Orlová se v sérii ujímá vedení 1:0!

Tomáš Salamon, 15.02.2011 Od začátku utkání měla Orlová jasně navrh, ale nedokázala toho v první třetině využít a stav byl 0:0. Ve druhé třetině Hodonín začal srovnávat hru, ale přesto prohrával 3:0. V poslední části domácí navýšili ještě přidali dvě branky a Hodonín přidal jen čestný gól. Orlová tedy udělal první krok potřebný k postupu, ale ještě není rozhoduno a ve čtvrtek se oba celky uvidí na půdě Hodonína.

15.02.2011 od 18:00

HC Orlová - SHK Hodonín 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 21. Moravec, 22. Tomis (Studený), 39. Luka (Moravec), 45. Samiec (Valchař), 52. Mikšan (Javín, Moravec) - 56. Beňa (Podešva, Peš). Rozhodčí: J. Jeřábek - Bojda, Mikler. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 950. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
Orlová: Žídek (Šafránek) – Tomis, Samiec, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Moravec, Kraft, Galgonek, Galvas, Valchař, Štefanka, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka, Hegegy
Hodonín: Peksa (Šurý) - Hoza, Rehuš, Vaškovič, Korotvička, Špok, Jurásek, Flamík, Podešva, Šindelář, Tomášek, Komárek, Miklík, Peš, Zelinka, Salajka, Beňa, Sajdl, Kuba, Barták, Hollý

Před prvním čtvrtfinálovým duelem se nad námi vznášela řada otazníků. Týmy se spolu střetly naposledy na podzim a to ještě Orlová ve svém kádru neměla své současné největší opory. Hodonín suverénně kraloval skupině B a bylo vidět, že má chuť předvést se i v play off. Hned v úvodu ovšem vše vypadalo jinak. Orlová byla u všech kotoučů první, rychle k soupeři přistupovala a dělala Drtičům velké problémy. Vyústilo to ve dvě rychlé přesilovky domácích. V těch se Marek Peksa hodně zapotil, ale branka nepadla. Převaha domácích pokračovala i po srovnání počtu sil na ledě. Drtiči stále naráželi na vynikající obranné rozestavení Orlů už ve středím pásmu a k první střele se dostali až v deváté minutě. Ta šla mimo a Žídek zasahovat nemusel. První práci mu hosté připravili až ve dvanácté minutě. Ve třinácté minutě hráli Drtiči v početní převaze a po jejím vypršení se začala hra mírně srovnávat. Orlová měla přesto navrch, ale nedokázala toho využít a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Hodonín úvodní třetinu přežil a mohl z toho těžit ve svůj prospěch. Do druhé třetiny však domácí vlétli jako vítr a bylo po hostujících nadějích. Hned v první minutě se zdálo, že mají hodonínští obránci puk pod kontrolou, ale obral je David Moravec, který si našel prostor pro střelu a trefil přesně. Hned na to Grygar připravil šanci pro Holušu, ale Peksa obstál. Stejná formace si ovšem spravila chuť záhy. Studený pobídl Petra Tomise a ten se nemýlil. Drtiči zaskočení tímto scénářem opět mírně propadli a mohlo s nimi být ještě hůř. Hodonínští borci se navzdory tomu opět postupně osmělovali a první vlaštovka, která signalizovala, že by to mohlo jít, přišla ve třicáté minutě. Orlová měla výhodu jednoho hráče v poli a Drtiči ujeli dva na jednoho. Po zmatečné situaci v orlovském brankovišti pálil jeden z hostů za ležícího Žídka. Ve stejné chvíli však padající Korotvička posunul branku a i když se drtiči radovali, gól platit nemohl. Přesto však Hodonínští poznali, že by se mohli prosadit a začali čím dál více kousat. Najednou už nebylo pravidlem, že odražené a nahozené puky jsou orlovským majetkem a hostující obrana ztratila na průchodnosti. Navzdory zlepšující se tendenci, se hosté neubránili další ráně. Moravec vyhrál buly v útočném pásmu rovnou na hůl Vladimíra Luky a ten se málokdy mílí. Ať se Drtiči jakkoliv snažili přizpůsobit se tempu hry, odcházeli z druhé třetiny poraženi 3:0.

