První třetina rozhodla o tom, že Orli v semifinále vedou

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 21.02.2011 První semifinále máme za sebou. Orli předvedli vzornou první třetinu, kdy soupeře přehrávali naprosto ve všem. Přerov nepouštěli k brance, skvěle bruslili a také ofenzivu zvládli na jedničku. Postupně nasázeli tři branky a trefili se i v oslabení. Druhá třetina branky nepřinesla, ale do třetí šli i tak s pohodlným tříbrankovým náskokem. Ve třetí třetině stačila už jen zodpovědně bránit a pohodlně dokráčet za vítězstvím, na kterém má obří podíl i Dušan Šafránek.

21.02.2011 od 18:00

HC Orlová - HC ZUBR Přerov 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Valchař (Samiec), 11. Valchař (Samiec, Blatoň), 17. Mikšan (Samiec). Rozhodčí: Mrkva - Adamec, Štěpán. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1500. Průběh utkání: 3:0.
Orlová: Šafránek (Gleich) - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Galvas, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Urbánek, Javín, Luka, Vnenk Sznapka, Samiec
Přerov: Tihlář (Okáč) - Pala, Faltýnek, Musil, Osina, Vlček, Valenta, Ferenc, Novajovský, Kolář, Sprušil, Ševčík, Kočara, Kolařík, Kotásek, Menšík, Sedlák, Ditrich, Kundrátek, Hanák, Sršeň
První semifinálový souboj dravých Orlů s přerovskými Zubry byl rozhodnutý už poměrně rychle. Orlová do utkání vlétla ve velkém stylu a v prvním dějství hostující celek k ničemu nepustila. Naopak sama překonala třikrát gólmana Tihláře a zdálo se, že se schyluje k debaklu. Od druhého dějství se už ale domácí tolik dopředu nehnali a Přerov se tak dostal do hry. Na skvěle chytajícího Šafránka si ale nepřišel. Také Tihlář nechal zapomenout na první třetinu, stal se oporou Zubrů a dalším velkým šancím odolal. Právem byl vyhlášen nejlepším hráčem hostí.

Na domácí straně si toho ocenění vysloužil Radim Valchař, který otevřel skóre zápasu. Ještě předtím v samém úvodu zahrozil Moravec, ale skóre ještě neotevřel. To se povedlo až Valchařovi, který využil Samiecovy nahrávky, položil si gólmana a ve vlastním oslabení otevřel skóre. Až po této krásné akci si připsal první zákrok i Šafránek, se střelou Paly ale problémy neměl.

Následující minuty patřily jasně domácím. Ti si především v přesilové hře vytvořili velký tlak a při pokusech Javína či Luky měl Tihlář co dělat. Přerovský gólman se pak vyznamenal proti pokusu Samiece. Ten se ale brzo stal opět středem pozornosti. Po vyhraném buly se dravě dostal k puku, naservíroval jej volnému Radimovi Valchařovi a ten už neměl problém podruhé skórovat. Vzápětí mohl zvýšit Studený, ale nedal a byla z toho šance na druhé straně. Kotásek měl před sebou poloodkrytou branku, tu ale naštěstí pro domácí celek netrefil.

Když pak Valchař se Samiecem ve vlastním oslabení krásně drželi puk na půdě soupeře, s Přerovem to nevypadalo vůbec dobře. Šafránek zasáhl proti Valentovi a červené světlo za Tihlářem svítili potřetí. David Samiec prokázal velkou bojovnost, udržel puk, a i když byl faulován, dostal se do úniku, nabil Davidu Mikšanovi a ten trefil přesně – 3:0. Mikšan vzápětí předvedl další krásnou kombinaci, vyměnil si puk a Moravcem měl na holi další gól. Tihlář se ale vyznamenal.

Do druhé třetiny vstupovali domácí s třígólovým vedením, což jim dodalo potřebný klid. Do útoku už se tolik nehnali. To byla šance pro Přerov, který se ale prosadit nedokázal. V úvodu prostředního dějství předvedl krásnou akci Kotásek, ale Šafránek předvedl krásný zákrok. Tlak Zubrů ale neutichl. Valenta lízl horní tyčku, v další velké šanci opět Šafránek vychytal Kotáska. Následující minuty moc hokejových okamžiků nenabídly, až Šafránek vytáhl lapačku proti Osinovi. Orlová si dlouho větší šance nevytvářel, až tři vteřiny před koncem našel Luka Moravce, který však trefil boční tyč a stav zůstal nezměněn.

Do třetího dějství domácí vstoupili opět v lepším světle a začali si vytvářet další šance. Po dělovce Moravce Tihlář puk vyškrábl z brankové čáry, vyřešil i následující závar po teči Luky. Chvíli na to mohl dovršit hattrick Valchař, ale gólman Zubrů se opět vyznamenal. Šance domácích přibývaly, stejně tak rostl i výkon Tihláře. Ten se vyznamenal devět minut před koncem, když chytil střelu Sznapky, který se zjevil před přerovskou brankou nikým nehlídaný. Zbytek utkání provázely spíše tresty a snaha Přerova o čestný úspěch. Šafránek ale předvedl skvělý výkon, přiklonil si na svou stranu štěstíčko a dvacet vteřin před koncem mu v dvojnásobném oslabení pomohla tyčka.

Orlová tak poprvé v play off udržela čisté konto. To, že Přerov odjede s prázdnou, se nelíbilo příznivcům hostujícího celku, kteří v průběhu třetí části několikrát zbořil ochranné ploty, které sektor hostí dělily od domácích příznivců, v závěru pak hodili na led světlici a po Havířovu i Hodonínu se stali třetím celkem v řadě, který zamořil orlovský zimní stadion kouřem. O to to bylo horší, když „oheň“ spadl mezi radující se domácí hráče, kteří si užívali radost z výhry před Šafránkovou klecí. Už ve středu se může rozhodnout. Přerovští hokejisté však udělají vše pro to, aby se semifinálová série ještě o jedno utkání prodloužila.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: Náskok jsme si získali parádní první třetinou, kde jsme důsledně plnili to, co jsme řekli. Opravdu jsme hráli, tak jak jsme si to předem určili a hráči se toho drželi. Tam jsem byl spokojen, ale od druhé třetiny hráči občas dělali chyby a musel jsem to s nimi probrat. Ale vedeme, což jsme chtěli, teď se rozhodne, co ukáže soupeř. Budeme chtít předvést kvalitní výkon a uvidíme, jestli nám to bude stačit na postup.

Lubomír Oslizlo, trenér Přerova: První třetinu jsme promrhali, nabídli jsme soupeři šance a ten toho dokázal využít. Prohrávali jsme 3:0. Řekli jsme si, že to zkusíme zvrátit, ve druhé třetině jsme měli větší územní převahu, ale vypracované šance jsme gólem nekorunovali. To si myslím, že rozhodlo. Třetí třetinu už si to Orlová pohlídala.