I třetí utkání skončilo výhrou!

Tomáš Salamon, 08.09.2011 Dnes Orlovští nastoupili již k třetímu přípravnému utkání a opět z něj vyšli jako vítězové! Soupeřem jim byla havířovská juniorka. Dresy byly stejné, ale kvalita hokeje byla, pravda, někde jinde než u loňského derby. Přesto bylo na co se dívat a Orli po pěkném výkonu svého soupeře porazili 3:2.

08.09.2011 od 18:00

HC Orlová - AZ Havířov 2010 3:2 (1:0,2:1,0:1)

Branky a nahrávky: 19. Niedoba (Milch), 30. Pavlát (Novák J., Opravil), 38. Novák J. (Pavlát, Opravil) - 23. Matějíček (Smrž), 42. Kostelník
Orlová: Noga(od 31. Volf) - Niedoba, Milch, Krause, Csobök, Novák M., Šurin, Bürgel, Musil, Vaštík, Hublík, Zakuťanský, Grepl, Novák J, Opravil, Fábry, Bojda, Branný, Szajter, Foltýn, Hanzl
Havířov: Matoušek(Dvořák) - Kostelník, Szewieczek, Číňala, Poržol, Patrman, Lešiga, Majda, Weisser, Putniorz, Malík, Barmošák, Dýrr, Kopún, Matějek, Matejíček, Divoký, Mráz, Smrž, Glos, Čaja(Omlouváme se za zkomeloní jmen vzniklé svérázným rukopisem trenéra HAV)

Po včerejší tragédii nemá Česká republika příliš důvod k hokejovému veselí, ale život jde dál a dál musí jít i ten hokejový, a tak se žádné rušení přípravného zápasu s Havířovem nekonalo. Věřme, že tři zemřelí přinesou další motivaci pro mladé začínající kluky k tomu, aby se po jejich vzoru propracovali až na úroveň, kde budou moct stejně znamenitě pomáhat proslavit naši vlast. Před úvodním buly orlovský zimní stadion minutou ticha uctil památku Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka, aby následně hokejový život pokračoval zápasem mezi domácí Orlovou a juniorkou sousedního Havířova.

Utkání začalo svižně. Hned v první minutě uháněli dva na jednoho Vaštík se Zakuťanským. První jmenovaný vzal zodpovědnost na sebe, ale neuspěl. Hned záhy Havířov otočil hru a Barmošák byl v dobré střelecké pozici. Noga v prvním zákroku obstál. Ve druhé minutě šli domácí do čtyř poté, co se Vít Grepl dopustil sekání, ale Havířov při vlastní přesilovce působil velmi bezzubě a nezmohl se na víc než na jednu střelu. Těsně po Greplově návratu hosté přeci jen zahrozili. Putniorz se do pásma vřítil ohromnou rychlostí a dělovou ránou provětral Nogovu lapačku. Orlovský brankář puk neudržel a divákům vstávaly vlasy hrůzou, ale gólman stihl kotouč přikrýt ještě před dotírajícím soupeřem.O dvě minuty později si z úhlu našlápnul Matějek, ale s orlovskými obránci v zádech se před gólmana nemohl natlačit podle svých představ a svou šanci v gól neproměnil. Na druhé straně se dostal do dobré střelecké pozice Milch, ale branku minul. Z následné situace se protlačil do protiútoku Barmošák, ale počínal si obdobně jako Matějek. S tím rozdílem, že si vynutil držení Niedoby. Z přesilovky se Havířov těšil pouhých sedmnáct sekund, neboť zmíněný Matějek hákoval a poslal svůj tým do čtyř. Po vhazování v útočném pásmu zkoušel své štěstí Dušan Šurin. Napoprvé branku minul a jeho druhý pokus zlikvidoval brankář Matoušek. Na straně hostí předváděl své střelecké dovednosti Matějíček, ale pálil mimo.