Při nástupu do třetí dvacetiminutovky Orlová zasadila další úder. Poté, co si útočníci obou celků vyměnili vizitky s oběma brankáři, přišla dvojšance třetí orlovské pětky. Valchař v dobré příležitosti minul, ale za brankou vybojoval puk, nabruslil si do střelecké pozice a pobídl Davida Samiece, který krátkou kličkou do bekhendu zasunul puk mezi Peksovy betony. Času bylo relativně dost, ale čtyřgólový náskok nasvědčoval tomu, že si první zápas Orlová pohlídá. Situace sváděla ke spekulacím, že orlovští poleví a budou se soustředit na obranu, ale nebylo tomu tak. Dále ovládali led a vyústilo to v přesilovkový gól. Ve dvaapadesáté minutě úřadoval první orlovský útok a branka to byla pohledná. Javín na sebe natáhl obránce a přihrál do pravého kruhu Davidu Mikšanovi. Ten to udělal zkušeně. Puk si zastavil. Počkal si na brankářův pohyb, zamířil a přesně vypálil. Nadále měli Orli více ze hry, ale čestnou branku přeci jen vstřelil Hodonín. Vše začalo v pásmu hostí, kdy orlovský hráč při dorážce do prázdné branky trefil břevno. Drtiči se poté ujali puku a rychle otočili hru do protiútoku. Ten vyústil v branku Adama Beňi. Další šanci měli Vaškovič se Špokem, když jeli dva na jednoho, ale se svou příležitostí nenaložili dobře. Gól už nepadl a skóre 5:1 vydrželo až do samotného konce.

Konec byl, ale jen prvního zápasu. S oslavami musí Orlová počkat na to, jak dopadne série. Hodonín zdaleka nepředvedl, co je v jeho silách a první zápas patřil spíš jejich adaptaci na rychlejší tempo hry, kterému v B skupině odvykli. Do druhého klání na svém ledě už půjdou Drtiči poučeni špatným přístupem a budou se chtít porvat o prodloužení série.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (Orlová): Udělali jsme první, velice důležitý krok. Ale je to jenom jedno vítězství a to ještě nic neznamená. Dneska jsme ale hráli velice dobře, pokračovali jsme ve hře, kterou jsme produkovali v nadstavbové části. Úkoly se nám podařilo plnit. Až na poslední čtyři minuty, kdy kluci hodně polevili, což jsem jim trochu vyčinil. Jinak jim ale musím poděkovat za výkon, ale znovu říkám, že je to jen první krok.

Svatopluk Číhal (Hodonín): Byl to první zápas play off, ale domácí si pro to šli daleko agresivněji. Sehráli ten zápas, tak jak mají. My jsme ten zápas neodehráli „playofově“, protože play off se hraje agresivně. Měli jsme problémy s rychlým přístupem a forčekingem soupeře, ale na druhou stranu jsme přežili první třetinu. Hodně nás poznamenalo první a druhé střídání druhé třetiny, kdy jsme dostali na 2:0 a už jsme se z toho nedostali. Domácí šli na koně a ten výsledek si uhráli. Ale byl to první zápas a je to možná lepší, než prohrát rozhodujícím gólem v poslední minutě. Jedeme dál a doma to zkusíme otočit, tak abychom se sem vrátili. Kdybychom tady jakýmkoliv způsobem vyhráli, tak máme dobře nakročeno, ale souhlasím s vámi, že druhou část soutěže jsme odehráli se soupeři, se kterými ty zápasy byly, řekněme, ve valčíkovém tempu. Chvíli trvalo, než jsme se adaptovali a když jsme se adaptovali, tak jsme šance na první dva góly nabídli domácím sami, ale vítězství domácích je plně zasloužené.