Lídr tabulky opět odjíždí poražen!

Tomáš Salamon, 19.01.2011 Lídr ze Šumperka přijel do Orlové po jedenácti dnech. Naposledy si odvážel porážku 5:3, kdy od samého začátku v zápase prohrával. Toho se Draci chtěli tentokrát vyvarovat, a tak nastoupili lépe. Ujali se vedení, ale domácí ještě před přestávkou vyrovnali. Ve druhé třetině Orli zvýšili tlak a zaslouženě vedli 3:1. V poslední části domácí přidali další dvě branky a právem zvítězili.

Plus Oil Aréna, 19.01.2011 od 18:00

HC Orlová - Draci Šumperk 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Grygar (Studený), 26. Hegegy (Studený, Grygar), 38. Valchař (Galvas), 44. Moravec (Mikšan, Luka), 53. Ivan (Galgonek, Studený) - 9. Červenka (Haas). Rozhodčí: Mrkva - Barteček, Fiala. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 500. Průběh utkání: 0:1, 5:1.
Orlová: Gleich - Tomis, Grygar, Golab, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Holuša, Galgonek, Moravec, Galvas, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka, Hegegy
Šumperk: Boška - Brunec, Meluzín, Ambruz, Hulva, Haas, Cink, Červenka, Holík, Ondráček, Drtil, Velecký, Novotný, Navrátil, Sedlák, Fischer, Matějka, Gewiese

Úvodní minuty patřily oboustrannému oťukávání a brankáři neměli moc práce. Více ze hry měl Šumperk, ale domácí Drakům vždy dokázali v rozhodující chvíli odebrat kotouč. Hosté drželi pásmo a Orlová se k první střele dostala až ve čtvrté minutě, kdy Luka trefil tyč. Hostující převahu zmírnila až přesilovka domácích, která však skončila Moravcovým faulem a hrou 4 na 4. Po návratu Brunce na led hrál Šumperk krátkou přesilovku a přesně v poslední vteřině ji dokázal využít, když se Adam Červenka vysmekl svému strážci a sám dorazil svůj bekhendový pokus. V následné fázi se hra přelévala ze strany na stranu bez výraznějších příležitostí, ale stále puk pobýval častěji u hráčů ve žlutých dresech. Orlová hrozila spíš z rychlých výpadů a jeden nastal poté, co šumperští nepřekonali dezorientovaného Gleicha. Studený vyslal dopředu Petra Grygara, kterého předjeli dva obránci a akce se zdála být beznadějná. Petr však bekům nasadil neuvěřitelnou kličku a sám před brankářem nemilosrdně zakončil. Poslední minuta prvního dějství se dohrála bez velkých stresů a oba týmy měly stejnou výchozí pozici pro druhou třetinu.

Pokud měl v první části Šumperk mírou převahu, do té druhé raketově vlétli Orli. Hned během úvodní minuty jeli dvakrát dva na jednoho a Boška musel čarovat. Nikdo by se nedivil, kdyby si během prvních dvou minut druhé třetiny Orli vytvořili dvoubrankový náskok, ale pak je na chvíli srazilo Sznapkovo vyloučení. Oslabení však domácí zvládli na výbornou a nedali soupeři, až na jednu výjimku příležitost ke střele. Hned po vyrovnání počtu sil Orli znovu stupňovali svůj tlak a výsledkem bylo nedůsledné pokrytí Alexandra Hegegyho, který poslal Orlovou do vedení. Hosté po gólu opět trochu přidali a hráli dokonce i přesilovku, kterou nevyužili, ale pak se naprosto zbytečně nechali vyloučit dva hráči najednou a útočila zase Orlová. Dvouminutovou převahu dvou mužů sice nezužitkovala, ale v osmatřicáté minutě za brankou chyboval Boška, který vyjel pro nahozený kotouč a pod tlakem jej rozehrál jen ke Galvasovi, který namazal napříč pásmemRadmimu Valchařovi a Orlová slavila další přesný zásah. Minutu před koncem druhé třetiny pak ještě spálil šanci Marek Ivan a hosté měli v protiútoku ještě větší. Gleich vykopl střelu přímo před volného Ambruze, který už pálil do prázdné brány, ale střela zůstala na bruslích duchapřítomných obránců.

Trenér Kučera o přestávce zřejmě rozdal platné pokyny, jelikož úvodních pět minut zase patřilo Drakům. Ti se však nemohli prosadit přes výbornou obranu a přesto, že pobývali v pásmu, nijak zvlášť nebezpeční nebyli. Až jednou Luka sebral puk a vyslal do brejku Mikšana s Moravcem. Mikšan zkušeně počkal, až obránce nevydrží držet pozici a pohne se za přihrávkou a poté do volného prostoru pěkně namazal Davidu Moravcovi, který pohodlně zakončil. Dále už hra patřila výhradně domácím. Jejich tlak sílil a Orli pálili jednu šanci za druhou. Jejich hra byla důkazem, že i lídr tabulky pod tlakem vyrobí školácké chyby. Šumperší byli jako vyměnění. Puk jim přeskakoval hůl, navzájem se pletli a často ztráceli kotouč, i ve chvílích, kdy by ho měli mít pevně v moci. Největším kamenem úrazu bylo, že několikrát nedokázali vyhodit z vlastního pásma a domácí z toho těžili. Marek Ivan z bezprostřední blízkosti nedal a puk se odrazil na Šumperské hole. Když se zdálo, že Šumperk pohodlně vyveze kotouč z pásma, namazal obránce nepochopitelně Studenému, který přes Galgonka doručil puk Ivanovi před bránu a nejproduktivnějšímu hráči Orlové už jen stačilo nasměrovat kotouč pod horní tyč. Ve zbytku času mohli domácí ještě navýšit, což se nepovedlo, ale podstatné je, že tři body zůstaly v Orlové a Draci ani napodruhé orlí hnízdo nevyloupili.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: Dnes to byl z naší strany vynikající výkon. Dostali jsme sice první branku, ale to nás vůbec nenalomilo. Jinak jsme ale hráli velmi dobře, vycházeli jsme z výborné obrany, za kterou zachytal velmi dobře Michal Gleich. Všechno do sebe zapadlo, lajny se doplňovaly a já jsem s výkonem velice spokojen.

Radek Kučera, trenér Šumperka: Myslím si, že jsme měli dobrý vstup do zápasu a byli jsme první třetinu trošičku lepší. Pak začala naše stará bolest, že zbytečně faulujeme a neumíme udržet pásmo. Tím dostáváme soupeře na koně. Naši hráli nekontaktně, špatně jsme obsazovali hráče, čímž jsme dali šanci domácím a ti toho perfektně využili. Ten výsledek je zcela zasloužený. V závěru za stavu 4:1 už jsme neměli co ztratit a místo, abychom se uklidnili, tak hráči vytvářeli takové věci, které bychom normálně nedělali. Bohužel jsme dneska prohráli, musím domácím poblahopřát, hráli výborně a tím bych to ukončil. Pro nás to o půlnoci končí a začínáme nanovo.