Šumperk urval výhru v nájezdech!

Tomáš Salamon, 01.03.2011 Nervy jako hrom přineslo druhé finále. Orlová si v první třetině vytvořila dvougólový náskok a ten si pohlídala až do poslední části. V té Šumperk dokázal nejprve otočit a poté strhnout vedení na svou stranu. Orlová však heroickým výkonem v závěru třetiny vyrovnala a poslala utkání do prodloužení. V tom jsme také branku neviděli a na řadu přišly nájezdy. V těch zaznamenal vítěznou trefu Jakub Hulva a Šumperk urval druhé vítězství.

01.03.2011 od 18:00

HC Orlová - Draci Šumperk 3:4 sn (2:0, 0:0, 1:3 - 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Ivan (Galvas), 15. Mikšan (Luka), 59. Ivan (Moravec) - 43. Matějka (Holík), 51. Ambruz (Sedlák), 55. Hulva, rozhodující nájezd Hulva. Rozhodčí: Dědek - Adamec, Štěpán. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1450. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.
Orlová: Šafránek (Gleich) - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Galvas, Škatula, Holuša, Urbánek, Moravec, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Kraft, Samiec, Goláb, Hegegy
Šumperk: Štůrala (Boška) - Brunec, Meluzín, Ambruz, Hulva, Haas, Vrdlovec, Červenka, Holík, Drtil, Ondrářek, Novosad, Velecký, Novotný, Sedlák, Tesařík, Fischer, Matějka, Navrátil, Gewiese, Cink

Na Orlech byla v úvodu znát důležitost dnešního utkání a hole jim svazovala nervozita. První dvě minuty jim puk přeskakoval na všechny strany a Šumperk je dostával pod tlak. Hosté to však nedovedli střelecky vyjádřit a Orli se čím dál více osmělovali. Hra byla vyrovnaná a oba brankáři měli střídavě o práci postaráno. Orlová mohla v jedenácté minutě hrát přesilovku, ale záhy o ni přišla a hrálo se čtyři na čtyři. Větší prostor ideálně využil Marek Ivan, který si vybruslil za obranu a dostal přesný pas od Davida Galvase. Marek sám uháněl na Štůralu a kličkou do bekhendu si jej vychutnal. Jakmile se počet hráčů vrátil k zaběhnutému standartu, putoval na trestnou lavici Tomáš Drtil. Orlová se přesilovce nemohla prosadit, tak se toho v poslední vteřině zhostil David Mikšan. Dlouho se díval komu nahrát, ale když se nikdo nenabízel, překvapil Štůralu z nulového úhlu a navýšil na dva nula! Vzápětí se před branku opět natlačil Marek Ivan, ale tísněn obránci nezasunul kotouč mezi betony podle svých představ. Draci měli ještě na konci třetiny možnost téměř dvouminutové přesilovky pět na tři, ale neporadili si s ní a Orlová si dvougólový náskok pohlídala.

V úvodu druhé části namazal soupeři na modrou Luka a byla z toho kombinace, na jejímž konci byla Matějkova střela z mezikruží. Lukáš Vnenk však do této rány skočil a Šafránek se nemusel namáhat. Dále se hra opět přelévala ze strany na stranu a oběma týmům se se střídavými úspěchy dařilo překonávat skvěle fungující obrany. V devětadvacáté minutě našel Studený famózní přihrávkou úplně osamoceného Marka Ivana, který měl dostatek času i prostotu na to, aby si Štůralu vymáchal. Šumperský gólman však famózním zákrokem svůj tým podržel. Chvíli na to si Moravec nádhernou stahovačkou pohrál s obráncem, ale na Štůralu také nevyzrál. V dalším střídání první pětky přišla krásná kombinace rychlých přihrávek, na jejímž konci stál Luka, který puk do prázdné klece neusměrnil. Draci mohli v závěru třetiny jít dva na jednoho, ale hosty zastavila nepřesná přihrávka. Chuť si mohl zpravit Velecký, ale pálil jen do Šafránkova betonu a druhá třetina skončila bez gólu.

Před třetí třetinou se dal očekávat tlak Draků, kteří budou chtít dotáhnout dvougólovou ztrátu. To mohlo vyústit jen ve dva scénáře. Buď se Šumperk chytí rychlým gólem a utkání zdramatizuje. Nebo Orlová využije otevřené obrany k pojištění výsledku. Bohužel pro orlovské barvy platila první varianta. Ve čtyřiatřicáté minutě našel Holík Jana Matějku a ten poprvé Šafránka prostřelil. Poté přišly dvě obrovské šance Radima Valchaře, ale ani jedna z nich gólem neskončila. Radovat se mohli znovu hosté. Třetí třetina se lámala do své druhé půlky a na útočný výlet se vydal Martin Ambruz. Jeho souhra s Tomášem Sedlákem klapla na milimetr a velezkušený útočník nekompromisně poslal puk za Šafránkova záda. Ve třiapadesáté minutě hráli Orli přesilovku a fanoušci doufali, že získají zpět ztracené vedení. Opak byl pravdou. Na modré čáře propadl Filip Štefanka, jehož si obhodil Jakub Hulva a sám uháněl na Šafránka, kterému nedal šanci. Ve zbytku přesilovky domácí vytvořili ještě ohromný závar před brankou, ale k situaci přistoupili moc složitě, když místo dorážek volili přihrávky a nebylo z toho nic.

