném pokuse Halousky Orlovou podržel. Krátký byl na pokus Stejskala, jehož gól však pro jasné postavení útočníků v brankovišti neplatil. Tato situace však jakoby oba celky nastartovala a začal festival šancí.

Nejprve si Valchař dvakrát vylámal zuby na Slovákovi, aby z protiútoku vytáhl své umění Šafránek proti Šimovi. Ten si domácího gólmana už položil na led, ale ani tak jej nepřekonal. A málem platilo heslo nedáš – dostaneš. Samiec však Ivanovy nahrávky nevyužil a o centimetry minul. Po této akci si diváci na chvíli mohli vydechnout, ne však na dlouho. Prostějov hrál opět nedisciplinovaně, dostal se do tří a Orlová využila svou druhou přesilovku. Grygar nabil na modré Javínovi, ten napřáhl a s pomocí teče Michala Holuši se v polovině utkání Olejáři ujali vedení.

Čtyři minuty před koncem druhého dějství se do šance dostával hostující kapitán Duba. Jeho akci však zastavil hvizd sudích, což Duba úmyslně přeslechl a odjel si odpykávat osobní desetiminutový trest. I bez něj však Jestřábům povedlo srovnat. Hra se začala přiostřovat, Olejářům se nepovedla rozehrávka, Šafránek ještě první šance uhasil, ale na pokus Michala Šima už byl krátký. V samém závěru mohl hostům vrátit vedení Meidl, ale ten byl jakoby zaskočen, v jaké pozici se zjevil a Šafránek jej vychytal.

Do třetího dějství tak celky vstupovaly za stavu 2:2. Oba týmy věděly, že kdo dá gól, hodně si otevře cestu ke třem bodům. A tuto cestu aktivněji začali domácí. Slovák měl velké štěstí při střele Mikšana, následně skvěle vychytal Ivanův blafák. Ještě ve větší šanci se ocitl Holuša, na kterého čekala volná branka a ležící gólman. Ani z této akce však branka nepadla. Orlová byla lepší, ale musela myslet i na zadní vrátka. Za nimi stál spolehlivý Šafránek.

Rozhodující moment utkání přišel dvanáct minut před koncem. Aktivní Studený se snažil prosadit, ale byl atakován Paškou, který tak odjel na trestnou lavici. Václav Studený však na ledě zůstal, počíhal si u levé tyče na Ivanův pas, který si ve vzduchu zpracoval a Slováka přehodil. Šanci na srovnání měl ještě Patrik Šebek, ale Šafránkova lapačka byla na svém místě. Hostům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře. Jestřábi sice Orly zatlačili, ale výraznější šanci si nevytvořili a Plus Oil Arénu opouštějí s prázdnou. Naopak domácí si oddechli, po dvou prohrách zase naplno bodovali.

Ohlasy po utkání

Radomír Grimm, asistent trenéra HC Plus Oil Orlová: Průběh utkání byl vyrovnaný. Věděli jsme, že Prostějov má letos fazonu a perfektní mančaft. To u nás na ledě potvrdili. Z těch týmů, se kterými jsme hráli, to byl suverénně nejlepší tým. Pro nás je to vítězství o to cennější, protože jsme potřebovali přerušit černou sérii po dvou porážkách. Klukům jsme za dobrý výkon poděkovali a kromě první třetiny jsme předvedli dobrou hru. Štěstí se přiklonilo k nám. Máme tři body a jsme za to šťastní. Musím kluky pochválit, protože, jak říkám, suverénně nejlepší letošní soupeř.

Trenér LHK Jestřábi Prostějov Petr Zachar se k utkání odmítl vyjádřit.