Po dlouhém trápení nakonec bodová "povinnost" splněna

Tomáš Salamon, 10.12.2010 Hokejsité do zápasu s Břeclaví vstupovali jako favorité a tak také i začali. Po pěti minutách vedli, ale o své vedení záhy přišli dvěma trefami hostí v rozmezí minuty. Do přestávky zabojovali a těsně před sirénou obrátili vedení na svou stranu. Břeclav se ovšem nevzdávala a na začátku třetí třetiny vedla 3:5. Až zde se Orli rozjeli, nasázeli čtyři branky v řadě a zvítězili 7:5

10.12.2010 od 18:00

HC Orlová - HC Lvi Břeclav 7:5 (3:2, 0:2, 4:1)

Branky a nahrávky: 6. Galgonek (Blatoň), 18. Štefanka (Ivan), 20. Flašar (Mikšan, Ivan), 43. Samiec (Holuša, Galvas), 49. Luka (Ivan, Valchař), 50. Samiec (Holuša, Galgonek), 60. Ivan (Grygar, Valchař) - 15. Kurial, 16. Hrůza (Zháňal), 22. Vozdecký, 24. Kurial (Nedvěd), 43. Matuš (Svoboda). Rozhodčí: Smeták - Fiala, Mikler. Vyloučení: 3:5 + Hrůza(BRE) 10 minut OT nesportovní chování + hostující trenér 5 + do konce za nesportovní chování. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Průběh utkání: 1:0,1:2,3:2,3:5,7:5.
Orlová: Šafránek(Gleich) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Sznapka, Urbánek, Holuša, Galgonek, Vnenk, Luka, Galvas, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín
Břeclav: Chvátal(Žůrek) - Dora, Vozdecký, Svoboda, Špaček, Škápik, Nedvěd, Novák J., Hrůza, Matouš, Grmela, Konečný, Novák E., Bolfík, Kurial, Zháňal, Gabriška

Už od samotného úvodu byla atmosféra na orlovském stadionu zvláštní. Páteční termín si vybral svou daň a do ochozů dorazilo pouhých 350 diváků. Domácí hráče jakoby naplnila stejná prázdnota, která byla k vidění v tribunách. Již od začátku jim puk přeskakoval, přihrávky nešly tam, kde měly a čím dál častěji mezi nimi docházelo k nedorozumění. První hrubka přišla už ve třetí minutě, kdy Šafránek čelil prvnímu samostatnému úniku, ale zvládl jej s přehledem. Chvátal si první práci odbyl až po čtyřech minutách hry, kdy ho zaměstnali Štefanka a poté Luka. Hned druhou pracovní nabídku však odmítl. Obrovskou práci za brankou odvedl David Samiec. Volného puku se ujal Blatoň, který před brankou našel úplně volného Michala Galgonka a ten měl dost času na to si puk připravit a poslat jej přesně do horního růžku. Přestože ani po této brance se na Orlovské hokejky nevrátila jistota, měli více šancí. Žádná z nich bohužel neskončila gólem a Břeclav dostala prostor ke zdramatizování zápasu. V patnácté minutě se vhazovalo před Šafránkem a hosté se ihned po buly natlačili na branku. Po jednom z odrazů se k puku dostal Jan Kurial a jeho dorážka našla místo v brance. O minutu později bylo domácím ještě hůř. Štěpán Hrůza vystihl rozehrávku a sám před Šafránkem nezaváhal. Takový průběh nikdo nečekal a nelíbil se jak fanouškům, tak samotným hráčům, kteří se ihned vrhli do útoku, aby nepříznivý stav napravili. Hned po vhazování se Marek Ivan dostal do šance a vynutil si faul. V následné přesilovce se musel hodně činit hostující brankář Chvátal, který se stejně jako před lety Šafránek probojoval i do reprezentačního týmu pro Univerziádu. Na střelu Filipa Štefanky však nestačil a puk mu prošel mezi betony. Do konce třetiny drželi opratě domácí, ale přes Chvátala se nemohli prosadit. Hostující brankář přesto musel sedm vteřin před sirénou kapitulovat ještě jednou. David Mikšan poslal přesnou přihrávku na Flašara, kterého Lvi nedokázali pohlídat a Patrik trefil přesně.