Času ubývalo a plamínek orlovské naděje pomalu uhasínal. Dvě minuty před koncem, po icingu hostí, svolal trenér Flašar své hráče na poradu a rozhodl se pro hru powerplay. V jednu chvíli se do útoku hnal Marek Haas a domácím pořádně zatrnulo. Naštěstí jej zneškodnili a David Moravec mohl nahodit puk do pásma. Tam jej dojel Marek Ivan, který z otočky nasměroval puk přesně do horního růžku! Utkání tím nasměroval do vůbec prvního orlovského prodloužení. Ač to zní neuvěřitelně, tak všechny letošní zápasy Orlů skončily v základní hrací době.

V této situaci už rozhoduje každá maličkost, a tak není divu, že oba týmy k prodloužení přistoupily velmi opatrně. Hráči si dávali s rozehrávkou na čas a radši kolikrát volili zpětnou přihrávku nebo návrat za vlastní branku, než by se dopustili hloupé chyby. Největší šanci měl bez pochyby David Moravec, který se dostal za obranu a sám před Štůralou trefil tyč. V závěru prodloužení měl velešanci i Vladimír Luka, který se proháčkoval šumperskou defenzívou a zasouval puk za Štůralu. V rozhodující chvíli byl tvrdě atakován a zakončení nevyšlo. Na řadu musely přijít nájezdy.

Atmosféra byla na orlovském stadionu úžasná a bylo z ní cítit mimořádné napětí. Fanoušci obou táborů musí mít po nájezdové loterii upocené dresy a vytrhané vlasy, bubeníci okousané paličky a pozorovatelé u onlajnů zřejmě povečeřeli některou ze součástí svého hardwaru. První se rozjel šumperský Vrdlovec, který kličkou do forhendu poslal Draky do vedení. Za Orly jel Marek Ivan, který na Štůralu zkoušel stejnou kulisárnu jako při prvním gólu, ale tentokrát neuspěl. Poté Šafránek vychytal bekhendový blafák Veleckého a na druhé straně se stejným kouskem uspěl Vladimír Luka. Před třetí sérií bylo vyrovnáno a na Šafránka se rozjel Jakub Hulva. Ten je všeobecně znám mimořádnou technikou hole, ale tentokrát volil jednoduché zakončení střelou zápěstím, které neslo ovoce. Osud zápasu měl na holi Radim Valchař, který mohl vystřelit další sérii nájezdů. S odhodláním se rozjel na Štůralu a pokusil se o kličku podobnou slavné stahovačce Pavla Datsyuka, ale Štůrala jeho úmysl vystihl a bylo po zápase.

Ačkoliv se po dvě třetiny zdálo, že Orli mají zápas pod kontrolou, Draci dokázali v poslední třetině těžit z chyb domácích a dostali se zpět do zápasu. Orlová si v prodloužení vybrala velkou porci smůly a štěstí se od domácích odklonilo i v závěrečných nájezdech. Orli si tím značně zkomplikovali cestu za titulem. Pokud chtějí Šumpěrk porazit, nemůžou si už dovolit prohrát. Co víc, dvě výhry musí urvat v letos nedobyté dračí sluji! Není to nemožné, ale bude to nesmírně těžké. Zatím je před námi jediný úkol. Ve čtvrtek vrátit sérii zpátky do Orlové. Pokud se to povede, můžeme si klást další cíle!

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (Orlová): Těžko se mi to hodnotí. Kdo viděl, ten viděl. Na rozhodčí se vymlouvat nebudu, zahodili jsme jasné šance. Ale v prodloužení na nás byly tři jasné fauly, ani jeden nebyl potrestaný. V hodně šancích jsme byli v jejich finále faulovaní. Co k tomu říct? Moc se mi o tom ani nechce mluvit.

Radek Kučera (Šumperk): První třetina byla vyrovnaná. V té druhé, myslím, že jsme zaostávali. Ve třetí jsme se ale zmobilizovali, řekli jsme si, že zápas můžeme otočit a to se potvrdilo. Nakonec jsme ale dostali třetí gól, i když si myslím, že padl z jasného zakázaného uvolnění. Štěstíčko, které nás opustilo v závěru, jsme ale zase na svou stranu získali v nájezdech.