Orli tentokrát na Jestřáby nestačili

Tomáš Salamon, 08.12.2010 Jestřábi se v tabulce uhnízdili jen jednu příčku pod Orly, ale přesto jeli naši hráči na soupeřův led jako favorité. V úvodu zápasu si dokázali vytvořit několik šancí, ale byl to Prostějov, kdo v páté minutě otevřel skóre. Ve druhé třetině soupeř přidal další dvě branky a do poslední části Olejáři šli s tříbrankovou ztrátou. Do třetí třetiny šli s odhodláním zápas otočit, ale hned v úvodu opět inkasovali a bylo po nadějích. Luka s Valchařem sice snížili na 4:2, ale již bylo pozdě. V závěru to naši hráči zkoušeli v šesti, ale soupeř si jen do prázdné branky pojistil vítězství.

08.12.2010 od 18:00

HK Jestřábi Prostějov - HC Orlová 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 5. Peštuka (Duba, Šimo), 29. Šebek D. (Čuřík, Šimo), 32. Šebek D. (Šebek P., Šimo), 41. Meidl (Paška, Čuřík), 60. Šebek P. (Zachar) - 46. Luka (Mikšan, Ivan), 55. Valchař (Moravec, Grygar). Rozhodčí: Volf - Poláček, Velinský. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.
Prostějov: Slovák (Švach) - Paška, Halouska, Staněk, Doseděl, Peštuka, Kolibár, Jedlička - Šimo, Duba, Šebek D., Žajgla, Čuřík, Meidl, Zachar, Šebek P., Coufal, Bartošek, Kryl, Stráněl
Orlová: Gleich (Šafránek) - Samiec, Grygar, Mikšan, Blatoň, Urbánek, Holuša, Galgonek, Moravec, Galvas, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka, Hegegy
Po několika nepřesných rozehrách a následných zakázaných uvolnění se Jestřábi probojovali do útoku a hned se mohli radovat, když s přispěním šťastných odrazů se Peštukovo nahození dostalo až za záda Gleicha v brance Orlové.

Hosty brzce inkasovaná branka nikterak nerozhodila a jali se dobývat pásmo červenobílých. Srovnat se ovšem nepodařilo Lukovi v osmé ani Ivanovi v osmnácté minutě. Oba měli velmi dobrou příležitost ke změně nepříznivého skóre, v prvním případě ovšem perfektně zasáhl prostějovský gólman Slovák a podruhé scházela přesnější muška.

Ovšem i na druhé straně bylo do konce úvodní části veselo, po závaru před brankou Slováka se vydali do protiútoku Prostějovští, Meidl příhrou do volného prostoru vybídl své spoluhráče k zakončení, ti byli ovšem rozestavěni na špatných pozicích.

Hlavní arbitr zápasu nasadil poněkud benevolentní posuzování zákroků a prvním vyloučeným se tedy stal až v 22. minutě orlovský Mikšan. Domácí hokejisté početní výhodu však nesehráli dobře a Gleicha nijak neohrozili.

Úspěchu se Jestřábi dočkali o několik minut později a radost to byla dvojnásobná. V obou případech byl strůjcem gejzíru pozitivních prostějovských emocí David Šebek, kterému se naskytla šance po přisunutí puku od Čuříka a střelou do horního růžku zvýšil na 2:0.

Hráči Orlové se nestačili vzpamatovat a David Šebek jim zamotal hlavu ještě víc, když si pohrál se všemi přítomnými na ledě včetně Gleicha, kterému blafákem zasunul touš opět za záda.

Třetí úspěšná akce Jestřábů neznamenala nejen třígólové vedení, ale i změnu v brankovišti Orlové, Gleicha od 33. minuty nahradil mezi třemi tyčemi Šafránek. Zbytek druhé dvacetiminutovky již žádnou důležitou akci nepřinesl, a hráči se tak do kabin rozešli za značně příznivějšího stavu pro domácí.

Jestřábům se v úvodu závěrečné části povedl husarský kousek, když všechny naděje hostů oslabil Radek Meidl, ten ve 41. minutě tečoval střelu Pašky a rozvlnil síť orlovské branky počtvrté.

Velký náskok a pocit prakticky již rozhodnutého zápasu Jestřáby lehce ukolébal, čehož využil Vladimír Luka. Šikovný kanonýr si vybruslil z rohu a nechytatelnou střelou připravil Slováka o čisté konto. Známé pravidlo o tom, že když nedáš, tak dostaneš, se potvrdilo i v tomto utkání.

Pět minut před koncem Čuříkův útok naprosto rozebral hostující obranu, ale forvardi Prostějova v tu dobu mysleli spíše na krásu než na účel a svoji šanci zcela prováhali. Na rozdíl dvou branek se pak následně podařilo snížit ztrátu Orlové Radimu Valchařovi, domácí se tak museli chytit za nos.

Slezanům se však více zápas zdramatizovat už nepodařilo, naopak vteřinu před koncem inkasovali z hole Patrika Šebka, který skóre upravil na konečných 5:2.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (trenér HC Plus Oil Orlová): Co mám k utkání říct, dostali jsme lekci z produktivity a utkání jsme si prohráli sami. V tomto směru není co řešit. Každopádně si myslím, že nevyhrálo lepší mužstvo, ale šťastnější. Domácí hráli chytře a my nevyužili nic. Já mohu jen pogratulovat soupeři k vítězství.

Petr Zachar (trenér LHK Jestřábi Prostějov): Se třemi body jsem určitě spokojen, ale kdo utkání viděl, musí uznat, že v obraně jsme opět dělali chyby. Zároveň byly opět vidět nehorázné problémy v zakončení. Ale proti týmu, se kterým soupeříme o šestku, jsou tři body super, zároveň si však musíme přiznat, že stále je co zlepšovat.