Pokud se ke konci první části začala hra domácích obracet k lepšímu, tak v úvodu druhé periody se na jejich hole opět začala lepit smůla. Po minutě a půl hry Břeclav přenesla hru za naší branku a když se zdálo, že obránci situaci zvládli, puk nepříjemně poskočil a dostal se na modrou k Vozdeckému, který trefil přesně. O dvě minuty později se Orlová dopustila zakázaného uvolnění a hned po buly Šafránka zaskočil Kurial, který poslal hosty do vedení. V jednatřicáté minutě udělali Orli další hrubku, kdy obránci úplně propadli a jeden z hostí uháněl na Šafránka sám. Naštěstí pro domácí jej stihl dojet Luka, který si bohužel musel pomoct faulem. Domácí diváci trnuli, aby rozhodčí nezkřížil ruce nad hlavou, což by znamenalo trestné střílení, ale nakonec z toho byly jen dvě minuty. Břeclav svou přesilovku nesehrála vůbec dobře. Daleko větší problémy s ní Orli měli při vyrovnaném počtu sil na ledě, a tak se skóre neměnilo. Ale i jednobrankové vedení hostům vyhovovalo a dělali všechno proto, aby si jej uhlídali do poslední části. Snažili se hru co nejvíce rozkouskovat a Orly uspat. Poslední tři minuty se spíše snažili trhnout rekord v počtu zakázaných uvolnění, než hrát hokej, ale tato taktika se vyplatila a do třetí třetiny šli s náskokem.

Úvod druhé třetiny přinesl hodně nepřesností, jedna akce však klapla s přesností na milimetr. Nádherný pas poslal Svoboda a nastartoval Matuše do úniku. Stejně přesná byla i jeho střela, která přesně našla místo v horním růžku branky a Břeclav vedla o dva góly. Hra Orlů do této doby nijak nenasvědčovala tomu, že by měl přijít zvrat a přestože bylo ještě dost času, většina lidí tušila, že Břeclav má našlápnuto k bodovému zisku. O pár vteřin později bylo ovšem vše jinak. David Samiec není hráč velkého vzrůstu, ale obrovského hokejového srdce. Nyní, při velké marodce a povinnostech Davida Moravce v ČT, dostal více prostoru a byl to právě on, kdo snížil na 4:5. Zrovna tato branka se stala klíčovou pro herní pohodu Orlové. Po ní jako úderem blesku na led naskočil nám známý tým, který soupeře dusil v jeho pásmu. Obrovské šance měli v průběhu necelé minuty Holuša, Galgonek a Grygar, ale vyrovnání nepřišlo. Pokračoval jen tlak, který v sedmačtyřicáté minutě pramenil v přesilovou hru. Ta pro hosty znamenala peklo. Vnenk a Grygar své pokusy neproměnili, ale Vladimír Luka byl neomylný. Jeho nechytatelná bomba z první po Ivanově přihrávce napříč pásmem, byla pro mnohé nejpohlednější brankou zápasu. Hned poté domácí bohužel zase nepohlídali vlastní modrou a Šafránek musel hasit další samostatný únik. Nebýt jeho byla by branka Davida Samiece v padesáté minutě pouze vyrovnávací. Takhle poslala hosty do vedení, a jak se později ukázalo, byla i vítěznou. Domácí měli stále více ze hry, velkou šanci neproměnil Marek Ivan, ale s přibývajícím časem více vyčkávali a hráli na jistotu. Dvě minuty před koncem si trenér Nohel vzal oddychový čas a poslal na led šest hráčů. Jeho svěřenci se pak dopustili offsidu a Chvátal musel zpět do branky. Hned po buly se domácí vrhli do pásma a sedmou branku Orlové vsítil Marek Ivan. V tu chvíli bylo jasné, že Břeclav body nepřiveze. Na mladých hráčích, kteří sice bojovali, se nakonec projevila menší fyzická připravenost a poté, co se Orlová rozjela i menší kvalita, a tak z Orlové odjeli poraženi.

Ohlasy po utkání

Pavel Nohel, trenér HC Břeclav: Zvrat v utkání přišel, když jsme dostali hrozně rychlý gól na 5:4 a také nechápu, za co byl vyloučen Štěpán Hrůza! Já teďka trochu odbočím, ať si na mě stěžuje, kdo chce, ale s panem rozhodčím Smetákem máme natolik špatné zkušenosti, že i kdybychom tady hráli ještě 2x lépe než dneska, tak bychom tady nevyhráli. My jsme měli jednu přesilovku a 7 vyloučených. Ve druhé třetině dokonce řekne PANU IVANOVI, ať se uklidní, jinak ho bude muset vyloučit. Co to je za povel ku*va? Jinak máme mladé kluky, dneska jsme přijeli skoro s dorostem, takže jsme spokojeni, ale jak říkám – velká stížnost na rozhodčího Smetáka!

Aleš Flašar, trenér HC Orlová: Dnešní zápas byl dobrý snad jen v tom, že jsme vyhráli. První dvě třetiny to byla opravdu mizérie, to se musím divákům omluvit, to bylo strašné. Ale myslím si, že od té doby co jsme dostali pátý gól, to byl zase ten náš mančaft a výsledek je ten, že jsme vyhráli. Říkám, ať se na nás diváci nezlobí. Bylo to takový…ne, že bychom k zápasu špatně přistoupili, ale bylo to mužstvo takové utlumené. Břeclav hrála takový uspávací hokej a zdálo se mi, jako by tomu kluci podlehli a trochu do toho, zdálo se mi, laxněji nastoupili, ale závěr zvládli a to je pro nás nyní nejdůležitější.