Olejáři v Šumperku padli - druhá porážka 1:5 v řadě

Petr Sobol, 31.10.2010 Olejáři jeli na led vedoucího Šumperka s porážkou v derby v zádech, ale rozhodně ne se složenými zbraněmi. Orlové se však plány začaly bortit už v první třetině, kdy si Draci vytvořili dvougólový náskok. Do druhého dějství už podruhé v řadě naskočil Michal Gleich, který si výrazně řekl o šanci v dalších zápasech. Hostům se povedlo snížit, ale na více neměli. Když už se dostali k šanci, vyhořeli na skvělém Štůralovi nebo na brankové konstrukci, naopak dobře hrající Šumperk své vedení ještě navýšil a připravil tak Olejářům druhou prohru 1:5 v řadě.

Tyršův Stadion Šumperk, 31.10.2010 od 17:00

Draci Šumperk - HC Orlová 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Sedlák (Ambruz, Hulva), 18. Novosad (Fischer), 32. Sedlák (Ambruz), 51. Skoumal (Novotný, Fischer), 58. Novosad - 21. Flašar (Holuša). Rozhodčí: Chlaň - Potůček, Tasch. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2119. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.
Šumperk: Štůrala - Holík, Novotný, Sedlák, Ondráček, Tesařík, T. Drtil - Novosad, Meluzín (od 34. Skoumal), Fischer - Ambruz, Hulva, Brunec - Haas, Matějka, Červenka.
Orlová: Šafránek (od 21. Gleich) - Sznapka, Javín, Štefanka, Flašar, Vnenk, Samiec, Urbánek – Grygar, Moravec, Valchař – Mičulka, Holuša, Mikšan – Kraft, Blatoň, Studený.

Jedno z nejlepších druholigových utkání letošní sezóny bylo k vidění v Šumperku. Možná i díky tomu, že čestné a úvodní bully duelu vhodila stříbrná medailistka z mistrovství světa v basketbale Ivana Večeřová. Výtečná návštěva více než 2100 diváků pak sledovala strhující zápas, který skončil pro hosty možná až příliš krutým výsledkem.

Orlová do zápasu nevstoupila špatně a již po deseti vteřinách směřoval přihrávku do útočného pásma Moravec a Štůrala si hned po 15 vteřinách připsal dva první ostré zákroky v utkání. Na druhé straně mohl před prázdnou brankou zakončovat Fischer, v defenzivní práci však osvědčil zkušenosti Mikšan, který domácímu štírkovi zablokoval hůl.

Dvě obrovské šance si připsal Tomáš Brunec. Poprvé před prázdnou brankou přestřelil, poté dostal přihrávku za obranu, v tváří v tvář Šafránkovi však neuspěl. V osmé minutě měl další šanci na holi Červenka, po Haasově přihrávce ale neuspěl, poté ani z otočky nedal. Vysloužil si však faul Sznapky, avšak rostoucí tlak domácích se v přesilovce rozplynul a hosté poměrně v poklidu nevýhodu hráče v poli uhráli bez následků.

V jedenácté minutě však již gól padl. Nejprve Holík našel krásnou přihrávkou Meluzína, bekhendem sice dostal kotouč skrze Šafránka, puk se ale svezl kousek vedle levé tyčky orlovské branky. Na konci téže minuty se již skóre měnilo. Z druhé vlny sjíždějící Sedlák si klepl o přihrávku a Martin Ambruz adresoval kotouč přesně. Sedlák trefil nad levý beton povyjetého Šafránka a Draci vedli.

Ve 14. minutě mohl srovnat Mikšan, jenže před Štůralou minul. Na druhé straně dostal hezkou přihrávku za obranu Brunec, i ve své třetí velké šanci však neuspěl. Těsně bráněn trefil pouze tyč. V 17. minutě parádní hokejové podívané pálil opět Mikšan, znovu se vytáhl připravený Štůrala, který pak vykryl i dorážky soupeře. A následně se dočkali domácí.

Novosad projel kolem hrazení za brankou Šafránka, vyměnil si kotouč s Fischerem a pak šťastně nahodil puk na záda orlovského brankáře. Puk se dokutálel do sítě a Draci vedli 2:0. Hosté se snažili sice do konce třetiny snížit, ale pečlivá domácí obrana je blíž k Štůralovi nepustila.

Úvod druhé třetiny nezačal pro domácí nejlépe. Michal Holuša vyhrál bully a Flašar si s kotoučem na holi najel ke středu kluziště, načež od modré poslal technickou střelou kotouč za Štůralova záda. Po hříchu to byl pro hosty poslední gól v zápase, i když měli i v dalším průběhu velké šance.

