Havířov v derby vyloupil orlovský stadion

Petr Sobol, 28.10.2010 Orlová - Dlouho očekávané derby mezi Orlovou a Havířovem je už minulostí. V úžasné atmosféře se na ledě Plus Oil Arény odehrál belký boj. A i když průběh utkání tomu příliš nenapovídal, Olejáři nakonec museli zkousnout těžký debakl. Hráči AZ, hnáni úžasnými fanoušky, využili každého menšího zaváhání a za doprovodu vítězných světlic oslavili výhru 5:1.

Plus Oil Aréna, 28.10.2010 od 18:00

HC Orlová - AZ Havířov 2010 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 45. Kraft (Flašar, Ivan) - 13. Vydra, 23. Balčík (Lhotský, Pavlas), 24. Sztefek (Machálek), 47. Stránský (Potočný, Sztefek), 58. Lhotský (Krisl, Stránský) . Rozhodčí: Škrobák - Adamec, Hanzlík . . Vyloučení: 12:12 + Vnenk(ORL) 10 minut OT + Ivan(ORL) 5 + trest ve hře + Potočný(HAV) 5 + do konce. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2250.
Orlová: Šafránek (od 24. min Gleich) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Vnenk, Sznapka, Novák
Havířov: Vrba - Prokop, Zientek, Krisl, Machálek, Balčík, Vydra, Jurčík, Maruna, Klimša, Najdek, Stránský, Sztefek, Potočný, Lhotský, Říčka, Pavlas, Toman

Domácí Olejáři nastupovali do derby s vědomím, že se v případě výhry mohou dostat do čela tabulky. Před jednadvacátou hodinou večerní se však z druhé pozice dívají na lídra ze Šumperku hráči Havířova. Ti až nečekaně vysoko vyloupili Plus Oil Arénu a domů si vezou tři důležité body. V zápase padlo celkem šest branek. Bohužel pro domácí a k velké slávě pro hosty se hned o pět z nich podělili střelci Havířova.

V Orlové se hrálo derby, jak má být. K vidění byla úžasná atmosféra, o kterou se staralo bez mála 2300 diváků. Velká část jich fandila hostujícímu AZ, který svými hlasivkami dovedla k vysoké výhře. Nebyla nouze ani o tvrdé souboje, bojovalo se o každý centimetr na ledě. K tomu patřila také řada vylučovaných hráčů a v závěru také potyčky mezi oběma stranami. Do té největší se pustil Marek Ivan, který ihned po buly vyzval na souboj Martina Potočného a pořádně mu naložil. Zároveň však dostal trest ve hře a minimálně v příštím zápase si nezahraje.

Orlovští příznivci měli možnost poprvé na vlastní oči sledovat v akci Davida Moravce, ještě loni hráče AZ. Ten se také v úvodu postaral o velký rozruch a pořádně vystrašil Adama Vrbu. Jak se později ukázalo, ten se stal hlavním soupeřem Olejářů, kteří si s osmadvacetiletým gólmanem nevěděli rady. Zároveň je však nutno dodat, že hostující hráči také příliš nehrozili a že konečný výsledek je pro domácí možná až příliš krutý vzhledem k tomu, co se na ledě dělo. Domácí měli často navrch, byli aktivnější, avšak ne efektivnější.

V úvodu se zapotil jen Vrba. Moravec, Valchař, ani další si na něj však nepřišli. Na druhé straně si vysloužil Šafránek potlesk za efektivní semafor. V šesté minutě už se málem domácí stadion radoval, ale Mikšan, ani Moravec puk do branky dotlačit nedokázali, i když Vrbova svatyně k tomu přímo vzývala. Škatulův slalom mezi beky zase zastavilo vyloučení, což bylo častým jevem nejen prvního dějství, ale také celého zápasu. Olejáři s početními výhodami však nenakládali době. Naopak, v početní výhodě přišel o puk na útočné modré čáře z lavičky naskakující Škatula a bylo zle. Na Šafránka se řítili tří hráči, Karel Vydra však nikomu z nich puk nepůjčil a přesnou střelou otevřel skóre.

Brzy mohl odpovědět Studený, ale Vrba vytáhl další krásný zákrok. S havířovským gólmanem si domácí kanonii nevěděli rady. Když se v závěru třetiny neprosadili Ivan ani Valchař, odjížděli do kabin s vedením hosté. Ti vstoupili do druhé dějství v početní převaze, kterou však nezužitkovali a zdálo se, že Orlová bude mít na ledě převahu stejně tak, jako tomu bylo v prvním dějství. Pro Flašarovy svěřence však přišla pořádně studená sprcha.