V době, kdy se první třetina lámala do své druhé půle, předvedli domácí pěknou hokejovou akci. Hublík dostal nabídku do jízdy mezi kruhy, ale na poslední chvíli jej odzbrojili obránci. Chvíli na to pak velmi dobře vystřelil Jan Csobok, ale brankář Matoušek jeho tvrdý projektil viděl. Krátce na to na trestnou lavici za hákování mířil opět Vít Grepl a Orlová se zase musela bránit. Hosté se prokombinovali do výborné šance, ale Putniorz z mezikruží minul. Hned na to předvedli Orli pěkný protiútok, který ukončil i veškeré havířovské přesilovkové snažení, neboť po zbytek početní převahy se hosté k ničemu kloudnému už nedostali. V osmnácté minutě to byli naopak domácí, kdo hrozil, když nebezpečně pálil Jakub Fábry. Gól z toho nebyl, ale možnost přesilovky přišla i pro domácí, hákoval kapitán naší loňské juniorky, Tomáš Malík. Netrvalo dlouho a u mantinelu došlo k drobnému pošťuchování, orlovský hráč složil soupeře, který se rozhodl oplácet. Byl jím Marek Kopún, který si odešel odsedět dvě minuty za sekání. Orli soupeře sevřeli a ke dvěma skvělým střelám se dostal Niedoba. Obě jeho nabídky Matoušek zvládnul a obdobně si poradil i s ranou Radka Milcha. Chvíla na to Milch nabil opět Niedobovi a ten se do třetice nemýlil. Do přestávky už moc nezbývalo, ale Vaštík se přeci jen ještě dostal k výborně střele, která byla navíc tečovaná. Matoušek se štěstím vše zvládnul a do šaten se šlo s jednogólovým rozdílem.

Druhou třetinu začali domácí vyloučením. Pavlát si neohlídal své náčiní a zasáhl soupeřova hráče do obličeje, což znamenalo dvě minuty. V přesilovce jako první předvedl nádherný průnik Tomáš Mráz, který to poté neustál a v ohromné rychlosti vrazil do mantinelu. Těžko se zvedal, ale naštěstí byl v pořádku. Havířov sice během přesilovky žádný velký tlak nepředváděl, ale druhá akce už byla úspěšná. Merek Matějíček našel recept na brankáře Nogu a za asistence Smrže vyrovnal. Branka Havířov posílala a hosté měli chvíli více ze hry. Nádhernou střelu vyslal Putniorz a o chvíli později se z úhlu zkoušel natlačit Matějíček, ale obě šance skončily u Vojtěcha Nogy. Havířov po vhazování opět v pásmu roztočil svůj kolotoč, ale vše ukončila posunutá orlovská branka. Poté se Orli zase krapet osmělili a Bojda s Branným mířili dva na jednoho. Obránci si přihrávku pokryli a Bojdovi nezbývalo, než se pokusil o zakončení. Šel na to chytře, ale bekhendem o kousek minul. O chvíli později se nádherně uvolnil Fábry, ale Matoušek jeho střelu vyrazil před sebe. Z druhé vlny ještě zkoušel štěstí Szajter, ale havířovský brankář uhasil jeho naděje. Na druhé straně se dobře prezentoval Lešiga, který minul branku jen o chloupek. Útočit mohli opět domácí a Zakuťanský měl našlápnuto na samostatný únik. Na dobře bruslící obránce však svou rychlostí nestačil a z šance nebylo nic. V devětadvacáté minutě se ke střele dostal Jan Novák. Zkoušel to tvrdou ranou po zemi, ale Matoušek nastražil svůj beton. Orli boj o puk nevzdávali a pásmo dokázali udržet. Honza Novák zpoza branky poslal puk do brankoviště, kde jej za Matouškova záda usměrnil Pavlát. Gól povzbudil domácí ke kombinaci a hned na to dostal nádhernou přihrávku mezi kruhy Branný. Brankář Matoušek se ovšem vytáhl s brilantním zákrokem. Chvíli na to jeli v tandemu Hanzl s Bojdou, ale ani při této akci dvou proti jednomu nepřišla přihrávka a Hanzl zakončení nezvládnul.

