Poslední body roku zůstávají v Orlové

Petr Sobol, 22.12.2010 Orlová - V posledním zápase roku 2010 hostili Olejáři v derby Frýdek – Místek. Vzhledem k postavení v tabulce se mělo jednat o jasnou záležitost, hostující však především v první polovině zápasu prokázali dobrou formu z posledních zápasů. A byli to oni, kdo se dostal do vedení. Orlová však ve druhé části vstřelila čtyři branky a hnána opět vynikajícím brankářem Žídkem si došla pro zasloužené tři body. K těm Olejáře nasměroval především vynikající výkon první lajny ve složení Moravec, Luka, Mikšan, když prvně dva jmenovaní si připsali shodně po dvou brankách. Stejně jako Holuša, který v závěru upravil skóre na konečných 7:2.

Plus Oil Aréna, 22.12.2010 od 18:00

HC Orlová - HC Frýdek Místek 7:2 (0:1, 4:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 26. Luka (Javín, Vnenk), 28. Moravec (Luka, Mikšan), 29. Valchař (Ivan, Galvas), 33. Moravec (Mikšan), 43. Luka (Moravec, Mikšan), 56. Holuša (Škatula, Hegegy), 58. Holuša (Galgonek) - 19. Pavlík (Hruzík), 31. Kopáč (Kolařík, Rozum). Rozhodčí: Dědek - Koliba, Šimčík. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. Diváci: 500. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 7:2.
Orlová: Žídek - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Hegegy, Galvas, Samiec, Sznapka
Frýdek-Místek: Laníček - Rozum, Mintěl, Langer, Pavlík, Kolouch, Řehák, Matzke, Kotásek, Krutil, Slovák, Kudláček, Hruzík, Gajda, Sluštík O., Sluštík J., Kolařík, K

Středeční derby bylo plné očekávání. Olejáři o víkendu sice vysoko přejeli Uničov, nyní je ale čekal Frýdek – Místek, který v posledních duelech hraje velmi dobře. To za začátku potvrzoval také na ledě Plus Oil Arény. Olejáři se ale postupně dostávali do hry, kterou rázem plně kontrolovali. Krásně se sledovaly akce první orlovské formace, která se stala rozhodujícím tahounem Flašarova celku. Výborný výkon však podali všichni hráči, kteří otočili nepříznivý stav z 0:1 a zaslouženě si došli pro letošní poslední body.

Ještě, než zápas začal, vedení orlovského hokeje poděkovalo Martinu Mintělovi a Janu Kotáskovi, kteří toho v Orlové hodně zažili. V domácí brance i dnes dostal přednost gólman orlovské juniorky Stanislav Žídek, který předvedl další výborné zákroky. Byl to ale hostující brankář Michal Laníček, který si připsal první zákrok. Se střelou od mantinelu, kterou vyslal Mikšan, však problém neměl. Stejně jako Žídek při pokusu Koloucha. V prvním dějství se hrálo dlouho bez větších šancí. Olejáři si sice v úvodu vytvořili mírný tlak, postupně se ale hra začala srovnávat a třetina nakonec patřila hostům.

První větší šanci si vytvořil Rozum, který ve Frýdku - Místku hostuje z Orlové. Dostal až příliš prostoru, ale svou akci do konce nedotáhl. Šanci tak dostala Orlová, která se dostala do početní výhody. Po pěkné kombinaci pálil Vnenk, puk byl několikrát tečovaný, ale Laníček měl beton tam, kde potřeboval. Domácí navíc ztratili puk, akci hostí museli zastavit a počet sil na ledě se srovnal. Následně se sice po šťastném odrazu dostal do šance Ivan, ale puk mu sjel z hole. Týmy se jakoby v šancích střídaly a tak byla řada na hostech.

Žídek ale i na ledě vykouzlil další skvělý zákrok a vysloužil si zasloužené ovace. A další šance byla zase domácích. Javín si vzal puk, projel celé kluziště, přes Moravce putoval puk k Mikšanovi, jehož střelu Laníček vyrazil před sebe. Na správném místě stál Luka, který mířil do poloprázdné klece, ve které však byla i hokejka jednoho z obránců. Na druhé straně si další chvíli slávy odbyl Žídek, který nejprve skvěle vyřešil závar před svou brankou, aby vytasil i beton proti téměř gólové dělovce Krutila.

Když pak ale rozvlnil Studený jen boční síť, byl i orlovský gólman krátký. Z protiútoku našel Hruzík u tyče číhajícího Filipa Pavlíka, kterému ve skórování nezabránil ani skok domácího gólmana. Odpovědět mohl Holuša, který byl v podobné pozici, ale netrefil puk a tak se do kabin odjíždělo za hostujícího vedení. V úvodu prostřední třetiny mohl srovnat Ivan, ale Laníček jeho velkou šanci zneškodnil. V důrazu pokračoval Valchař, ale i tento závar hostující obrana zvládla. Ve druhém dějství na ledě přibyla nejen tvrdost a důraz, ale také se roztrhl brankový pytel. A to zejména z orlovské strany.