Šumperk mohl rychle na snížení odpovědět, Červenkovu nabídku na teč Haas usměrnil mimo tyče. To již stál v brance hostů Gleich, který dlouho držel orlovské šance ve svých rukavicích. Olejáři navíc mohli těžit z vyloučení Sedláka, jenže Draci v čele s Haasem a Červenkou nepustili hosty skoro minutu k puku, nakonec domácí oslabení ukončilo provinění hostů, kteří hráli v šesti.

Ve 28. minutě dostal od Tesaříka kotouč mezi beky Haas, jenže v koncovce mu neposedný puk odskočil z hole a hosté si oddechli. Orlovští naopak mohli srovnat, jenže Moravec nedokázal v přesilovce tečovat kotouč mezi tyče. A tak udeřili potřetí Draci. Tomáš Sedlák se ocitl ve správný čas na správném místě a odražený kotouč poslal nekompromisně do sítě.

Gleichovo kouzlo bylo odčarováno a Draci se vrhli na steč. Hostující gólman musel v následných minutách pokrýt velkou Haasovu šanci, který svým důrazem vybojoval ihned po prohraném bully zase kotouč na hůl a z mezikruží provětral Gleichovy betony. Do konce třetiny ještě nebezpečně pálili Červenka s Bruncem, oba ale orlovský brankář vychytal. Na druhé straně Štůrala čelil několika pokusům s jistotou, v obraně mu výborně vypomohli jeho spoluhráči.

Úvod třetí třetiny poznamenal nešťastný odraz kotouče, který trefil obránce Tomáše Drtila do krku. Ten ale nakonec naskočil zase do hry, ačkoliv první momenty po zásahu nevypadaly zrovna optimisticky. Úvod třetí třetiny vyšel lépe hostům, ti se snažili aktivně procházet do útoku, avšak Štůrala potvrzoval jistotu.

Skóre se mohlo měnit až ve 47. minutě, kdy Ondráček těsně minul během přesilové hry orlovskou klec. O chvíli později se snažil své střelecké trápení ukončit Adam Červenka, Gleich však vytasil další zákrok. A úspěchem hostujícího gólmana skončil i další střelecký pokus Červenky.

Při vyloučení Samiece měl hattrick na holi Sedlák, jenže nedal, stejně dopadl i aktivní Červenka, který spálil další šanci. Draci se tak dočkali až v čase 50:14. Novotného ránu tečoval Skoumal, aby tentýž hráč pak bekhendem poslal kotouč do sítě. Pro Skoumala to byl jeho premiérový gól v kariéře v seniorských soutěžích.

Domácí se definitivně uklidnili, hosté naopak zkusili několik pokusů o návrat do zápasu. Hlavně Štefankova bomba si říkala po gólu, jenže Štůrala bleskově vykopl beton a připsal si jeden z klíčových zákroků zápasu. Obdobně na domácím brankáři vyhořel i Holuša a vzápětí Kraft nedotáhl do cíle svou kličku.

V 57. minutě napálil Javín břevno Štůralovy klece, z protiútoku domácí definitivně pečetili. O osamocený kotouč vyhozený z obranného pásma šumperského mužstva svedl v bruslařském souboji proti sobě Michala Gleicha a Zdeňka Novosada. Gleich pak sice dojel kotouč jako první, jenže vzápětí namazal přímo na čepel Novosadovy hole. Ten tísněn Štefankou sice z první netrefil, poté si ale kotouč dojel a po objetí orlovské branky pohodlně zasunul kotouč do sítě.

V posledních vteřinách hráli hosté ještě dvojnásobnou početní výhodu, při které chtěli aspoň korigovat stav. Jenže Mikšanova bomba stejně jako před pár minutami ta Javínova trefila jen břevno a tím také zápas skončil.

Draci opět doma vyhráli a za aplausu ochozů si vychutnali úspěšné zakončení prvních zápasů sezóny. Hosté naopak podruhé v řadě prohráli 1:5 a v tabulce zůstávají čtvrtí. Liga pokračuje ve středu 3. listopadu, kdy jsou na pořadu první zápasy odvet.

Ohlasy po utkání

Radek Kučera, Salith Šumperk: Odehráli jsme dobrý zápas, hodně nám pomohlo, že jsme dali dva góly v první třetině. Roman Meluzín má problémy se zády, tak jsme tam pro jistotu nasadili Michala Skoumala, osvědčilo se to.
Aleš Flašar, HC Plus Oil Orlová: Výsledek je pro nás krutý. Bohužel nedáváme góly, pokud za dva zápasy vstřelíme jednu branku, tak je to málo. Dušana Šafránka jsem střídal, protože tam pustil hodně nešťastný gól. Bohužel někteří hráči neodvádějí to, co bych si od nich představoval. Máme natolik silný kádr, že i přes absenci několika hráčů bychom tady měli hrát důstojnou roli.