Poslední třetina zhatila dobře rozehraný zápas

Tomáš Salamon, 06.02.2011 Šlágr kola měli možnost sledovat diváci v Šumperku. Druzí Orli zavídali na led prvních Draků a bylo jasné, že se bude na co dívat. Šumperk už má první pozici v tabulce jistou, ale Orli si mohli upevnit tu druhou, jelikož Havířov včera zaváhal. Domácí se ujali gólem Haase vedení už ve třetí minutě, ale Luka vyrovnal. Ve třicáté minutě poslal Orly do vedení Mikšan a gólový náskok dával Olejářům dobré vyhlídky pro třetí třetinu. V té však Šumperk Orlovou přejel čtyřmi góly a zajistil si další tři body. Pro Orly to znamená, že na ně nyní dotírá s jednobodovou ztrátou Havířov a ve středečním derby opět uvidíme přímý souboj a druhé místo!

06.02.2011 od 17:00

Draci Šumperk - HC Orlová 5:2 (1:1, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 3. Haas (Velecký), 47. Hulva (Vrdlovec), 48. Holík, 56. Holík (Matějka, Brunec), 59. Hulva (Tesařík, Vrdlovec) - 14. Luka (Javín), 30. Mikšan (Galgonek). . Rozhodčí: Dědek - Held, Trunečka. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1255. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2.
Šumperk: Boška - Holík, Navrátil, Sedlák, Gewiese, Tesařík, Novotný, Brunec, Matějka, Hulva, Ambruz, Novosad, Vrdlovec, Červenka, Velecký, Haas, Fischer, Cink.
Orlová: Žídek - Tomis, Samiec, Grygar, Mikšan, Ondrek, Blatoň, Studený, Urbánek, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Galvas, Valchař, Štefanka, Javín, Luka, Vnek, Sznapka.
p>Hodně očekáván byl souboj Draků s Orlovou, ačkoliv již domácímu mužstvu tabulkově o nic nešlo, vítězství v základní části a nejlepší výchozí pozici pro play-off měl zajištěnu. Jenže snaha udržet domácí neporazitelnost a také změnit vývoj bilance vzájemných zápasů ve prospěch Draků způsobilo svoje. A tak velice slušná návštěva viděla velmi dobrý hokej, který gradoval v samém závěru.

Úvod zápasu patřil Drakům, kteří sevřeli Orlovou a po náznacích šancí, kdy stříleli Novosad a Hulva, se dočkali rychlého gólu. Marek Haas převzal od Veleckého kotouč a Žídkovi nedal šanci. Bouřící stadión chtěl vidět i další kotouče v síti branky hostů, ale byli to spíše hosté, kdo z pod tlaku soupeře vyrážel k útokům. Po Holíkově ráno vyjeli do brejku Mikšan s Moravcem, ale jeho pokus Boška pokryl. Při následném vyloučení Novosada měl na holi vyrovnání Vnenk, ale mladý odchovanec Draků mezi tyčemi v obrovské šanci nacházejícího se orlovského hráče famózně vychytal lapačkou.

Další gól mohli domácí přidat po Červenkově pasu na Veleckého, ale kanonýr Draků minul kotouč. Z dalšího rychlého přechodu do útočného pásma těžili hosté, ale Sznapka v ideální pozici minul růžek branky. Zvýšit domácí náskok mohl v dalším svém střídání opět Velecký, ale minul branku a z protiútoku hosté skórovali. Javín poslal kotouč na Luku, který přejel modrou čáru, napřáhl a jeho bomba se odrazila od konstrukce branky zase do hřiště. Zatímco většina stadiónu hlavnímu rozhodčímu spílala, ten správně uznal gól. Kotouč se odrazil od zadní tyče branky a skóre se srovnalo. Obživnutí hosté zkoušeli opět štěstí díky Lukovi, tentokrát jej Boška vychytal. Obdobně si ale počínal na druhé straně Žídek, který zhatil naděje Červenky i z dorážky střílejícího Veleckého. V posledních vteřinách ještě pálil Hulva, ale Žídek situaci ustál.