V půli zápasu přišlo na řadu pro letošní přípravu již tradiční střídání brankářů a mezi tři tyče se postavil Marek Volf. Jako první mu svou vizitku chtěl poslat Poržol, ale mířil nad. Prvním kdo nakonec pálil na Volfa, byl Michal Divoký a nutno přiznat, že šlo o pořádnou dělovku. Volf si s ní poradil a Havířov mohl pokračovat v obléhání pásma, které ovšem skončilo nemastnou, neslanou střelou. Tlak Havířova trval dále a Volfa na výstroji zaštípala rána Kostelníka. O chvíli později zase po závaru Barmošák namířil puk do tyče a Orlová perné chvilky se štěstím přečkala. Trenér Česlík zřejmě zvýšil hlas, protože převaha Havířova utichla a do útoku se znovu dostali domácí. Jindřich Hublík byl v dobré šanci, ale bekhendem poslal puk jen do gólmana. Po něm zkoušel střelecké štěstí Michal Novák, ale ani on neuspěl. Na druhé straně si Volf musel poradit s pokusem Matějíčka, ale ani orlovský brankář kotouči cestu do své branky neotevřel. Následně přišla ohromná šance na druhé domácích, kdy Grepl vleže obětavě přihrál před branku Zakuťanskému, ale ten šanci doslova zazdil. Na branku jsme si museli počkat až do dalšího střídání, ale stálo to za počkání. Po rychlém přechodu do útoku adresoval Pavlát přihrávku napříč pásmem na Jana Nováka. Puk se ještě cestou otřel o brusle obránce, ale adresáta si našel a ten z první zakončoval do prázdné branky! Hostům se stav skóre nelíbil a něco s ním udělat měl v úmyslu Filip Dýrr. Ten vyslal ohromnou ránu, ale ta trefila jen koleno Michala Nováka. Obrovitý obránce se chvíli svíjel bolestí, ale chlap vážící sto šest kilo něco vydrží a za chvíli byl opět ve hře. V poslední minutě druhé třetiny ještě zkoušeli své štěstí Opravil, Zakuťanský a havířovský Divoký, ale navrch měli brankáři a na stavu 3:1 se už před posledním dějstvím nic nezměnilo.

Poslední dvacetiminutovku začali s převahou opět domácí. Hned v úvodu nepřesně pálil Bürgel a chvíli na to předvedli pěknou akci Opravil s Janem Novákem. Gól bohužel z pěkné kombinace nevytěžili. O tři minuty později jsme byli svědky dalšího přečíslení dva na jednoho, které zakončoval Opravil, ale i proti němu Matoušek obstál. V osmačtyřicáté minutě vytvořili Orli závar před hostující brankou, ale ani po řadě dorážek jsme další branku neviděli. Ta přišla na druhé straně. Trest si zrovna odpykával Honza Novák a domácí obránce předvedl ve vlastním oslabení fatální chybu. Přihrávka nejmenovaného beka sedla, s prominutím, jako prdel na hrnec, bohužel pro orlovské barvy to bylo na hůl hostujícího Tomáše Kostelníka. Ten si s pukem poradil znamenitě. Jeho střela byla opravdu nádherná, a i kdyby ji Volf viděl, neměl šanci ránu, která před dopadem zazvonila o horní tyč, chytit. Stav se nám tedy pro závěrečné minuty zdramatizoval a zápas dostal nový náboj. Stejně tak dostali nový náboj do žil hosté. Volf nejprve hasil dělovou ránu Glose a poté přišla nádherná kombinace v podání Putniorze, který zadovkou našel Matějíčka. Na konci této kombinace ovšem stál připravený Volf, který jakékoliv další úpravy skóre nedovolil. Čtyřiapadesátá minuta přinesla faul kolenem Michala Nováka, který dostal pětiminutový trest spolu se vstupenkou do sprchy. Vypadalo to na perných pět minut, ale Tomáš Malík hosty o dvě minuty převahy okradl svým hákováním. Největší šanci vyrovnat měl Kopún, který se řítil v samostatném úniku. Na skálu jménem Marek Volf ale neměl šanci vyzrát. Na druhé straně se diváci drbali na hlavě, když Bojda z dorážky netrefil prázdnou branku a závěr utkání nadále zůstával otevřený. Hosté předvedli další pěknou akci v útočném pásmu, na jejímž konci stál Puniorz, ale bránu netrefil. Za domácí ještě zkoušel štěstí Jindřich Hublík, ale Matoušek si jeho ránu pohlídal. Poslední nadějí pro hosty byla Barmošákova rána, ale ta se mezi tři tyče nevešla a domácí mohli slavit. Zatím v přípravě nebyli poraženi.

Ohlasy po utkání

Petr Česlík, trenér Orlové: Z mého pohledu jsme se hodně natrápili. Hráli jsme proti juniorům, kteří toho mají opravdu hodně nabrusleno. Když jsme vedli, tak kdybychom ještě přidali čtvrtý nebo pátý gól, tak se to ještě mohlo vyvíjet úplně jinak, ale vzhledem k tomu, že se jim podařilo dát kontaktní gól, se to trošku vyhrotilo. Je škoda toho zbytečného faulu, který předvedl Michal Novák, ale jinak si myslím, že to bylo korektní utkání. Ale musím říct, že havířovská juniorka hrála velmi dobře. Mě se to dneska líbilo až od té druhé třetiny, tam už ta bojovnost z naší strany byla. Začali jsme bruslit, napadat a vyhráli jsme, ale je to příprava, takže ten výsledek není důležitý.