Havířov udeřil opět z rychlého protiútoku. Kombinaci Lhotského s Martinem Balčíkem se nešťastně pro domácí srazil do vlastní klece obránce, který se svou hokejkou snažil zabránit přihrávce, nakonec ale poslal puk za Šafránkova záda. Ve velmi početné a hlučné části havířovského publika vypukla obrovská euforie. Fanoušci ještě pořádně ani nestihli oslavit druhou branku a už se radovali potřetí. Šafránka o minutu a půl později z otočky překvapil Michal Sztefek, který vyhnal orlovskou jedničku z branky a domácího kouče přinutil vzít si oddechový čas. Chvíli po něm všem v hledišti pořádně zatrnulo. Na ledě zůstal po tvrdém, avšak nepochopitelně nepotrestaném zákroku, ležet Petr Škatula, kterému zapadnul jazyk. Nebyla to příjemná podívaná a spoluhráčům dlouho trvalo, než mladého útočníka dostali k sobě a poté do kabin.

Dvě rychlé branky a Škatulovo zranění s domácí psychikou zamávaly. A náhradní brankář Michal Gleich musel ukázat, že i on dokáže svůj tým podržet. Vytáhl se především při samostatném úniku Lhotského, kterého vychytal. Dobře si poradil také s ostatními pokusy. Úniky hostí ale stále přibývaly a Orlová se nemohla ke kontaktní brance dostat. I když puk a převaha ze hry byla na hokejkách domácích častěji, Havířov vstupoval do třetího dějství s vedením 3:0.

Orlová ale nesložila zbraně a začala aktivně. Výsledkem bylo krvavé zranění Grygara a následný trest Prokopa, díky čemuž hráli domácí podruhé v zápase dvojnásobnou přesilovou hru. Mikšan i Vnenk před sebou měli téměř prázdnou klec, ale domácím střelcům dnes nebylo přáno. Když už byli hráči AZ ve čtyřech, dostal se po přistrčení Flašara k puku Daniel Kraft a z otočky hostujícího gólmana už překonal. To nalilo krev do žil také domácímu publiku, které vycítilo možnost a hnalo domácí borce ke srovnání. O dvě minuty později už ale byli slyšet zase jen hostující fanoušci. Ty rozjásal bývalý hráč Orlové Vít Stránský, který využil krásné přihrávky Potočného a už pro něj nebylo problém poslat puk do poloodkryté branky. Po této trefě už bylo všem jasno, že o vítězi není pochyb.

Po celý zápas skvěle fandící hostující příznivci oslavovali vedení a vychutnávali si konec utkání. Jiná situace byla u domácích borců na ledě. Havířovským hráčům se povedlo vyprovokovat nic nevzdávajícího Vnenka, který si chtěl vyřizovat účty. Nervy na uzdě neudržel ani Marek Ivan, který se ihned po buly pustil do, ještě v loňské sezoně orlovského kapitána, Martina Potočného. Oba předvedli pravou hokejovou bitku, ze které vzešel jako vítěz domácí hráč, který Potočnému pořádně naložil a sklidil potlesk na otevřené scéně. I tyto momenty k derby patří a stejně tak, jako parádní kulisa a mnoho branek pomáhají jeho prestiži.

Hostující příznivce ještě tři minuty před koncem rozjásal Luděk Lhotský, který tak dal definitivní podobu konečnému skóre 5:1. To je pro orlovské hráče určitě kruté, po velkou část zápasu měli domácí navrch a havířovské hráče k většímu tlaku nepouštěli. Hokej se však hraje na góly, těch dali borci z AZ pět a za doprovodu oslavných světlic vystřídali Olejáře na druhém místě tabulky.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér HC Plus Oil Orlová: Hrálo se vyhrocené derby. Myslím si, že jsme prohráli svými vlastními chybami, dostali jsme tři hloupé branky. Dnes jsme prostě neproměnili, co se dalo. Ale to se stává, je to sport, určitě z toho neděláme žádnou tragédii. Co mě však zarazilo, byl rozhodčím přehlédnutý likvidační zákrok na Škatulu. V NHL za to hráči dostávají několikazápasový trest. Upozorňovali ho na to i čároví sudí, ale hlavní tvrdil, že nic neviděl. Jinak to ale bylo hezké derby se skvělou diváckou kulisou.

Jan Daneček, trenér AZ HAvířov: Překvapili jsme mužstvo, které je nabité skvělými hráči, na druhou ligu možná až moc. Podle mne mu chybějí klasičtí nosiči vody a ve druhé lize je právě takových nosičů, srdcařů a obětavců potřeba.Pokryli jsme všechny soupeřovy přesilovky a to rozhodlo. Jasně, kdyby nám Orlová dala hned ze startu tři góly v přesilovkách, neřekli jsme ani popel. I tak soupeř ukázal svou sílu, je to velice kvalitní protivník, který určitě bude sahat po první lize. O to víc nás výhra může těšit.


Autorem hostujících ohlasů je Martin Ruščin z Karvinského Deníku.