Druhou třetinu začali lépe domácí, ale Červenka sám před brankovištěm kotouč do branky neprotlačil. Tlak šumperských hráčů ještě několikrát pramenil v zakončení, ale v největší šanci opět Červenku vychytal Žídek díky poctivému rozkleku. Do třetice tentýž šumperský útočník neskóroval ve 28. minutě, kdy pro změnu zasáhl Žídek lapačkou. A tak nakonec uspěli hosté. Po přísném vyloučení Holíka propálil Bošku ránou od modré Mikšan. Domácí se sice ihned vrhli do útoku, ale přibrzdilo je další vyloučení Holíka, kterému se při odpálení kotouče postavil kousek černé gumy na hranu a opustil pak led, což je proti pravidlům.

Jenže hosté zahrozili pouze jedinkrát a Studeného pokus vykryl Boška. Tlak si po delší době vypracovali Draci až zásluhou druhé formace, která si také vykoledovala nedovolený zákrok. A v přesilovce pálil Haas, jenže Žídek se štěstím lapil. Dlouho trvající přesilovka prodloužená dalším trestem, tentokrát pro Vnenka, nepřinesla žádné větší šance domácích a z některých koutů stadiónu se začal ozývat i nesmělý pískot.

Ten se ale totálně rozplynul v poslední třetině, kde k němu domácí příznivci neměli žádný důvod. V samotném jejím začátku sice měl více práce Boška, který hlavně při Grygarově pokusu předvedl pořádný rozštěp, ale to bylo ze strany hostů téměř vše, co v zápase předvedli. O pár okamžiků později netrefil při vší smůle branku Haas, pak se již Draci dočkali. Hulva s kotoučem na holi zvolil výpad zpoza branky a překvapený Žídek lovil kotouč ze sítě. V další výborné a takřka gólové šanci nemohli domácí zakončovat, protože hlavní rozhodčí poněkud necitlivě přerušil hru ve chvíli, kdy na ledě zůstal ležet jeden z hostujících hráčů. Přesto se domácí dočkali vedoucí trefy. Holík vybojoval kotouč a po najetí do střelecké pozice vypálil takovou bombu, že Žídkovi po chvilce propadl kotouč výstrojí a doputoval do sítě. Rozjetá šumperská mašinérie zahnala Orlovou do hluboké defenzívy, jenže přes zhuštěné pásmo se Šumperk příliš do zakončení nedostával.

To se změnilo v posledních deseti minutách utkání. Nejprve však při vlastním oslabení ujeli Mikšan se Studeným a druhý jmenovaný hráč nedokázal propálit Bošku. Pak již hráli jen Draci. Ambruzovo vyloučení ubránil bez větších potíží, aby v 53. minutě další bomba Holíka polekala Žídka. O chviličku později se v gólové příležitosti ocitl Hulva, jeho zakončení ale Žídek pokryl betonem. Novotného bomba až od červené donutila orlovského brankáře k rychlému rozkleku, další rána však již znamenala změnu skóre. Matějka poslal do brejku Holíka a nejproduktivnější bek soutěže vymetl šibenici Žídkovy branky. Bujaré oslavy na stadionu ani pořádně nedozněly a hnal se na orlovskou tvrz i Hulva, jeho druhá gólová chvíle však teprve měla přijít. Rozjetí domácí v těchto chvílích doslova motali hostům hlavy a Olejáři jen stěží odvraceli hru aspoň do středního pásma. A tak udeřilo i popáté. Tesařík vyslal do dalšího brejku Hulvu, který si povodil Žídka a zakončoval prakticky do prázdné branky. Draci ještě dvakrát zahrozili zásluhou třetí formace, ale skóre se již neměnilo.

Šumperk dovedl pro psychiku důležité utkání k vítězství, když ve třetí třetině přejel soupeře poměrem 4:0 a upevnil si již tak jisté první místo v tabulce.

Autorem reportáže je Jaroslav Svoboda ze Šumperku.