Snový úvod třetí třetiny rozhodl. Olejáři porazili Zubry

Petr Sobol, 12.01.2011 Orlová - Ještě před úvodním buly třetí třetiny to vypadalo, že se orlovským útočníkům snad i bude zdát o Radku Tihlářovi, gólmanovi Přerova. Na něm ztroskotalo mnoho šancí domácích a i proto vedli Zubři po dvou třetinách 2:1. Do poslední části ale kouč Flašar vyměnil Samiece a Studeného, což se ukázalo jako klíčový krok. Orlová během čtyř minut třikrát skórovala, otočila skóre ve svůj prospěch a nakonec si došla pro zaslouženou výhru 5:2.

12.01.2011 od 18:00

HC Orlová - HC ZUBR Přerov 5:2 (0:2, 1:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 21. Mikšan (Moravec), 44. Luka (Mikšan, Moravec), 44. Studený (Hegegy), 45. Samiec (Holuša), Valchař (Samiec, Javín) - 16. Sedlák (Kundrátek), 20. Kočara (Osina). Rozhodčí: Kusý - Tuzial, Řezáč. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 450. Průběh utkání: 0:2, 5:2.
Orlová: Šafránek - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Hegegy, Golab, Samiec, Sznapka
Přerov: Tihlář - Pala, Faltýnek, Ferenc, Osina, Vlček, Novajovský, Pirek, Sklenář, Kolář, Sprušíl, Bitrich, Kočara, Hanák, Kotásek, Sedlák, Palička, Kundrátek, Kocan, Vaněk

Nadstavbová část vypukla v Orlové očekávaným duelem Orlové s Přerovem. Favoritem byli domácí, ale Zubři dlouho tahali za delší konec. Pomáhal jim k tomu především skvělý gólman Tihlář, na něhož si Moravec a spol. dlouho nemohli přijít. V úvodu třetího dějství však jeho kouzlo vyluštili a nakonec si Olejáři došli pro zaslouženou výhru.

První dějství ani tak nebylo soubojem Orlové a Přerova, jako spíše souboje orlovských útočníků s brankářem Tihlářem. Nebýt jeho, mohlo být po první třetině rozhodnuto. Avšak díky jeho famózním zásahům a přesných akcí Přerova vedli hosté 2:0. I když si první zákrok připsal Šafránek, o chvíli později už bylo rušno před brankářem hostí. Toho jako první provětral Studený, nad kterým však měl Tihlář v prvním dějství převahu. Ve čtvrté minutě se hra přerušila a hráči se odjeli schovat do kabin. Za hostující brankou totiž prasklo plexisklo a čekalo se na jeho výměnu.

Krátce po návratu na led si zpoza branky najel Moravec, ale ve své první velké šanci neuspěl. Jeho spoluhráč z formace Mikšan ještě zůstal na ledě a zničehonic se zjevil sám před brankou. Ani on ale neuspěl. Při následném trestu Ivana to chvílemi vypadlo na přesilovku Orlové, ale Moravec po krásné individuální akci ani nyní Tihláře nepřekonal. Do protiútoku se dostal Kotásek, který už si chystal blafák, ale obětaví obránci jeho akci zastavili. Puk se ale dostal k Ferencovi, který svou dělovku poslal jen těsně mimo. Stejný hráč pak zamířil na trestnou lavici a v přesilovce se do další velké šance dostal Moravec. Olympijský vítěz, který odehrál výborný zápas, ale dělovku do branky neposlal. Na poslední chvíli totiž dal na správné místo Tihlář beton.

Když se pak ve velké příležitosti neprosadil ani Valchař, udeřili hosté. Z rychlého protiútoku se z ničeho nic prosadil Zdeněk Sedlák. Zubři byli rázem na koni, do šancí se drali Osina či Hanák, ale druhý gól nepřidali. Zatím. Ten přišel až v samém závěru jako trest za zmařenou šanci Luky. Na výlet se s pukem vydal Vladimír Kočara, kterého nezastavila žádná překážka, až puk skončil překvapivě pod betony Šafránka v síti. V kabině si Olejáři lámali hlavu s tím, jak přijít na Tihláře. A ejhle, recept vymysleli. Hned při prvním střídaní se nenechal nikým odstavit Moravec, když už se zdálo, že hostující brankář má puk pod kontrolou, zvedl nad hlavu ruce David Mikšan, který se prosadil svým důrazem.

