Poslední třetina rozhodla, že vítězná série pokračuje

Petr Sobol, 26.01.2011 Orlová - Další důležité body v dnešním zápase získali Olejáři. Na svém ledě přivítali Jestřáby z Prostějova, kteří se nedali snadno. Ještě do třetího dějství se šlo za nerozhodného stavu, ale třetí třetina rozhodla. V souboji dominovali brankáři, Šafránek byl překonán jen jednou, zatímco hostující Slovák třikrát, což nakonec rozhodlo. V samém závěru poslal Holuša puk přes celý led do prázdné klece a rozhodl o výhře 4:1, která znamená šestý vyhraný zápas v řadě.

26.01.2011 od 18:00

HC Orlová - HK Jestřábi Prostějov 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 19. Valchař (Ivan), 47. Studený (Grygar, Štefanka), 51. Luka (Moravec, Javín), 60. Holuša - 13. Žajgla.. Rozhodčí: Mrkva - Vengřín, Záviský. Vyloučení: 5:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 650. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Orlová: Gleich (od 1. min. Šafránek) - Tomis, Grygar, Samiec, Golab, Mikšan, Blatoň, Studený, Holuša, Galgonek, Moravec, Galvas, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka
Prostějov: Slovák - Paška, Janáček, Doseděl, Kolibar, Jedlička, Smejkal, Žajgla, Šebek D., Šimo, Duba, Stejskal, Kryl, Barosek, Coufal

I když pohled na konečné skóre vypadá poměrně jednoznačně, v Plus Oil Aréně se hrál dlouho vyrovnaný zápas. Hosté z Prostějova přijeli oslabeni o některé hráče a pohled na jejich lavičku byl jasným důkazem, bylo tam až příliš volných míst. I tak ale hosté dlouho kousali a nebýt přesných zásahů orlovského gólmana, kdo ví, jak by zápas vypadal. Na druhé straně se hodí uvést, že i brankář hostí podal vynikající výkon a měl největší zásluhu na tom, že skóre bylo dlouho vyrovnané.

Po náročném zápase na ledě Havířova se kouč Flašar rozhodl do domácí branky poslat Dušana Šafránka. A brzo se ukázalo, že udělal více než dobře. Zkušenější z orlovské gólmanské dvojice podal výborný výkon, který načal už ve druhé minutě proti Paškovi. Chvíli na to se mohli radovat domácí. Grygar si ideálně nabruslil, hledal volného Ivana a tomu stačilo jediné. Jenže puk netrefil a Slovák ani nemusel zasahovat. Více v akci byl Šafránek. Ten ale chytal spolehlivě a několikrát ukázal svůj um. Jako například při akci Šima, který se z ničehonic zjevil sám před orlovskou brankou. Do té ale puk nedostal.

Od poloviny první třetiny iniciativu převzali Orli. Se střelami zadáků Sznapky i Galvase si dobře poradil Slovák. Vynikl především proti důraznému Ivanovi, který stál hostujícímu brankáři tváří v tvář. Jeho dělovka ale skončila na rameni brankáře. Obrovskou šanci si pak vytvořili domácí ve vlastním oslabení. Holuša vystihl rozehrávku prostějovské obrany a jel na Slováka sám. Rozhodl se provést kličku do bekhendu, ta mu však vůbec nevyšla. I tak se ale orlovské publikum, které se po skvělé kulise v Havířově dnes moc nevyznamenalo, branky dočkalo. Před Slovákem byl až moc velký závar, ve kterém se nejlépe zorientoval Olejář Radim Valchař a v závěru třetiny otevřel skóre. Jestřábi chtěli rychle srovnat, Šafránek se ale blýskl proti Coufalovi a tak první třetina skončila 1:0 pro domácí.