Orlovské paradoxně nastartoval hostující Rozum. Ten svým faulem poslal hosty do tří a přišel trest. Po sérii nahrávek si na přihrávku najel Vladimír Luka, napřáhl a doslova propálil Laníčkovy betony. A dvě minuty nato už Olejáři vedli. Po podobné kombinaci nyní Luka našel u tyče číhajícího Davida Moravce, který rovněž tvrdou střelou otočil skóre. Orlová se ale nezastavila a o necelou minutu později rozjásala domácí stadion potřetí. V dobré pozici pálil Galvas, Laníček sice zasáhl, ale puk neudržel. Do klece se jej snažil dostat Ivan, nakonec se v závaru nejlépe zorientoval Radim Valchař a zvyšoval na 3:1. Tím to ale nekončilo.

Orlovská lavička byla potrestána za hru v šesti. A to doslova. Přesilovou hru rychle využil Jan Kopáč, který našel skulinku mezi Židkovými betony, mezi kterými puk pomalu doputoval do orlovské klece. Orli, kteří tak ožili a během tří minut otočili zápas, zase dostali mírný úder. Když pak do branky nedorazil puk Holuša, mohlo být zase srovnáno. Před Žídkem byl osamocený Rozum, ale orlovský gólman vytáhl další skvělý zákrok a ramenem puk vyrazil nad svou svatyni. A jak se říká, nedáš, dostaneš. Z protiútoku našel Mikšan Davida Moravce, který svou druhou brankou opět vrátil Orlové dvoubrankové vedení. A jak se ukázalo, tato branka byla také rozhodující.

V závěru třetiny měli hosté ještě nějaké šance na zvrat, ale Žídek byl oporou na svém místě. A jen, co Olejáři přečkali oslabení, v úvodu třetí třetiny udeřili znovu. A opět u toho byla výborně hrající první formace. Moravec vystihl špatného střídání, poslal puk na Vladimíra Luku, který měl před sebou prázdné kluziště a Laníčka. A Luka se v podobných situacích nemýlí. Frýdek – Místek byl na kolenou. A mohlo pro něj být hůř. Do gólové šance se dostával Grygar, ale byl faulován a sám se tak postavil k trestnému střílení. Blafák mu však nevyšel, puk mu sjel po holi a ke střele se tak ani nedostal. V podobné situaci byl v zápětí Škatula, který zkoušel blafák na druhou stranu, ani on však úspěšný nebyl. Už to vypadalo, že se zápas poklidně dohraje a na ledě se nic vážnějšího nestane. Poslední pětiminutovka však toto tvrzení vyvrátila.

Hosté už se do útoku netlačili. A když ano, zasáhl Žídek. Na druhé straně se ale Olejáři rozhodli, že si ještě zastřílejí. Proti Galgonkovi stála tyčka, několikrát dobře zasáhl Laníček. Možná by byl přesný i při střele Škatuly, to by do ní však nesměl svou hůl vložit Michal Holuša. A o dvě minuty se stejný hráč radoval znovu. Dostal se na levé straně do úniku a puk poslal do hostující branky posedmé. Michal Holuša tak za doprovodu prskavek a fandění domácích příznivců ukončil domácí kanonádu a také vsítil poslední branku Olejářů v roce 2010.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (HC Plus Oil Orlová): Jsem spokojený, vyhráli jsme. Před zápasem jsme sice měli obavy, soupeř se držel se na vítězné vlně, vyhrál v Hodoníně, rozdrtil Přerov, i tady hrál velice dobře, ale rozhodl rychlý obrat ve druhé třetině. Od druhé třetiny jsme začali předvádět dobrý hokej, konečně nám naše šance začaly i padat. První třetina nebyla moc hezká, ale tak to v hokeji prostě je. Potom jsme hru zredukovali na tři lajny, což bylo vidět. Frýdek jsme pak už jasně přejeli.

Michal Piskoř, trenér HCFM: Rozhodla druhá třetina. My jsme začali dobře, měli jsme pár šancí a vedli jsme po první třetině 1:0. Jak říkám, rozhodla druhá třetina, kde jsme dostali tři rychlé branky a to už si takový zkušený mančaft, jako je Orlová, pohlídá. Škoda jen toho závěru, kdy jsme zbytečně dostali dva góly. Jinak blahopřeju Orlové k vítězství, které si zasloužila.