Orlová rázem ožila a hnala se za vyrovnáním. I proto zapomněla na Kotáska, který se tváří v tvář podíval na Šafránka. Zkusil na něj blafák, ale neuspěl. Stejně tak, jako z následující dorážky. Poté to zkoušel tvrdou ranou Pala. Šafránek, který nastoupil v základní sestavě místo Žídka, ale dnes podal vynikající výkon. Domácí gólman do konce třetině zneškodnil i další pokusy. Tihlář si na oplátku poradil s velkými šancemi Javína i Valchaře a do kabin se tak šlo za stavu 1:2.

Domácí v šatně určitě muselo strašit příjmení gólmana Tihláře. Olejáři však věděli, že pokud na něj najdou recept, mají cestu k úspěchu otevřenou. Něco se však muselo změnit. A tak trenér Flašar poslal Studeného k Ivanovi a Grygarovi, zatímco Valchař putoval s Holušovi a Samiecovi. A tento tah se více než vyplatil.

V úvodu třetího dějství sice ještě na Tihláře Holuša nevyzrál, ale poté to přišlo. Orlová dala během minuty tři branky, ukázala svou sílu a rozhodla o konečném osudu utkání. Srovnávací branky přišla z hole Vládi Luky. Bylo na něm vidět, jak moc chce dát gól. A když se po Moravcově buly dostal do ideální střelecké pozice, srovnal. Ani ne půl minuty na to byl signalizován trest hostí. Václav Studený, který se posunul do druhé pětky, však z úhlu napálil puk a otočil skóre na domácí stranu.

Jak už bylo uvedeno, Valchař se přesunul k Samiecovi. A tito dva toho ve třetím dějství dokázali mnoho, jejich kombinace znamenaly vždy nebezpečí. A byl to právě David Samiec, který o půl minuty později poslal domácí přesnou střelou do vedení 4:2. Přerov ani nemohl reagovat jinak, než oddechovým časem. Po něm vlétl jako uragán na hřiště Ivan, ale pátou branku Orlové nepřidal. Zato se vydal do slabší potyčky s Ferencem a oba hráči si to namířili na trestnou lavici. I nadále se však hrál zajímavý hokej.

Za Přerov mohl přiblížit Pala, ale napálil jen boční tyč, stejně jako na druhé straně Valchař. I ten se ale dočkal. Při jedné z krásných akcí mu dozadu přihrál Samiec, Radim Valchař napřáhl a nedal Tihlářovi šanci. Hned vzápětí nabídl brankář hostí šanci Moravcovi, tomu ale kousek chyběl. I tak ale bylo zřejmé, že už si Orlová výhri vzít nenechá. Na obou stranách, zejména pak na té domácí, bylo k vidění ještě několik šancí ke změně skóre. Když v poslední minutě neproměnil svůj nájezd Grygar, bylo jasné, že zápas skončí 5:2 pro domácí. I když bylo skóre dlouho opačné, je třeba si přiznat, že konečné skóre je spravedlivé. A nebýt gólmana Tihláře, mohlo se zrodit už dříve.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: Musím hráčům poděkovat. Bojovali až do konce. Hokej se hraje 60 minut a jsem jenom rád, že to tam ve třetí třetině padlo. Byli jsme lepší, jak fyzicky, tak bruslařky. Bylo to úplně někde jinde než Přerov, takže to kluci zvládli a jsem za to rád. Dřeli až do konce a vyplatilo se to. Udělali jsme změnu u beků, zařadili jsme do hry Péťu Tomise, aby všichni kluci měli možnost dostat se do hry. Trochu jsme to protočili. David Galvas je zraněný, uvidíme, jak to s ním bude. Nasazovat ho na sílu nemá cenu, protože play off je ještě daleko a doufejme, že to není nic vážného a dá se dohromady.

Lubomír Oslizlo, trenér Přerova: První dvě třetiny se mi Orlová zdála nesvá. Čekali jsme od ní větší tlak. My jsme do té doby hráli dobře, vedli jsme 2:1. Ale začátek třetí třetiny nám hrubě nevyšel. Začalo to vhazováním, ze kterého dali srovnávací gól. Věděli jsme, jak to hrají, ale nikdo po střelci nešel, což byla velká chyba. Potom nám odskočili dvěma stejnými góly, špatně jsme si je pokryli. V té fázi jsme nestačili pohybově, oni nám odskočili a o zápase rozhodli.