Komu se zdála první třetina taková ospalejší, ve druhé si moc nepolepšil. Oba týmy si sice vytvořily hned několik nebezpečných šancí, ale lepší hokej už se v Orlové určitě hrál. Hned v úvodu zasáhl Šafránek maskou proti Stejskalovi, následně se neprosadil ani Šebek. Orlová sice dostala šanci hrát čtyři minuty přesilovou hru, ale žádnou šanci si nevytvořila. Zato už v pěti bylo na ledě rušno. Ve velké šanci se neprosadil Šimo, aby se do samostatného úniku dostal Luka. Sám na Slováka ale neuspěl a skóre se neměnilo. V polovině zápasu bylo opět rušno před domácí brankou. Stejskal, ani nadvakrát Smejkal se ale neprosadili.

Nakonec se ale hosté dočkali. Petr Žajgla po buly využil skulinky mezi Šafránkem a tyčí a z úhlu poslal kotouč do sítě. Kdo by čekal nápor Jestřábů, mýlil by se. Z druhé třetiny byl snad už jen zajímavý současný trest pro Holušu a Dubu, když byli oba potrestáni čtyřmi minutami. Také úvod třetího dějství byl pomalejší, ale rázem se začala ukazovat síla domácích. Nejprve zahrozili Valchař s Holušou, poté nebezpečně mířil Mikšan. Slovák hosty stále držel. A když už to nešlo domácím útočníkům, pomohli obránci hostí. Do ideální pozice se dostal Václav Studený. Dlouho ale se střelou váhal a zdálo se, že ideální okamžik už prováhal. Nakonec zpoza branky poslal puk do brankoviště a jeden z Jestřábů za záda Slováka. Vzápětí mohl zvýšit Ivan, na druhé straně zase srovnat Šebek. I tak se ale skóre opět měnilo rychle.

Do dalšího úniku se dostal Vláďa Luka, který se dvakrát v zápase nemýlí a svou šestnáctou trefou dodal domácí potřebný klid. Orli ještě nabídli Prostějovu jednu šanci v podobě přesilové hry. V té se ale hostům vůbec nevedlo, ve hře pěti na pět byl Šafránek přesný proti Krylovi. Definitivní pojistka mohla přijít z hole Samiece, nakonec ale na konečných 4:1 ve vlastním oslabení do prázdné klece poslal puk Michal Holuša. Olejáři se na výhru nadřeli, nakonec ale na Slováka a spol. recept našli a připisují si šestou výhru v řadě.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: To, že jsme vedli po první třetině, bylo více méně o tom, že se k nám přiklonilo štěstí. To řeknu na rovinu. První dvě třetiny byly strašné. Za to bych se divákům rád omluvil, protože jsme předváděli, řekněme, laxní výkon. Bylo to dáno tím, že kluci do toho zápasu šli až moc sebevědomě a zřejmě si představovali, že to příjde samo. Ale Prostějov je kvalitní mančaft a i když byl dneska o stupínek níž, tak se snažil využít každou naši chybičku. Po druhé třetině jsme měli trošku tvrdší debatu a myslím si, že ve třetí třetině to zase byl ten mančaft, který tady v posledních zápasech hraje, a jednoznačně jsme je předčili. Ptáte se mě na to, že soupeř přijel ve čtrnácti hráčích, ale o tom to není! Oni přece měli v podstatě dvě stabilní pětky! A velice kvalitní. Měli pět kvalitních beků, kteří hrají celou sezonu. Oni se za to trošku schovávají, že hrají v patnácti hráčích, ale přirovnám to k tomu, kdy my jsme v Olomouci měli tři pětky a udělali jsme titul. Já říkám, že někdy je těch hráčů méně, ale jsou dobří, takže je to takové zástěrka schovávat se za to, že nás je málo. První dvě pětky byly výborné a třetí byli mladí kluci, kteří hráli velice dobře a perfektně bruslili. Takže ten počet až takovou roli nehraje, ti hráči byli silní a k tomu ještě kvalitní gólman, takže je o co se opřít.

Petr Zachar, trenér Prostějova - Myslím si, že jsme dnes neodehráli špatné utkání. Minimálně dvě třetiny jsme byli vyrovnaným soupeřem. Měli jsme tam i šance, ale bohužel je nevyužili. Orlová pak dala dva rychlé góly, i po našich chybách. Myslím si, že její výhra je zasloužená.